Σαβίνα Σαμαρά – H τέχνη θα είναι πάντα εδώ να μας βοηθάει, να μας δίνει ελπίδα και να μας σπρώχνει προς το καλύτερο.

Φρέσκια από τις εμφανίσεις της στην παράσταση «Η Κυρία Επιθεώρηση», η Σαβίνα Σαμαρά μιλάει στο SPEAKNEWS και τον Περικλή Βλάχο για αυτή την εμπειρία που μέσα από πολλές δυσκολίες ολοκληρώθηκε με επιτυχία, για τις απανωτές κρίσεις που δυσκολεύουν τους νέους αλλά δεν σταματούν την  δημιουργικότητά τους,  για το μουσικό θέατρο που σπούδασε στο εξωτερικό και προσπαθεί να το υπηρετήσει εδώ στην Ελλάδα, και για το τραγούδι, που το λατρεύει και που θα την απασχολήσει ακόμη πιο πολύ στο άμεσο μέλλον αφού θα κυκλοφορήσει δικά της κομμάτια στο επόμενο διάστημα.

 

Κυρία Σαμαρά, πρόσφατα ολοκληρώσατε τις εμφανίσεις σας στην παράσταση «Η Κυρία Επιθεώρηση». Μιλήστε μας για την εμπειρία σας σε αυτή την παράσταση.

Όπως κάθε θεατρική εμπειρία, ήταν κάτι το φαντασμαγορικό, το μαγικό, πάντα με τις δυσκολίες της εννοείται. Και για μένα αυτή η παράσταση ήταν ακόμα πιο μαγική, γιατί ξεκινήσαμε πρόβες το καλοκαίρι του 2020, και περίμενα πώς και πώς να ανέβω στη σκηνή αλλά δυστυχώς δεν προλάβαμε. Δηλαδή κάναμε τις πρόβες και δεν προλάβαμε να ανέβουμε στη σκηνή, διότι κλείσανε όλα τα θέατρα μια εβδομάδα πριν την πρεμιέρα μας. Οπότε πήγε πίσω όλο αυτό και ξεκινήσαμε ξανά πρόβες το καλοκαίρι του 2021. Όταν πια ανεβήκαμε στη σκηνή και παίξαμε, ήταν κάτι που το περιμέναμε όλος ο θίασος τόσο καιρό, που ήτανε η ενέργειά μας τόσο ψηλά, ήταν το κάτι άλλο! Και πέρασε και στο κοινό αυτό πάρα πολύ, ειδικά στην πρεμιέρα, που ήταν πάρα πολύ ωραίο, είχαμε όλοι μαζί πολύ ωραία ενέργεια. Πραγματικά η ολοκλήρωση αυτή ήταν πολύ συγκινητική. Ήταν επίσης και οι καλλιτέχνες οι οποίοι έκαναν αυτή την εμπειρία ακόμα πιο μαγική, γιατί είναι όλοι ένας κι ένας και σαν ταλέντα και σαν άνθρωποι. Ήταν κάτι το οποίο δεν θα το ξεχάσω ποτέ σαν εμπειρία.

 

 

Πως νιώθει ένας καλλιτέχνης του μουσικού θεάτρου με σπουδές και εμπειρίες από το εξωτερικό, στην Ελλάδα, που δεν έχει και την μεγαλύτερη παράδοση στο είδος;

Ενώ δυστυχώς η Ελλάδα έχει μεγάλο παρελθόν στο μουσικό θέατρο, για κάποιο λόγο χάθηκε αυτό κάπου μέσα στα χρόνια. Έχουν αρχίσει να γίνονται βέβαια προσπάθειες από Έλληνες παραγωγούς τα τελευταία χρόνια και το μιούζικαλ έχει ανέβει στην Ελλάδα. Έχει διαπιστώσει το κοινό ότι είναι ένα είδος το οποίο μπορεί να προσφέρει πολλή χαρά, γιατί υπάρχουν παραστάσεις που μπορούν να σε γεμίσουν κέφι, χορό, θλίψη, συναίσθημα. Εγώ το λατρεύω το μιούζικαλ. Ήταν υπέροχα να σπουδάζω το μιούζικαλ σε μία χώρα όπως η Αγγλία, που έχει τεράστια παράδοση στο είδος αυτό. Γιατί οι άνθρωποι εκεί το αντιμετωπίζουν το musical ως επιστήμη.

Καλώς ή κακώς καλώς, καλώς θα πω εγώ, γύρισα στην Ελλάδα, και μετά βρήκα δουλειά εδώ στο θέατρο και άρχισα σιγά-σιγά να έχω και άλλες προτάσεις, οπότε έμεινα. Βέβαια δεν το αποκλείω ποτέ και έχω μεγάλα σχέδια στο μυαλό μου για το μέλλον. Απλά περιμένω να φτιάξουν τελείως τα πράγματα με τον κορωνοϊό, γιατί το θέατρο είναι κάτι που έχει άμεσα επιπτώσεις από όλο αυτό και θέλω λίγο να ηρεμήσει η κατάσταση πριν ξαναφύγω έξω.

Τραγούδι, Χορός, Υποκριτική: Μέσα από ποιο εκφράζεστε καλύτερα;

Σίγουρα με το τραγούδι. Το λατρεύω. Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς να τραγουδάω. Μετά με την υποκριτική, γιατί η υποκριτική υπάρχει σε όλα. Δηλαδή και όταν τραγουδάς και όταν χορεύεις μπαίνεις σε ένα ρόλο. Και μετά ο χορός. Το τραγούδι όμως το λατρεύω, είναι τρόπος έκφρασης, τρόπος ζωής για μένα.

 

Από την οικονομική κρίση περάσαμε στην πανδημία, και τώρα στον πόλεμο και μία νέα κρίση. Πόσο εύκολη είναι η επιβίωση και η δημιουργικότητα, για έναν καλλιτέχνη μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα;

Η δημιουργία σε ένα τέτοιο κλίμα θα πω ότι είναι εύκολη. Ο καλλιτέχνης δεν σταματάει ποτέ να δημιουργεί και οι δυσκολίες πιστεύω ότι εμάς τους καλλιτέχνες μας κάνουν ακόμα πιο δημιουργικούς και αυτό είναι που κάνει την τέχνη τόσο σημαντική. Αυτό το οποίο είναι δύσκολο και πιστεύω όχι μόνο για τους καλλιτέχνες αλλά για όλη τη δική μου γενιά, είναι πως δεν έχουμε πάρει ανάσα. Δηλαδή εκεί που βλέπεις ελπίδα και πας να κάνεις μια κίνηση και να στρώσεις το μέλλον σου, γίνεται κάτι άλλο και σε πάει πάλι πίσω. Και το βλέπω πολύ σε παιδιά της γενιάς μου, όχι μόνο σε φίλους μου από το θέατρο αλλά και γενικότερα από όλους τους κλάδους, ότι δυσκολεύονται πάρα πολύ. Αλλά πιστεύω ότι θα βγούμε σίγουρα πιο δυνατοί μέσα απ όλο αυτό και θα έχουμε ανακαλύψει και νέες πτυχές του εαυτού μας, όπως το βλέπω και στον εαυτό μου αυτό να συμβαίνει. Γιατί η ανάγκη σε κάνει να ανακαλύψεις και νέους τρόπους να βιοποριστείς, προσαρμόζεσαι, ανακαλύπτεις πράγματα που δεν ήξερες καν ότι μπορεί να σου αρέσουν. Και πιστεύω ότι καμία δυσκολία δεν πρέπει να μας σταματήσει και να το βάλουμε κάτω, και η τέχνη θα είναι πάντα εδώ να μας βοηθάει, να μας δίνει ελπίδα και να μας σπρώχνει προς το καλύτερο.

Πως βιώνετε εσείς ως νέα γυναίκα καλλιτέχνης το κίνημα του metoo; Πιστεύετε ότι μπορεί να φέρει κάποια ουσιαστική κάθαρση στο  χώρο του θεάματος;

Ειλικρινά πιστεύω ότι θα φέρει μια καινούργια αρχή όλο αυτό το κίνημα. Δυστυχώς αυτό είναι κάτι που συμβαίνει παντού, όχι μόνο στο θέατρο, και ήταν επιτέλους καιρός να γίνει αυτό το βήμα και να μιλήσουμε οι γυναίκες του κάθε κλάδου. Είμαι σίγουρη ότι τα πράγματα θα αλλάξουν. Εγώ έχω να πω ότι ήμουν πάρα πολύ τυχερή και ποτέ δεν ήρθα σε δύσκολη θέση σε κανένα στάδιο, ούτε των σπουδών μου, ούτε μετά της επαγγελματικής μου καριέρας μέχρι τώρα. Και είχα πάντα δίπλα μου μεγαλύτερες ηθοποιούς που έβλεπα πόσο μας προστάτευαν. Όπως στην «Κυρία Επιθεώρηση» που πρωταγωνιστούσαν η Ζέτα Δούκα και η Πηνελόπη Αναστασοπούλου, γυναίκες οι οποίες πρωτοστάτησαν του κινήματος. Μιλώντας μαζί τους έβλεπα πόση δύναμη είχαν μέσα τους για να το κάνουν αυτό, και πόση δύναμη έδιναν σε εμάς για να μην ανεχτούμε τίποτα από δω και πέρα.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Τι επιφυλάσσει το μέλλον;

Το μέλλον επιφυλάσσει πολλά! Έχω ξεκινήσει να ασχολούμαι πολύ με τη μουσική που γράφω εγώ. Έχω κάνει μια διασκευή που βγήκε τώρα, και σε λίγο καιρό θα βγούνε και δικά μου κομμάτια. Επίσης γίνονται κάποιες συζητήσεις για την χειμερινή θεατρική σεζόν, γιατί το καλοκαίρι αποφάσισα να μην κάνω τίποτα λόγω κάποιων υποχρεώσεων που θα έχω. Και επίσης κανονίζουμε κάποια χειμερινά live για τα οποία θα ξεκινήσουμε πρόβες από το καλοκαίρι, για εμφανίσεις σε διάφορα μαγαζιά στην Αθήνα. Οπότε τώρα το καλοκαίρι θα είναι η προετοιμασία για τον χειμώνα, άλλα έρχονται πολύ όμορφα πράγματα, πραγματικά!


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΕλευθερία Θάνογλου – Ο κόσμος σήμερα δεν είναι παρά ένα γιγαντιαίο κλουβί που πετάμε ελεύθερα εντός των σιδερένιων του ορίων
Επόμενο άρθροΜάριος Παπαγεωργίου, Σκηνοθέτης – Ο κινηματογράφος έχει κάτι το συγκλονιστικό που δεν μπορεί να στο δώσει καμιά άλλη τέχνη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ