Στόφα και υπέροχο ταξίδι αλλά…

του Περικλή Στέλλα


Ήταν ένα υπέροχο ευρωπαϊκό ταξίδι για τον ΠΑΟΚ, από τα πιο υπέροχα της ιστορίας του. Έφτασε πολύ ψηλά. Εκεί που κανείς στο ξεκίνημα της περιόδου δεν περίμενε και δεν ήλπιζε. Για να είμαστε όλοι ειλικρινείς. Ο Ρασβάν Λουτσέσκου δικαιούται το μεγαλύτερο μερίδιο αυτής της πορείας. Ο Ρουμάνος έκανε εξαιρετική δουλειά και έδωσε  στον ΠΑΟΚ την στόφα μιας σπουδαίας ευρωπαϊκής ομάδας. Η Μαρσέιγ είναι πολύ καλύτερη ομάδα και το απέδειξε στο γήπεδο. Παρ’όλα αυτά ο ΠΑΟΚ το κυνήγησε με πάθος και πάλεψε πολύ σκληρά για να πάρει την πρόκριση. Αν αναλύσει κανείς και τα δύο παιχνίδια, μπορούσε να τα καταφέρει, αλλά οι δύο αυτές αναμετρήσεις απέδειξαν και φανέρωσαν με πολύ εμφατικό τρόπο τις αδυναμίες του. Όχι τόσο στον τρόπο παιχνιδιού, αλλά στα πρόσωπα.

Η συμβολή του ΠΑΟΚ στην επικράτηση της 15ης θέσης του ελληνικού ποδοσφαίρου στο  ranking της UEFA ήταν πολύ μεγάλη φέτος. Κέρδισε πολύτιμες εμπειρίες, κέρδισε πολλά χρήματα, κέρδισε τον κόσμο του αλλά και τους (υγιώς σκεπτομένους) Έλληνες φιλάθλους και το σημαντικότερο; Οι δύο αυτές αναμετρήσεις με την Μαρσέϊγ του έδειξαν τον δρόμο. Ποιον δρόμο; Πως να πορευθεί στην συνέχεια για να καταφέρει να φτάσει πιο ψηλά από εκεί που έφτασε φέτος. Δηλαδή:

  1. Για να μπορέσεις να κοντράρεις ομάδες σαν την Μαρσέϊγ που δεν είναι και από τις κορυφαίες στην Ευρώπη, πρέπει να έχεις ποδοσφαιριστές που να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Με ταχύτητα(κυρίως) και ποιότητα. Παίκτες σαν τον Μπίσεσβαρ, τον Ελ Καντουρί, τον Κούρτιτς στην Ελλάδα μπορεί να περισσεύουν, αλλά στην Ευρώπη δεν έχουν τύχη. Κυρίως διότι είναι πολύ αργοί και ακόμη-ακόμη μόνιμα, το επίπεδο της φυσικής τους κατάστασης είναι πολύ χαμηλό από κατασκευή. Ο Μπίσεσβαρ είναι μπαλαδόρος, αλλά παίζει άμυνα με τα μάτια τα τελευταία χρόνια της καριέρας του δεν μπορεί να βγάλει παραπάνω από 60 λεπτά ενεργούς συμμετοχής. Το ίδιο ισχύει και με τον Ελ Καντουρί που αντιμετωπίζει πάντα στην καριέρα του προβλήματα με τραυματισμούς, διότι σαν οργανισμός είναι ευπαθής. Τραυματίζεται με το παραμικρό. Αυτό συνέβη και στην προθέρμανση του αγώνα με την Μαρσεϊγ. Ο δε Κούρτιτς απολαμβάνει την αποθέωση του πρώτου σκόρερ στο ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά σε αυτό καθεαυτό το παιχνίδι του ΠΑΟΚ έχει απίστευτα αργές επιστροφές και αυτό είναι  καταστροφικό για τον ΠΑΟΚ. Πολύ ποιοτικός, αλλά το αργό του παιχνίδι ήταν ο κυριότερος λόγος που δεν βρήκε ομάδα στην Ιταλία αλλά και στην Ευρώπη.
  2. Να αποκτήσει ταχύτητα στο παιχνίδι του σε όλες τις γραμμές και να φτάσει στο επίπεδο της Μαρσέιγ στο Στο γκολ της γαλλικής ομάδας, η ταχύτητα με την οποία βγήκε στην κόντρα και σκοράρισε ήταν χαρακτηριστικό της διαφοράς.
  3. Σε παιχνίδια τέτοιου επιπέδου όπου από μία και μόνο φάση μπορεί να κριθεί μία πρόκριση, χρειάζεται  να διαθέτεις παίκτες που να μπορούν να σκοράρουν. Άκπομ και Τσόλακ είναι καλοί επιθετικοί αλλά για το ελληνικό πρωτάθλημα…ίσως. Χρειάζεται ένας σέντερ φορ που να σκοράρει.
  4. Πολλοί μιλούν για τον Μανταντά και πως χάρη σε εκείνον η Μαρσέϊγ πήρε την πρόκριση, αφού βρέθηκε σε πολύ μεγάλη μέρα. Μα, σε ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι παίζει και ο τερματοφύλακας. Όπως ο Πασχαλάκης στο πρώτο παιχνίδι στο Βελοντρόμ. Όμως η διαφορά είναι ο τρόπος που παίζει, ο τρόπος που κατευθύνει την άμυνα του και κυρίως το γεγονός ότι όταν επεμβαίνει, οι επεμβάσεις του και οι πάσες του σε ποσοστό που ξεπερνά το 80-85 % πηγαίνουν σε συμπαίκτη και όχι σε αντίπαλο. Κάτι που δεν συμβαίνει με τον Πασχαλάκη. Που ναι μεν είναι καλός τερματοφύλακας, έχει βοηθήσει τον ΠΑΟΚ φέτος, αλλά η διαφορά είναι σημαντική.

Εάν θέλουμε να δούμε την πραγματικότητα και το επίπεδο παραπάνω που πρέπει να ανέβει ο ΠΑΟΚ για να ελπίζει σε κάτι μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Και εκτιμώ πως ο ΠΑΟΚ και ο νέος τεχνικός διευθυντής, Πορτογάλος Μπότο πρέπει να κάνει ανάλογο σχεδιασμό άμεσα. Όχι βέβαια δίνοντας τρία εκατομμύρια για ένα ποδοσφαιριστή που δεν κατάφερε να γίνει βασικός ούτε στην δεύτερη ομάδα της Μπενφίκα ,για παράδειγμα. Τα χρήματα υπάρχουν μια και ο ΠΑΟΚ έχει κερδίσει πολλά φέτος(έσοδα από νίκες, τηλεοπτικά, πωλήσεις παικτών κλπ) αφενός και αφετέρου έχει έναν ιδιοκτήτη που δεν φείδεται χρημάτων.

Μπράβο στον ΠΑΟΚ για την φετινή του ευρωπαϊκή πορεία. Συγχαρητήρια στον Λουτσέσκου που δικαιούται μεγάλο μερίδιο αυτής της πορείας.


 


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΤην Τρίτη του Πάσχα θα ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση καυσίμων – Η διαδικασία
Επόμενο άρθροΣε κατάσταση πολιορκίας οι Ουκρανοί πολεμιστές στις εγκαταστάσεις της Azovstal – Ανάμεσά τους 1.000 άμαχοι και 500 τραυματισμένοι στρατιώτες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ