Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής “Θάλασσες τα πρωινά μυστικές” της Νίκης Παπαξενοφώντος

Το Σπίτι της Κύπρου και οι Εκδόσεις Σμίλη θα πραγματοποιήσουν παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Νίκης Παπαξενοφώντος με τίτλοΘάλασσες τα πρωινά μυστικές”. 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 16 Μαΐου 2022 και ώρα 19:00, στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α, 105 57 Αθήνα, Τ.: 210 3734934.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο καλλιτέχνης (χαράκτης) Χαμπής Τσαγκάρης και η συγγραφέας-φιλόλογος Άννα Γρίβα.
Ποιήματα θα διαβάσουν ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, Καθηγητής Εφαρμοσμένης Μεταφρασεολογίας στο ΑΠΘ, και η ποιήτρια και φιλόλογος Νίκη Παπαξενοφώντος.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμούς, Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου.
Η Νίκη Παπαξενοφώντος γεννήθηκε στη Μηλιού, ένα μικρό χωριό της επαρχίας Πάφου στην Κύπρο. Σπούδασε Βυζαντινή και Νεοελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Αθηνών (ΕΚΠΑ) και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στο διαπανεπιστημιακό πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Υπηρέτησε ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση στην Κύπρο και στην Ελλάδα.

Τα ποιήματα της συλλογής, λυρικά στην πλειονότητά τους, συνωθούνται σε ένα ποιητικό σύμπαν με επίκεντρο τη θάλασσα και τη γενέθλια γη. Ο έρωτας, ο θάνατος, η μοναξιά, η απώλεια, το τραύμα της εισβολής είναι τα κύματα που διασχίζουν το τοπίο και νοηματοδοτούν τις συντεταγμένες του. Ο μύθος αγκαλιάζεται με την ιστορία, τα προσωπικά βιώματα λειαίνονται και γίνονται αίσθημα συλλογικό. Γίνονται θάλασσες μυστικές που ταξιδεύουν στις δίνες τους την αισθαντικότητα των μυημένων. Ο ποιητικός στοχασμός περνά από τη χαρά της ζωής στον πόνο των μικρών και των μεγάλων θανάτων «με τις πνοές της Κυθερείας που χαρίζουν ομορφιά ακόμα και στις πιο σκοτεινές ώρες» (Άννα Γρίβα, περ. Fractal).

Σύνδεσμος Παρακολούθησης:

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΣτις 08:30 η εξειδίκευση των μέτρων
Επόμενο άρθροΤροπολογία για την επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας, καταθέτει το Κίνημα Αλλαγής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ