Η φρίκη ενός αιματοβαμμένου Μουντιάλ

του Περικλή Στέλλα

Το Business & Human Rights Resource Centre έφερε πριν από λίγα 24ωρα,στο φως της δημοσιότητας νέες αποκαλύψεις για τις συνθήκες εργασίας που είχαν οι εργάτες τα τελευταία χρόνια. Ο αριθμός των καταγγελιών που έχουν γίνει από εργάτες που δούλεψαν όλα αυτά τα χρόνια για την ετοιμότητα της διοργάνωσης, για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σοκάρει.

Όπως αναφέρει η σχετική έρευνα, οι συνθήκες εργασίας είναι εντελώς απαράδεκτες. Πολλοί εργάτες έχουν χάσει τις ζωές τους από την ανυπόφορη ζέστη η οποία μπορεί να προκαλέσει μέχρι και ανακοπή καρδιάς. Άλλοι έχουν κάνει καταγγελία για διάφορα θέματα που είχαν με τα διαβατήρια τους, ενώ αρκετοί έχουν μείνει και απλήρωτοι, χωρίς να γνωρίζουν πότε θα λάβουν τα δεδουλευμένα τους. Πιο συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός καταγγελιών για την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέρχεται στις 24.000!

Να σας θυμίσω πως συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν σε έρευνα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, πριν από τρεις μήνες περίπου, όσον αφορά τους μετανάστες που έχουν χάσει τη ζωή τους στα έργα για το Μουντιάλ του Κατάρ. Σύμφωνα με τον Guardian πέρυσι τέτοιο καιρό οι νεκροί εργάτες ήταν πάνω από 6.500. Πριν από δύο μήνες περίπου, το έγκυρο γερμανικό δίκτυο ZDF αποκάλυψε πως επιβεβαιώνεται από στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, ότι περισσότεροι από 15.000 ξένοι εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους στα εργοτάξια που υπάρχουν στη χώρα από το 2010, όταν και η FIFA ανέθεσε στο Κατάρ, την διοργάνωση του Μουντιάλ.

Σύμφωνα με μία έκθεση, οι περισσότεροι μετανάστες εργάτες που σκοτώθηκαν το 2020 έχασαν τη ζωή τους σε πτώσεις ή αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, κυρίως στον χώρο εργασίας τους και εκτός από τους 506 σοβαρά τραυματίες μέσα στο 2020, 37.600 υπέστησαν ελαφρά ή μέτρια τραύματα.

Σοκαριστικές είναι οι μαρτυρίες που έρχονται στο φως για τις συνθήκες εργασίας που υφίστανται οι εργαζόμενοι στα έργα που ετοιμάζονται για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Dailymail, εκατοντάδες μετανάστες εργάτες είναι γονατιστοί κάτω από τον ήλιο, προσπαθώντας να κατασκευάσουν πέτρινα πεζοδρόμια γύρω από το στάδιο «Lusail», τον χώρο όπου θα διεξαχθεί ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να εργαστούν είναι πραγματικά απάνθρωπες. Χιλιάδες εργαζόμενοι εκτίθενται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Για να προστατευθούν από την ηλιακή ακτινοβολία, χρησιμοποιούν κάθε λογής κουρέλια που τα τυλίγουν γύρω από το κεφάλι τους.

Χιλιάδες άνθρωποι μετανάστευσαν στο Κατάρ από φτωχότερες γύρω χώρες, προκειμένου να βρουν εργασία προσφέροντας φτηνά εργατικά χέρια στους διοργανωτές. Ωστόσο οι συνθήκες στα διάφορα εργοτάξια είναι απάνθρωπες, με τους εργάτες να δουλεύουν υπερωρίες (προκειμένου να παραδοθούν έγκαιρα τα έργα), κάτω από άθλιες συνθήκες, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες και με ελλιπή σίτιση.

Συν τοις άλλοις, οι εργάτες «στοιβάζονται» σε κοντέινερ, όπου διαμένουν ο ένας πάνω στον άλλο, προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα για να τα στείλουν στις πάμπτωχες οικογένειές τους πίσω στις πατρίδες τους.

Το Κατάρ ξεκίνησε ένα πρωτοφανές οικοδομικό πρόγραμμα, σε μεγάλο βαθμό ως προετοιμασία για το τουρνουά ποδοσφαίρου το 2022. Εκτός από επτά νέα στάδια, δεκάδες μεγάλα έργα έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένων ενός νέου αεροδρομίου, δρόμων, μέσων μαζικής μεταφοράς, ξενοδοχεία και μια νέα πόλη, η οποία θα φιλοξενήσει τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Το Κατάρ δεν είναι μία ακόμη συνηθισμένη Ισλαμική Δημοκρατία.Το εμιράτο ανήκει ουσιαστικά στον Tamim bin Hamad Al Thani (η εταιρεία του οποίου Oryx Qatar Sports Investments έχει την πλειοψηφία των μετοχών της Παρί Σεν Ζερμέν, όπου κάνει κουμάντο το δεξί του χέρι, Νασέρ Αλ-Κελαΐφι), με τις φωτογραφίες του να συναντώνται οπουδήποτε στο κρατίδιο, από δρόμους και κεντρικές λεωφόρους μέχρι σε δημόσια κτίρια.

Το Κατάρ των 3.000.000 ψυχών, που σε μέγεθος δεν ξεπερνά την Πελοπόννησο, είναι σήμερα μία από τις πλουσιότερες χώρες του πλανήτη, έχοντας το τρίτο μεγαλύτερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στον κόσμο. Η αιτιολογία των παραπάνω βρίσκεται σε παράγοντες όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο (μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου της Γης).

Ένα άλλο αξιοπρόσεκτο σημείο είναι οι άριστες σχέσεις που διατηρεί με πολλές και διαφορετικές χώρες σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής αλλά και η προσέλκυση καινοτόμων επιχειρηματικών ομίλων, στους οποίους παρέχει μια σειρά από γενναιόδωρα κίνητρα.

Διάφοροι οργανισμοί για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν αντιδράσει με πολλούς τρόπους για την εκμετάλλευση των εργατών και τις συνθήκες δουλείας στις οποίες.

Όλα αυτά σχεδόν 250 ημέρες πριν από την έναρξη της διοργάνωσης.

Προηγούμενο άρθροΝ. Ανδρουλάκης: Θα γίνουμε πρωταγωνιστές και όχι ρυθμιστές. Σωσίβιο σε δύο βαθιά αποτυχημένους πρωθυπουργούς δεν δίνουμε
Επόμενο άρθροΕμβόλια για COVID-19: Ο ρόλος των ενισχυτικών δόσεων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ