«Εκείνο που δεν είναι ψευδές είναι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία»

γράφει η  Φανούλα Αργυρού*


Στις 17 Μαρτίου 2022 η Ακελική «Παροικιακή» Λονδίνου δημοσίευσε ένα άρθρο του συμπατριώτη μας Βασίλη Κωστή (συμπτωματικά ξαδέλφου του μ. Δημήτρη Χριστόφια) με τίτλο «Συγχύζουν δικαιολόγηση εισβολής με αιτιολόγησή της».

Έγραψε μεταξύ άλλων (αλλά αξίζει να διαβαστεί ολόκληρο) «… Πολλά τα fake news, ψευδείς ειδήσεις. Είναι το ίδιο ψευδείς, είτε προέρχονται εκ δυσμάς, είτε προέρχονται εξ ανατολάς. ­ Τι δεν είναι ψευδείς ειδήσεις;

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Δεν είναι ειρηνευτική επιχείρηση όπως δεν ήταν ειρηνευτική επιχείρηση η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. Πάνω από δύο εκατομμύρια οι Ουκρανοί πρόσφυγες και μπορεί να φτάσουν τα δέκα εκατομμύρια! …Κάποιος κατά φαντασία αριστερός μου είπε: ” Ας πρόσεχαν.” !!! Και δεν είναι ο μόνος που το λέει. Μα πόση είναι η αναλγησία κάποιων ανθρώπων που το παίζουν προοδευτικοί, αριστεροί; Μέχρι τώρα έχουν χαθεί χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, Ουκρανοί και Ρώσοι, οι περισσότεροι Ουκρανοί… Είναι δύο διαφορετικά έθνη με πολλά κοινά. Οι Ουκρανοί δεν είναι Ρώσοι. Το ουκρανικό εθνικό κράτος ήταν το αποτέλεσμα, του επαναστατικού αγώνα του ουκρανικού λαού και όχι το δημιούργημα του Λένιν και των μπολσεβίκων όπως ανιστόρητα ισχυρίστηκε ο Πούτιν που ξεκίνησε ένα πόλεμο με πρόσχημα να καθαρίσει την Ουκρανία από τους νεοναζί.  Ναι, υπάρχουν νεοναζί στην Ουκρανία. Όμως, δεν είναι όλοι οι Ουκρανοί, σαράντα τέσσερα εκατομμύρια, νεοναζί. Και ποιος είναι ο Πούτιν, ένας αυταρχικός δεξιός εθνικιστής, που θα εξυγιάνει την Ουκρανία; Ιστορίες για αγρίους. Ας ασχοληθεί με τους νεοναζί που δρουν στη χώρα του και ας αφήσει ήσυχο τον ουκρανικό λαό να αντιμετωπίσει τον ουκρανικό νεοναζισμό και εθνικισμό. Το τι είναι μια χώρα είναι εσωτερική υπόθεση του λαού της και όχι υπόθεση του κάθε εισβολέα…. Αρκετός κόσμος έξω από την Ουκρανία είναι συγχυσμένος λόγω χαμηλού επιπέδου, πολιτικού και ιδεολογικού. Κάποιοι Κύπριοι ξέχασαν και την τουρκική εισβολή. Δύο μέτρα και δύο σταθμά οι νατοϊκοί ιμπεριαλιστές, δύο μέτρα και δύο σταθμά και δικοί μας ανένδοτοι.  Κάποιοι Ρωσόφιλοι δήθεν αριστεροί είναι με την ειρήνη και τον Πούτιν.  Δεν ξέρουν  πού παν τα τέσσερα,they don’t know their right from their left».

Ολόκληρο το άρθρο εδώ :

https://parikiaki-cdn-1.s3.eu-west-2.amazonaws.com/wp-content/uploads/20220316185004/17th-March-2022.pdf

Παράλληλα ο δημοσιογράφος του BBC  Ros Atkins δημοσίευσε έρευνα  (βίντεο) για τους ψευδείς ισχυρισμούς του Πούτιν περί «ναζί» στην Ουκρανία, ο οποίος (Πούτιν) ισχυρίστηκε ότι εισέβαλε για να καθαρίσει τη Ουκρανία από τους ναζιστές και να την από-στρατιωτικοποιήσει. Και λέγει στην έρευνα ο Atkins:  « Ο Πούτιν είχε δηλώσει… ότι «συμμορίες τοξικομανών και νέο-ναζί εγκαταστάθηκαν στο Κίεβο και έχουν όμηρο ολόκληρο τον ουκρανικό λαό». ΄Όμως  οι ρωσικοί ισχυρισμοί είναι ένα μείγμα ψεύδους και παραπλάνησης.  Οι Ουκρανοί δεν είναι όμηροι των ναζί, ο Πρόεδρος τους είναι εβραίος και έχει συγγενείς που πέθαναν στο Ολοκαύτωμα και κέρδισε τις εκλογές με το 73% των ψήφων το 2019. Ο κύριος ακρο-δεξιός υποψήφιος μόλις το 1.6% των ψήφων πήρε…

Ακρο-δεξιές ομάδες υπάρχουν στην Ουκρανία και η στόχευση της Ρωσίας δεν είναι νέα «η λέξη από-ναζιστικοποίηση είναι μέρος της ρωσικής προπαγάνδας εδώ και οκτώ χρόνια από την πρώτη εισβολή το 2014», δήλωσε η Izabella Tabarovsky από το Wilson Center.

Η Ουκρανία δεν είναι όμηρος των ναζί, αλλά ότι έγινε πριν οκτώ χρόνια έχει σημασία σήμερα, επειδή το 2013 κάτω την πίεση του Πούτιν ο τότε Πρόεδρος της Ουκρανίας Viktor Yanukovych τράβηξε πίσω από την συμφωνία συνεργασίας με την ΕΕ. Ακολούθησε μεγάλη διαμαρτυρία, και εν καιρώ ο Yanukovych κατέφυγε στη Ρωσία. Αυτό ήταν μια πρόκληση για τον Πούτιν για την ικανότητά του να επηρεάσει την Ουκρανία. Και αντέδρασε. Πρώτα προσαρτίζοντας την Κριμαία και μετά υποστηρίζοντας τους αυτονομιστές σε περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας (Luhansk and Donetsk). Και εδώ είναι που ενώνεται η ιστορία πίσω στους ακροδεξιούς.  Επειδή το 2014 ο ουκρανικός στρατός ήταν πολύ μικρότερος από σήμερα, αγωνιζόταν, και συντάγματα (regiments)  εθελοντών ενώθηκαν εναντίον των αυτονομιστών.  Ορισμένα είχαν ακροδεξιά στοιχεία, στο γνωστό σύνταγμα Αζόφ με αρχηγό τον Andrey Poletsky με αντιρατσιστικό ιστορικό και  με αντι-σιμιτικές απόψεις.  Το 2014 ανταποκριτής του BBC τον ρώτησε ποία είναι η ιδεολογία των Αζόφ και του απάντησε δείχνοντάς του το έμβλημά τους. Το οποίο ήταν το Wolfsangel, ένα είδος που χρησιμοποιούσαν και κάποιες ομάδες των SS  στην ναζιστική Γερμανία.

Το 2015 το Αζόφ παραδέχθηκε ότι κάποιοι αγωνιστές του είχαν ναζιστικές απόψεις.  Εκπρόσωπος του Αζόφ τον Οκτώβριο του 2015 δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα “USA TODAY”  ότι « μόνο το 10 με 20% των μελών τους είναι ναζί… ότι δεν είναι η επίσημη ιδεολογία των Αζόφ»… Οι Αζόφ έγιναν μέρος της εθνικής φρουράς της Ουκρανίας  και ένας ήταν ο κύριος λόγος γι΄αυτό. «Ήσαν  πολύ καλοί πολεμιστές το 2014 και είναι πολύ καλοί πολεμιστές σήμερα στην Μαριούπολη , γι΄α υτό τους χρησιμοποίησαν» δήλωσε ο  Kacper Rekawek του Πανεπιστημίου του ΄Οσλο.

Όταν το 2015 το BBC ρώτησε τον τότε Πρόεδρο της Ουκρανίας Petro Poroshenko  για τις ακρο-δεξιές διασυνδέσεις των Αζόφ ήταν ωμός:  «Σας παρακαλώ μην ακούτε τη ρωσική προπαγάνδα».  Η Ρωσία χρησιμοποίησε τους Αζόφ στην προπαγάνδα της για χρόνια…

Καθώς αξιολογούμαι τους ισχυρισμούς για το ρόλο των Αζόφ είναι χρήσιμο να δούμε τα πιο κάτω (συμπλήρωσε ο Atkins).

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας είναι 250,000 συν 50,000 Εθνική ΦρουράΟι Αζόφ είναι μέρος της Ε.Φ με 1,000 εθελοντές πολεμιστές. Είναι ένας ελάχιστος αριθμός  και δεν είναι η ίδια δύναμη που ήταν το 2014. Και καθώς αυτό εξελισσόταν , ο αρχηγός τους αποχώρησε για να ιδρύσει νέο πολιτικό κόμμα που απέτυχε παταγωδώς να κερδίσει σε εκλογές.

Ερωτηθείς ο σύμβουλος του Υπ. Εσωτερικών της Ουκρανίας  για τους Αζόφ είπε:

« Τα μόνα ναζιστικά στοιχεία που έχουμε στο έδαφος της Ουκρανίας είναι ο φασιστικός ρωσικός στρατός». Ο Πρόεδρος Zeledksy  ανακοίνωσε ότι στον διοικητή των Αζόφ στη Μαριούπολη θα απονεμηθεί η μεγαλύτερη εθνική τιμή…

Έτσι αυτό το σύνταγμα των Αζόφ σήμερα είναι μέρος της ουκρανικής αντίστασης και πήρε το όνομά του από την πλησίον θάλασσα του Αζόφ, και που υπερασπίστηκε επιτυχώς το 2014 την Μαριούπολη που βομβαρδίζεται σήμερα από τους Ρώσους…

Και ολοκλήρωσε ο R. Atkins:  «…οι νέο-ναζί δεν είναι η απειλή που επικαλείται η Ρωσία. Αλλά ίσως να μην πρόκειται για απειλή… Ο Πούτιν βλέπει στο παρελθόν για να δημιουργήσει κίνητρο για το σήμερα…  Η ρητορική του Πούτιν δεν στέκει. Οι Ναζί δεν κρατούν όμηρο την Ουκρανία. Δεν εκτοξεύουν επιθέσεις στους Ουκρανούς, αυτοί δεν χρειάζονται απελευθέρωση από ναζιστές.

Την 25η ημέρα της ρωσικής εισβολής ο Πρόεδρος της Ουκρανίας είπε ότι ο ρωσικός στρατός ακόμα ματαίως προσπαθεί να βρεί ναζιστές από τους οποίους ισχυρίζονταν ότι ήθελαν να υπερασπιστούν το λαό μας.  όπως ακριβώς ματαίως προσπαθούν να βρουν ουκρανούς να τους καλωσορίσουν με λουλούδια…

Ακριβώς μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, 150 ιστορικοί που μελέτησαν το θέμα γενοκτονίας, το ναζισμό του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου εξέδωσαν ανακοίνωση:

«Αυτή η ρητορική (του Πούτιν) είναι λανθασμένη (δεν έχει στοιχεία), ηθικά αποκρουστική, και βαθιά προσβλητική για τη μνήμη εκατομμυρίων θυμάτων του Ναζισμού… και εκείνων που με θάρρος πολέμησαν εναντίον του».

Ολόκληρο το βίντεο εδώ:

https://www.bbc.co.uk/news/av/world-europe-60853404


*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

ΠΗΓΗ: ΣΗΜΕΡΙΝΗ 3/4/2022


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΤο Κυπριακό, το Ουκρανικό και η Διεθνής Κοινότητα
Επόμενο άρθροΜελέτη διερεύνησης της εμβολιαστικής κάλυψης κατά της COVID-19 των παιδιών ηλικίας 12-17 ετών στην Ελλάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ