Erasmus και Erasmus +: Όταν οι σπουδές, η πρακτική και η εθελοντική εργασία γίνονται η αφορμή για να ζήσεις μία εμπειρία ζωής

της Έλενας Χελβατζόγλου


 

Φοιτητές που βγαίνουν από το comfort zone τους και θέλουν να γεμίσουν εμπειρίες. Συναναστροφές με ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες και επαφή με ξένους πολιτισμούς. Τόσο τα ελληνικά πανεπιστήμια, όσο και η Ε.Ε. μέσω των επιδοτούμενων προγραμμάτων της, προσφέρουν τη δυνατότητα σε νέους να ζήσουν πρωτόγνωρες καταστάσεις, που θα θυμούνται μια ζωή. Το SPEAKNEWS γνωρίζει τον κόσμο του erasmus μέσα από τον φάκελο των αναμνήσεων και των εμπειριών που έχουν να μας προσφέρουν τρεις νέες γυναίκες, η Γεωργία, η Ελευθερία και η Μαριλένα.

 

Γεωργία Τερπόφσκι: Ιδιωτική Υπάλληλος

Erasmus ή Erasmus +? Αυτό το + στον γνωστό αυτό ορισμό, μπορεί να αλλάξει ή μάλλον να προσθέσει πολλά πράγματα, τα οποία δυστυχώς δεν είναι γνώριμα ή καν ακουστά σε πολλούς νέους.

 

Τα Erasmus + προγράμματα είναι επιδοτούμενα από την Ε.Ε και ποικίλουν σε θεματολογία, χρονική περίοδο και χώρα ανάλογα με τις ανάγκες σου και αυτό που αποζητάς. Δύο οργανώσεις , η sending και η hosting συνεργάζονται για να περάσεις εσύ καλά! Το δικό μου λεγόταν E.S.C. ( European solidarity corps), μία εθελοντική εργασία σε μια οργάνωση νεολαίας στην νότια Ιταλία. Η πόλη όπου έμενα λεγόταν Torre del Greco, μόλις 15 λεπτά έξω από την Νάπολη. Η θεματολογία του προγράμματός μου σχετιζόταν με την πολιτιστική κληρονομιά και κουλτούρα μιας και η Campania φημίζεται για την ιστορία της (Βεζούβιος , Πομπηία, Giacomo Leopardi κτλ .)

 

Επιπλέον, η οργάνωσή μου  ασχολούνταν αρκετά με τις δημόσιες υπηρεσίες της περιοχής, όποτε με την κάθε ευκαιρία ασχολιόμουν κι εγώ, έτσι ώστε να εξοικειωθώ περισσότερο με τον μέρος, τα άτομα και τη γλώσσα. Όλα σου τα έξοδα είναι καλυμμένα από την οργάνωση και φυσικά υπάρχει και ένα pocket money στο τέλος κάθε μήνα.

 

Η Ιταλία μαζί με την Ισπανία αποτελούσαν τις κύριες επιλογές μου για το Εράσμους, γιατί γνώριζα ότι ακόμη και μέσω κορονοϊού θα περάσω ευχάριστα. Η αρχή ήταν φυσικά πολύ δύσκολη λόγω της πανδημίας παρ ‘ όλα αυτα γρήγορα ξεπεράστηκε, ειδικά όταν γνωρίζεις τους σωστούς ανθρώπους, που έχουν την ίδια φιλοσοφία με σένα . Όταν κάνεις erasmus, γνωρίζεις ότι ο χρόνος σου είναι περιορισμένος και δεν τον έχεις για χάσιμο. Οπότε προσπαθείς να εκμεταλλευτείς την κάθε μέρα. Ταξίδια και εξορμήσεις με κάθε ευκαιρία, νυχτερινή ζωή και φυσικά συζητήσεις μέχρι το πρωί σε ταράτσες, μπαλκόνια ή πλατείες αποτελούσαν καθημερινότητα. Η Ιταλία είναι μια χώρα κοντά σε μας αλλά με αρκετές διάφορες τις οποίες δύσκολα δεν θα αγαπήσεις και δεν θα συνηθίσεις . Από την πολλή πίτσα, πάστα (μακαρόνια) και τον καφέ στα όρθια μέχρι τον χαρακτηριστική τους χειρονομία με τα δάχτυλα όταν σου μιλάνε. Συνήθειες που τις βάζεις στην καθημερινότητα σου.

Η δικτύωση σου, επίσης, με άλλους λαούς είναι το αλατοπίπερο στην όλη εμπειρία!

Η δική μου εμπειρία μου χωρίς υπερβολές άγγιξε το τέλειο, λόγω των συγκυριών αλλά κυρίως λόγω των ανθρώπων που γνώρισα και συναναστράφηκα.

 

Ελευθερία Γαλανού: Νηπιαγωγός / Μεταπτυχιακή φοιτήτρια, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Για μένα το erasmus είναι μια τεράστια ευκαιρία και εμπειρία που κανείς δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία να το πραγματοποιήσει. Ο φοιτητής βγαίνει απ’ το comfort zone του, γνωρίζει ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και όλο αυτό τον ανυψώνει τόσο ηθικά όσο και πνευματικά και γεμίζει μοναδικές εμπειρίες.

Σαν φοιτήτρια είχα ταξιδέψει στην Πορτογαλία μέσω του erasmus για έξι μήνες. Ενώ ανεξάρτητα με το πανεπιστήμιο μέσω του erasmus+ έχω ταξιδέψει, στην Ιταλία, την Κροατία, την Γαλλία, τη Λιθουανία και συμμετείχα και σε ένα άλλο που πραγματοποιήθηκε στην πόλη που διαμένω, τη Θεσσαλονίκη.

Όσον αφορά το erasmus επέλεξα την Πορτογαλία καθώς συνεργαζόταν με το πανεπιστήμιό μου και τα μαθήματα που είχαν ήταν κοινά και μπορούσαν να αναγνωριστούν εδώ, εφόσον τα περνούσα με εξετάσεις εκεί, χωρίς να χρειαστεί να παρακολουθήσω παραπάνω εξάμηνα στη σχολή γυρνώντας εδώ. Τέλος, θα ξεχωρίσω την Πορτογαλία σαν μέρος και σαν εμπειρία, καθώς πέρασα τον περισσότερο χρόνο εκεί.

Αυτό που ξεχώρισα στο πανεπιστήμιο της Πορτογαλίας είναι πρώτον η πολυπολιτισμικότητα που υπήρχε ανάμεσα στους φοιτητές αλλά και οι εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου που δεν συγκρίνονται με αυτές τις Ελλάδας. Ποιο επιλέγω; Νομίζω φαίνεται.

Κάθε λαός είναι διαφορετικός με τις συνήθειές του, τα ήθη και τα έθιμα. Όλα μου κάνουν εντύπωση και συνεχίζουν να μου κάνουν όσο ταξιδεύω και γνωρίζω καινούργιους ανθρώπους. Σίγουρα, όμως, αυτά τα προγράμματα με έχουν κάνει πιο ανεκτική και ανοιχτή απέναντι στην διαφορετικότητα του καθενός.

Δεν είναι δύσκολη η προσαρμογή, καθώς υπάρχει γραφείο υποδοχής των ξένων φοιτητών στο κάθε πανεπιστήμιο που από τις πρώτες κιόλας μέρες κανονίζει εκδηλώσεις, έτσι ώστε να γνωριστούν οι φοιτητές μεταξύ τους, να τους βοηθήσουν σε ό,τι χρειάζονται και να τους κάνουν να νιώσουν άνετα. Επίσης, μαζί με τον κάθε φοιτητή και όλοι οι υπόλοιποι φοιτητές ερχόμενοι από erasmus προγράμματα έχουν τις ίδιες ανησυχίες, οπότε πολύ γρήγορα γίνονται ομάδα και δένονται μεταξύ τους. Τέσσερα χρόνια μετά, ακόμα κρατάω επαφές με τα άτομα που ήμουν μαζί στο erasmus!

 

 

Μαριλένα Λιακοπούλου: Φοιτήτρια Ψυχολογίας, Α.Π.Θ.

Το Erasmus για μένα είναι μια ευκαιρία για κάθε φοιτητή να ταξιδέψει και να γνωρίσει διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς. Δίνει επίσης την δυνατότητα στον φοιτητή να σπουδάσει ή να εργαστεί μέσω πρακτικής σε μία άλλη χώρα, έτσι ώστε να μπορεί να συγκρίνει τις σπουδές του με παρόμοιες σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης.

Έχω συμμετάσχει προς το παρόν σε δύο προγράμματα Erasmus. Το πρώτο ήταν  πρόγραμμα youth exchange για δύο εβδομάδες στο Lastours στη Γαλλία και το δεύτερο ήταν Erasmus+ studies για ένα εξάμηνο στην Λιέγη, στο Βέλγιο.  Το κύριο κριτήριο στις επιλογές μου, ήταν η εξάσκηση της γλώσσας που είναι τα Γαλλικά. Σίγουρα η Γαλλία είναι μία πανέμορφη χώρα, αλλά για μένα ξεχωρίζει το Βέλγιο, καθώς έζησα για περισσότερο χρονικό διάστημα εκεί και έχω περισσότερες και εντονότερες αναμνήσεις.

Αυτό που με έκανε εντύπωση στο πανεπιστήμιο ULiege, είναι ότι χρησιμοποιούν laptop και tablet για να κρατούν σημειώσεις κατά την διάρκεια της παράδοσης του μαθήματος.

Η κάθε χώρα έχει την δική της αντίληψη για το σύστημα οργάνωσης και καθαριότητας.  Για παράδειγμα, στο Βέλγιο, οι κάτοικοι βγάζουν έξω τα σκουπίδια μία συγκεκριμένη μέρα την βδομάδα και δεν υπάρχουν κάδοι σκουπιδιών.

Η αρχή σε μία ξένη χώρα είναι πολύ δύσκολη, όταν δεν έχεις κοντά τα αγαπημένα σου πρόσωπα και πρέπει να προσαρμοστείς σε νέα δεδομένα. Παρόλα αυτά, αξίζει τον κόπο, καθώς οι δυσκολίες ξεπερνιούνται εύκολα και τα οφέλη που προσκομίζεις είναι περισσότερα.

Χρειάζεται καλή οργάνωση και να ρωτάει κανείς τους ντόπιους για ό,τι δεν γνωρίζει. Τα περισσότερα πανεπιστήμια έχουν ένα οργανωμένο σύστημα για τους φοιτητές Erasmus προκειμένου να τους καθοδηγήσουν και να τους συμβουλεύσουν σε κάθε τους βήμα. Επίσης η κοινωνικοποίηση είναι ιδιαίτερα σημαντική.

 

 

Μαρτυρίες νέων που μπορούν να γίνουν το κίνητρο σε νέους 18-30 ετών και φοιτητές για να γνωρίσουν νέες χώρες, πολιτισμούς, εκπαιδευτικά συστήματα, προγράμματα εθελοντισμού και κουλτούρες του πλανήτη γη. Φτάνει να αδράξεις την ευκαιρία να επιλέξεις το πρόγραμμα που σου ταιριάζει προκειμένου να ζήσεις εμπειρίες μοναδικές.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΣτον εχθρό δεν διαμαρτύρεσαι… τον πολεμάς
Επόμενο άρθροΠΑΟΚ: Χωρίς Ζίβκοβιτς στην Ολλανδία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ