Υπογράφηκε η συμφωνία του Δήμου Πάφου με το Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο της Βηρυτού για την εγκατάσταση του φημισμένου Πανεπιστήμιου στην Πάφο

Με μια λαμπρή τελετή στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, της Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Lee Satterfield, Υπουργών της Κυπριακής Δημοκρατίας, αξιωματούχων της Αμερικανικής Πρεσβείας, Πρέσβεων άλλων χωρών και πολλών επισήμων, υπεγράφη χθες βράδυ στο κατάμεστο Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο Πάφου, η Συμφωνία για την εγκατάσταση του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού στην Πάφο.

Στο πλαίσιο της τελετής έγινε και η παρουσίαση των αρχιτεκτονικών σχεδίων, από εκπροσώπους του διεθνούς φήμης Οίκου Dar Al Handasah, των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου, που θα λειτουργήσουν στο συγκρότημα των Χαρουπόμυλων. Μιλώντας κατά την τελετή της υπογραφής της συμφωνίας, ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η νύχτα της 8ης Απριλίου 2022 είναι ιστορική και θα καταγραφεί στο ημερολόγιο αυτής της μικρής μεσογειακής πόλης ως ένας από τους πιο σημαντικούς σταθμούς στην ιστορική της διαδρομή των 2.400 χρόνων.

Η έλευση του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού στην Πάφο, είπε, μας τοποθετεί πλέον στον παγκόσμιο χάρτη της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Λίγα είναι τα πανεπιστήμια σε όλο το κόσμο που έχουν την παράδοση, την ιστορία και την επιρροή που έχει το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο. O Πρόεδρος του AUB, Καθηγητής Fadlo Khuri ανέφερε πως για 155 χρόνια, το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού μορφώνει τους καλύτερους και λαμπρότερους φοιτητές. Ωστόσο, είπε, ποτέ δεν ιδρύσαμε ένα πανεπιστήμιο πέρα από τις ακτές του Λιβάνου. Ποτέ, μέχρι σήμερα.

Η φετινή, συνέχισε, είναι μια ευοίωνη χρονιά για τον εορτασμό αυτής της κομβικής στιγμής στην ιστορία του AUB, καθώς είναι επίσης η χρονιά που γιορτάζουμε την εκατονταετηρίδα από τότε που το AUB δέχθηκε γυναίκες στις αίθουσες, στα διπλώματα και στα πτυχία του.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η επιλογή της Πάφου και της Κύπρου για εγκατάσταση του AUB αποτελεί επιβεβαίωση της πολιτικής που η Κυβέρνηση έχει υιοθετήσει με στόχο την εγκαθίδρυση νέων Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων, την προσέλκυση διεθνούς φήμης επιστημόνων και ερευνητών, αλλά και ντόπιων και ξένων φοιτητών.

Απόδειξη, πρόσθεσε, αποτελούν, μεταξύ άλλων οι καταγεγραμμένες διακρίσεις και υψηλές θέσεις που λαμβάνουν τα ακαδημαϊκά μας ιδρύματα στα συστήματα κατάταξης από έγκριτους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς και το γεγονός πως πέραν των 54.000 φοιτητών σπουδάζουν στα Ιδρύματα Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου.

Στο δικό της χαιρετισμό, η Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, έκανε λόγο στην ομιλία της για μια ιστορική μέρα για το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, την Κύπρο και τις ΗΠΑ. Τόνισε ότι η διμερής σχέση μεταξύ των κυβερνήσεων της Ουάσιγκτον και της Λευκωσίας είναι ισχυρή, όπως και η σχέση μεταξύ του Αμερικανικού λαού και του λαού της Κύπρου και επεσήμανε πως τα προγράμματα ακαδημαϊκών και επαγγελματικών ανταλλαγών μας επιτρέπουν να διευρύνουμε τις κοινές μας αξίες, την κοινή ασφάλεια, και την κοινή μας ευημερία. Εξάλλου σε χαιρετισμό του ο Πρέσβης Frank G. Wisner, μέλος του Συμβουλίου Επιτρόπων (Board of Trustees) και Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλευτικού Συμβουλίου του AUB ανέφερε πως με τα εγκαίνια μιας νέας πανεπιστημιούπολης του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού, το AUB Mediterraneo, προσθέτουμε μια νέα σελίδα στην ιστορία του Πανεπιστημίου μας και στη συμβολή της Αμερικής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην περιοχή αυτή.

Σήμερα είπε χαρακτηριστικά ανοίγουμε μια ζωτικής σημασίας νέα σελίδα. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ανοικτή δεξίωση την οποία διάνθισε μουσικά η Φιλαρμονική του Δήμου Πάφου και επίσημο δείπνο.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΛουτσέσκου: «Καλύτερα να μην έλθουν οι οπαδοί της Μαρσέιγ»
Επόμενο άρθροΗ Ουκρανία απομακρύνει αμάχους από το Ντονμπάς – Ο Ζελένσκι μιλάει για τα χειρότερα στη Μποροντιάνκα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ