Μητσοτάκης στον ΣΕΒ: Η έξοδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία κλείνει ένα 12ετή κύκλο πόνου

Την εκτίμηση ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία αλλά και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, οδηγούν την Ελλάδας εκτός ενός 12ετούς κύκλου πόνου και ταλαιπωρίας, εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτηση που είχε με τον Πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν ανακοινώσεις – παρεμβάσεις στις τιμές των καυσίμων, αλλά επισήμανε πως αυτές δεν θα είναι οριζόντιες. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, επισήμανε πως «είμαστε σε ένα περιβάλλον πληθωρισμού, που όμοιό του δεν έχουμε γνωρίσει εδώ και 40 χρόνια».

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός τόνισε πως ως «χώρα έχουμε μία σειρά από συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ίσως το σημαντικότερο είναι ότι δεν αντιμετωπίζεται πια η Ελλάδα ως μία δυσάρεστη ιδιαιτερότητα. Αυτός ο 12ετής κύκλος ταλαιπωρίας και πόνου κλείνει πια και επίσημα με την έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και με την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας. Είναι στόχοι, τους οποίους θεωρώ απολύτως εφικτούς για το πρώτο εξάμηνο του 2023».

Ο κ. Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτησή του στο ΣΕΒ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μειωθούν περαιτέρω οι εργοδοτικές εισφορές στο άμεσο μέλλον, υπό την προϋπόθεση ύπαρξης του πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου.

«Όταν θα δημιουργήσουμε πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, σε συνδυασμό βέβαια και με τις αναλύσεις που κάνουμε για το μέλλον του ασφαλιστικού μας συστήματος, η προτεραιότητα την οποία θα έθετα θα ήταν όντως η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Θέλω να τονίσω ότι τα βήματα, τα οποία έχουν γίνει, δεν είναι αμελητέα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του πληθωρισμού, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «είμαστε σε ένα περιβάλλον πληθωρισμού, που όμοιό του δεν έχουμε γνωρίσει εδώ και 40 χρόνια».

Όπως είπε, «θα βιώσουμε σε ένα περιβάλλον με απότομες αυξήσεις επιτοκίων κι αυτό έχει κάποιες επιπτώσεις σημαντικές και για τη χώρα μας, αλλά και για την επιχειρηματικότητα, καθώς όλοι θα κληθούμε να δανειζόμαστε με υψηλότερο κόστος».

«Είναι σημαντικοί οι φόροι, σημαντικές οι αδειοδοτήσεις, σημαντική η πρόσβαση στις αγορές χρήματος αλλά αν κάποιος δεν πιστεύει ότι η χώρα ξεπέρασε τον κάβο, τότε δεν αναλαμβάνει το ρίσκο. Άρα το ρίσκο στην Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά και αυτό είναι το οποίο σ’ αυτή τη δύσκολη περιπέτεια μας κάνει να ατενίζουμε το μέλλον με μία συγκρατημένη αισιοδοξία», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, εξάλλου, και στις παρεμβάσεις που είχε προαναγγείλει από την Τρίτη, αναφορικά με τις τιμές των καυσίμων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, «οι στοχευμένες παρεμβάσεις είναι επιβεβλημένες στα καύσιμα και αναμένονται ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα»

«Δεν θα είναι ανακοινώσεις που θα παρεμβαίνουν – τουλάχιστον στη βενζίνη, γιατί το ντίζελ έχει άλλα χαρακτηριστικά, επειδή μπορεί επηρεάζει και την εφοδιαστική αλυσίδα. Ωστόσο, στη βενζίνη δεν θα είναι η παρέμβαση ορίζοντια ως προς τη μείωση του φόρου. Εχω πλήρη αίσθηση της επιδείνωσης του προϋπολογισμού των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων από αυτό που γίνεται με τον πληθωρισμό. Όμως από την άλλη, έχουμε ακόμα αντοχές ως οικονομία», σημείωσε.

Παρακολουθήστε την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ

Προηγούμενο άρθροΑποτελεσματικότητα και ασφάλεια του εμβολίου ZF2001 έναντι της COVID-19 σε ενήλικες – αποτελέσματα κλινικής μελέτης φάσης 3
Επόμενο άρθροΕυλογιά των πιθήκων: Επιβεβαιώθηκε και γονιδιακά το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ