Πανεπιστήμια Κύπρου: Μία σύγχρονη και καινοτόμα εκπαίδευση μέσα από μία τεράστια δεξαμενή προγραμμάτων

Της Έλενας Χελβατζόγλου

Με την ποιοτική αναβάθμιση και την ασφάλεια στην φαρέτρα τους, τα Πανεπιστήμια της Κύπρου, είτε ιδιωτικά είτε δημόσια,  προσφέρουν πλήθος από προγράμματα σπουδών δίνοντας την ευκαιρία σε Ελλαδίτες φοιτητές να ανακαλύψουν την φοιτητική ζωή της Κύπρου.

Το SPEAKNEWS παρακολούθησε την έκθεση των κυπριακών πανεπιστημίων που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, και συνομίλησε με τους εκπροσώπους των πανεπιστημίων και των κρατικών φορέων για την πρόοδο της ανώτερης εκπαίδευσης στην Κύπρο.

Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος

Ανδρέας Γερμανός, Γραφείο Βόρειας Ελλάδας:

Με γνώμονα την προσιτή αριστεία σε γνωστικά πεδία αιχμής γνώσης και καινοτομίας, την ακαδημαϊκή αρτιότητα, την ευαισθησία πάνω απ’ όλα για τους φοιτητές του, το Πανεπιστήμιο αντικρύζει με αισιοδοξία το μέλλον στηριζόμενο σε συγκεκριμένους στρατηγικούς πυλώνες ανάπτυξης, ακαδημαϊκής πρωτοπορίας και διεθνούς αναγνώρισης.

Πέρα από τα γνωστά και καταξιωμένα Προγράμματα Σπουδών της Διοίκησης Επιχειρήσεων, Νομικής, Ψυχολογίας, Αρχιτεκτονικής και Ανθρωπιστικών Σπουδών επενδύουμε σταθερά στην έρευνα και παράγουμε νέα γνώση αιχμής, με εξωστρέφεια και διεθνή αναγνώριση εισάγοντας νέα Προγράμματα Σπουδών, τα οποία ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες της 4IR (Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης) και το νέο Εθνικό γεωπολιτικοοικονομικό περιβάλλον.

FREDERICK UNIVERSITY

Κλέαρχος Χαραλάμπους, Διευθυντής Γραφείου Αθήνας:

«Είναι το πρώτο πανεπιστήμιο που έχει άδεια λειτουργίας σε δύο πόλεις, στη Λευκωσία και τη Λεμεσό.Όλα τα προγράμματα είναι αναγνωρισμένα, πιστοποιημένα,  ομοταγή,  ισάξια.   Τα δίδακτρα είναι πολύ ελκυστικά. Θέλουμε τα παιδιά που πάνε στην Κύπρο να νιώθουν ότι φεύγουν από την Ελλάδα και πάνε στην Ελλάδα».

UNIVERSITY OF NICOSIA

Νάταλυ Ντεμιρτζιάν, Ανώτερη Σύμβουλος Σπουδών – Τμήμα Εισδοχής Φοιτητών: «Είναι το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στην Κύπρο, ιδιωτικό και στη θέση νούμερο 4 ανάμεσα στα ελληνικά πανεπιστήμια. Έχουμε πολλές Πανεπιστημιακές συνεργασίες ( Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Πατρών και Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου). Προσφέρουμε και προγράμματα erasmus+».

UNIVERSITY OF CENTRAL LANCASHIRE (UCLan Cyprus)

Robert Georgiades, Head of Admissions and Recruitment / Antonia Ioannou, Student Recruitment Officer: «Ιδρύθηκε το 2012 στην επαρχία της Λάρνακας. Το μητρικό μας πανεπιστήμιο βρίσκεται στο Preston της Αγγλίας. Ένα από τα πολλά προνόμια είναι ότι με την αποφοίτησή τους οι φοιτητές παίρνουν δύο πτυχία. Ένα από ένα από της Κύπρουκαι ένα από της Αγγλίας. Τα μεταπτυχιακά μας προσφέρονται απογευματινές ώρες για τους φοιτητές που ενδιαφέρονται να εργάζονται».

PHILIPS UNIVERSITY

«Είμαστε ένα πολύ καινούργιο πανεπιστήμιο,  που έχει μπει δυναμικά με καινοτόμα  και μοντέρνα μεταπτυχιακά προγράμματα για αυτά που ζητά η αγορά αυτή τη στιγμή.  Όλα μας τα προγράμματα αναγνωρίζονται από το ΔΟΑΤΑΠ. Επίσης έχουμε πάρα πολλές δραστηριότητες από επαγγελματικά σωματεία του εξωτερικού».

ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

Τάσος Αναστασίου:

«Το Πανεπιστήμιο αφορά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.  Είμαστε στον χώρο 20 χρόνια ως το μόνο κρατικό πανεπιστήμιο αποκλειστικά αφιερωμένο στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Ανήκουμε στον μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό πανεπιστημιακό οργανισμό (Galileo Global Education )και είμαστε ανάμεσα στα καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως».

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

Ελένη Χριστοφή:

«Το πανεπιστήμιο μας είναι το 2ο μεγαλύτερο δημόσιο πανεπιστήμιο της Κύπρου με έδρα τη Λεμεσό. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι φοιτητές νιώθουν ασφάλεια. Σε όλους τους Ελλαδίτες φοιτητές που έρχονται να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο μας, δίνεται ένα ποσό των 1.090 ευρώ ετησίως. Επίσης, μπορεί να σιτίζεται δωρεάν».

Μαρίνος Βουκής, Προϊστάμενος στην Υπηρεσία Επικοινωνίας, Προώθησης και Διεθνοποίησης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου:

«Βασικό συστατικό στη διοίκηση, στην οργάνωση και στα προγράμματα σπουδών θα είναι η αειφόρος ανάπτυξη. Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου μαζί με άλλα επτά δημόσια τεχνολογικά πανεπιστήμια της Ελλάδος εγκρίθηκε απο την Ε.Ε. να δημιουργήσει το Ευρωπαϊκό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο.‘Ενας φοιτητής θα μπορεί να μπαίνει σε ένα από τα οκτώ αυτά δημόσια τεχνολογικά πανεπιστήμια της Ευρώπης και στο τέλος να παίρνει πτυχίο και από την χώρα του και από το ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο. Το όραμα του ευρωπαϊκού τεχνολογικού πανεπιστημίου είναι να γίνει το αντίστοιχο ευρωπαϊκό Massachusetts Institute of Technology».

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

Cpt. George A. Vlachos, Training Consultant: «Με ένα χρόνο σπουδές στην Κύπρο και ένα χρόνο στην Ελλάδα ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει τη διαδρομή του τη Σχολή Εμπορικού Ναυτικού να γίνει καπετάνιος ή μηχανικός. Τα παιδιά αν έρθουν και μας εμπιστευτούν θα έχουν ένα λαμπρό μέλλον με πολύ γρήγορη εξέλιξη. Η σχολή έχει καθηγητές πλοιάρχους και μηχανικούς, που εκτός από τις γνώσεις μεταφέρουν στα παιδιά την εμπειρία την αγάπη τους και γενικότερα τη γνώση τους».

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Μαρία Λαγού, Προϊσταμένη Γραφείου Εκπαίδευσης – Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου:

«Το Ινστιτούτο μας απευθύνεται σε φοιτητές που ενδιαφέρονται για σπουδές σε επίπεδο Μάστερ ή Διδακτορικό  στον τομέα της Μοριακής Ιατρικής, Ιατρικής Γενετικής, Βιοϊατρικής Έρευνας και  Νευροεπιστήμης. Το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα είναι ότι τα παιδιά που προχωρούν τις σπουδές τους στο Ινστιτούτο αυτό έχουν την ευκαιρία να ζήσουν τις πραγματικές συνθήκες εργασίας».

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

Μοσχούλα Γεωργαλλή, Σύμβουλος Εισδοχής & Καριέρας & Εύα Χαραλάμπους, Σύμβουλος Εισδοχής και καριέρας, Γραφείο Εισδοχής Συντονίστρια Εισδοχής Προγράμματος Ιατρικής:

«Πρόκειται για ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο που  έχει την ισοτιμία και την αντιστοιχία προς τα ελληνικά ΑΕΙ. Προσφέρει τις σχολές της Ιατρικής, Νομικής, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες και Θετικές Επιστήμες. Γενικά κριτήρια εισδοχής είναι το απολυτήριο λυκείου».

AMERICAN UNIVERSITY OF CYPRUS

Maria Aresti, Associate Director of Admissions and Marketing: «Είμαστε το πιο καινούργιο πανεπιστήμιο από τα ιδιωτικά στη Κύπρο, αναγνωρισμένο από το υπουργείο . Έχουμε συνεργασία με δυο πανεπιστήμια το ένα από ΗΠΑ και το δεύτερο από το Παρίσι . Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να φοιτήσουν στο πανεπιστήμιο της επιλογής ανάλογα με το προγραμμα που σπουδάζουν».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

Αριστοδήμου Βούλα, Γραμματειακή Λειτουργός – Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών: «Είναι ένα από τα τρία δημόσια πανεπιστήμια, το οποίο  λειτουργεί από το 1992. Υπάρχουν 8 σχολές με 23 τμήματα σπουδών. Η εισαγωγή γίνεται μέσω των πανελληνίων η των Παγκύπριων εξετάσεων. Η ζήτηση είναι αρκετά υψηλή. Υπάρχει σίτιση και στέγαση με μικρά ποσά ενοικίου».

THE CYPRUS INSTITUTE

Athena Zannetti, officer at the Graduate School:

«Είμαστε ερευνητικό ινστιτούτο το οποίο προσφέρει αποκλειστικά προγράμματα επιπέδου μάστερ και διδακτορικών. Επιπλέον. Υπάρχει  ένα πρόγραμμα πρακτικής άσκησης με το οποίο οι φοιτητες υπό την καθοδήγηση ενός μέντορα διεξάγουν έρευνες».

Πόπη Οικονομίδου Άππιος, Ανώτερη λειτουργός του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου:

«Όλα τα προγράμματα σπουδών και τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι πιστοποιημένα και αξιολογημένα από το ΔΙΠΑΕ.Εκτός από την ποιοτική εκπαίδευση, που παρέχουμε, είναι και το ακαδημαϊκό προσωπικό το οποίο έχει διεθνή αναγνώριση και εμπειρία. Τα προγράμματα σπουδών είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Τα πανεπιστήμιά μας είναι διεθνώς αναγνωρισμενα. Η ανώτερη εκπαίδευση ακολουθεί τις διαδικασίες της Μπολόνια.Έχει χτιστεί ένα ευρύ σύστημα υποδομής. Η Κύπρος είναι πάντα στο προσκήνιο. Οτιδήποτε καινούργιο το αγκαλιάζουν, το αξιολογούν και προχωρούν».

Ιωάννα Κοσμοπούλου, Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης

«Είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα, καθώς απλώνεται η μάθηση στον Ελλαδικό χώρο. Φιλοξενούμε χρόνια παιδιά από την Κύπρο εδώ στην Ελλάδα. Πλέον,τα πανεπιστήμια της Κύπρου λειτουργούν σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τα παιδιά νιώθουν σαν να είναι στην Ελλάδα».

Χρήστος Πετσίδης, Διευθυντής στο Τμήμα Υπηρεσιών και Εμπορίου του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου: « Οι βασικοι λόγοι για τους οποίους επιλέγεται η Κύπρος είναι διότι τα πανεπιστήμιά της έχουν πολύ καλή ποιότητα με αναγνωρισμένα προγράμματα στην Ε.Ε. και εξαιρετικές εγκαταστάσεις. Η ασφάλεια είναι ένα πολύ βασικό θέμα. Και αυτό το προσφέρει η Κύπρος.»

Ιωσήφ Κυπραίος, Εμπορικός Σύμβουλος Πρεσβείας Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα: «Επιλέγουμε την Κύπρο για έναν και μοναδικό λόγο. Μη ξεχνάμε ότι είμαστε ένα έθνος, μιλάμε την ίδια γλώσσα, έχουμε την ίδια κουλτούρα. Ανάμεσα στα πολλά πλεονεκτήματα υπάρχει και αυτό της ασφάλειας.  Προσφέρεται  μεγάλη ευκαιρία εξέλιξης. Το σύστημα είναι τέτοιο, που αν τυχόν χάσεις κάποιο μάθημα, μετά μπαίνεις σε ακαδημαϊκή επιτήρηση. Άρα κατα 98% ο φοιτητής θα πάρει πτυχίο. Μία εγγύηση – διευκόλυνση για τους γονείς

Σπύρος Μιλτιάδης, Γενικός Πρόξενος Κύπρου στη Θεσσαλονίκη: «Τα πανεπιστήμια της Κύπρου είναι μία επιπρόσθετη επιλογή που δίνεται στους Ελλαδίτες φοιτητές. Αντί να πάνε σε μια τρίτη χώρα να σπουδάσουν, έρχονται στην Κύπρο σε ελληνόφωνο και φιλικό περιβάλλον με ευκολία μετάβασης. Τα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια έχουν από τις καλύτερες εγκαταστάσεις στην Ευρώπη με αναγνωρισμένα προγράμματα. Γι αυτό έχουμε και 20.000 φοιτητές από την Ελλάδα


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΚυρ. Μητσοτάκης: Η ΝΔ είναι η μόνη παράταξη που μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα και την παραμονή της χώρας στο ευρωπαϊκό κεκτημένο
Επόμενο άρθροΓ. Οικονόμου: Στις 20-21 Απριλίου η έκτακτη ενίσχυση των 200 ευρώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ