Κ. Μαυρίδης: Το Διεθνές Δίκαιο παραβιάζεται στην Ουκρανία όπως και στην Κύπρο

Παρέμβαση είχε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης  (ΔΗΚΟ – S&D) στη συνεδρία της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης στη συζήτηση για την θέση της ΕΕ στον κόσμο. Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής έχει επιλεγεί για να συμμετέχει στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και είναι μέλος της ομάδας εργασίας που αφορά τον γεωπολιτικό ρόλο της Ευρώπης στον κόσμο.

Ο κ. Μαυρίδης στην παρέμβασή του ανέφερε τα εξής:

«Θα επικεντρωθώ στην ασφάλεια, την άμυνα και την στρατηγική αυτονομία μας, λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα γεγονότα με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για να παραθέσω τα εξής: Υπάρχει προφανώς ένα παράγωγο στο οποίο θα συμφωνήσουμε όλοι. Η ΕΕ πρέπει να αποκτήσει γεωπολιτικό ρόλο στον κόσμο, με επίκεντρο την ασφάλεια και άμυνα. Για να το πετύχουμε χρειαζόμαστε κανόνες και εργαλεία (μηχανισμούς). Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο γεωπολιτικός ρόλος της ΕΕ δεν είναι μόνο επιθυμητός αλλά αναγκαίος ώστε να πετύχουμε και άλλους στόχους γύρω από το Μέλλον της Ευρώπης, όπως να αντιμετωπίσουμε τις υβριδικές απειλές, τις ηλεκτρονικές επιθέσεις, την χρήση των μεταναστευτικών ροών από τον Ερντογάν κι άλλους, τα περιβαλλοντικά ζητήματα κ.ά.

Επομένως, ο γεωπολιτικός ρόλος της ΕΕ και η στρατηγική μας αυτονομία ξεκινάει με την κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας στη βάση κοινών κανόνων. Αλλά όταν αναφερόμαστε στους κοινούς κανόνες πρέπει να είμαστε ειλικρινείς επιτέλους. Συμπεριφερόμαστε στον κ. Ερντογάν όπως συμπεριφερόμαστε στον κ. Πούτιν; Γιατί δεν αντιδράμε με τον ίδιο τρόπο; Ήρθε ο καιρός λοιπόν να θέσουμε την Ευρώπη με τις αξίες μας, μπροστά και πρώτη.

Σχετικά με τις κυρώσεις, για την Ουκρανία κάναμε το σωστό, αλλά πρέπει να είμαστε συνεπείς, όπως καταγράφεται και στις απόψεις των ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι θέλουν μια αξιόπιστη και ανθεκτική ΕΕ για να μπορούν να την εμπιστευτούν.»

Καταλήγοντας ο κ. Μαυρίδης τόνισε χαρακτηριστικά: «Έχουμε μια τεράστια ευθύνη, να μην μείνουμε στα λόγια αλλά να είμαστε πιστοί στις αξίες μας με έμπρακτο τρόπο και μπορεί να γίνει στο πλαίσιο της συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης. Ως πολιτικοί, πρέπει να ενεργούμε διορατικά. Είμαι στο όγδοο μου έτος στο Ευρ. Κοινοβούλιο και όλοι σχεδόν επικαλούμαστε τις αρχές και τις αξίες μας. Ας πάμε πιο πέρα (από τα λόγια) και ας πράξουμε το σωστό. Όταν υπάρχει παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, είτε είναι στην Κύπρο από τα τουρκικά στρατεύματα ή στην Ουκρανία από τα ρωσικά στρατεύματα, πρέπει να αντιμετωπίζεται ως παραβίαση. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τις αξίες μας και να είμαστε συνεπείς με τις θέσεις που υιοθετούμε».


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΚ. Σακελλαροπούλου: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρέσβη της Ουκρανίας στην Ελλάδα Sergii Shutenko και τον Πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο
Επόμενο άρθροΠλεύρης: Συγκεντρώνουμε επιπλέον υγειονομικό υλικό για αποστολή στην Ουκρανία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ