Η Μπάγιερν της Νευροάθλησης

του Περικλή Στέλλα


Τα εκπληκτικά αποτελέσματα της επιστήμης που αλλάζουν το άθλημα

            O Γιούλιαν Νάγκελσμαν λόγω ενός σοβαρού τραυματισμού στο γόνατο σταμάτησε άδοξα την καριέρα του παίζοντας  σε ομάδα U19.Αποφάσισε να σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο για τέσσερα εξάμηνα. Στην συνέχεια βλέποντας το αύριο στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο επιδίωξε και προσλήφθηκε  στην εταιρία Sport Science. Ουσιαστικά ξεκίνησε  την προπονητική του καριέρα με τον Τόμας Τούχελ στην Άουγκσμπουργκ. Το 2008 εργάστηκε ως βοηθός προπονητή στην Μόναχο 1860 στην ομάδα U17.Δυο χρόνια αργότερα εργάστηκε ως βοηθός στην ομάδα U17  στην Χόφενχάϊμ και ένα χρόνο αργότερα έγινε ο πρώτος προπονητής της U17.

Τον Δεκέμβριο του 2012 έγινε ο νεαρότερος στην ιστορία της Μπουντεσλίγκα βοηθός προπονητή στην Χόφενχάϊμ, στην ηλικία των 25. Ο ίδιος είπε:΄΄Οταν ο προπονητής της ομάδας τότε Φρανκ Κράμερ μου το πρότεινε, γέλασα και νόμιζα ότι αστειευόταν”. Στην διάρκεια της θητείας του, ο Τιμ Βίζε βλέποντας την δουλειά του και τις ιδέες του(σ.σ που βασιζόταν  στην νέα μέθοδο της  Sport Science-Focus on Performance)τον ονόμασε ”Μίνι-Μουρίνιο”.

Μετά την παραίτηση του Στέφενς που είχε σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα και παρά το γεγονός ότι υπήρχε δυσπιστία, λόγω της ηλικίας του αλλά και της απειρίας του, του προτείνεται η ανάληψη της πρώτης  ομάδας της Χόφενχάϊμ. Ήταν μόλις 28 χρόνων. Η συνέχεια όμως απέδειξε πως η σκέψη-απόφαση της διοίκησης της ομάδας ήταν λαχείο. Η άνοδος της Χόφενχάιμ ήταν σε ρυθμό…εκτόξευσης. Πολύ σύντομα αντίπαλοι προπονητές, μέσα ενημέρωσης και ειδικοί αναλυτές, άρχισαν να αναλύουν το παιχνίδια της Χοφενχάϊμ. Και διαπίστωναν πως η εν γένει συμπεριφορά των παικτών αυτής της ομάδας ήταν πρωτόγνωρη σε όλα τα επίπεδα. Και στην τακτική και στην σκέψη και στην συμπεριφορά. Λογικό ήταν τα μέσα ενημέρωσης να πολιορκήσουν τον Νάγκελσμαν και εκείνος για πρώτη φορά αποκάλυψε λέγοντας χαρακτηριστικά: ”Το 30% στο κοουτσάρισμα είναι η τακτική και το 70% οι κοινωνικές ικανότητες”. Έτσι τις χαρακτήρισε μιλώντας στην Süddeutsche Zeitung, πριν από δύο χρόνια περίπου. Σήμερα είναι ο πρώτος προπονητής στην Μπάγερν. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι τόσο γρήγορα στην καριέρα του θα εργαζόταν στην κορυφαία ομάδα της Γερμανίας.

Τι εφαρμόζει ο Νάγκελσμαν; Προσέξτε. Δεν είναι οπαδός της τακτικής. Δίνει μεγαλύτερη σημασία στον άνθρωπο, στην διαχείριση των ικανοτήτων του, στα ψυχολογικά χαρακτηριστικά και επιδιώκει στενή αδελφική σχέση μεταξύ των παικτών μέσα στο γήπεδο και προσπαθεί να πετύχει την αυταπάρνηση σε κάθε προσπάθεια. Κάνοντας θεωρία στους παίκτες του συνηθίζει να λέει: ”Κάθε παίκτης σκέφτεται διαφορετικά, κάθε παίκτης έχει διαφορετική σκέψη και κίνητρο και πρέπει να αντιμετωπιστεί ανάλογα αλλά και διαφορετικά. Χρειάζεται ξεχωριστό set up ο καθένας  και ξεχωριστή ψυχολογική προετοιμασία”.

Για τον Νάγκελσμαν οι σχηματισμοί και τα συστήματα έχουν σημασία αλλά μέχρι ενός σημείου. Υποστηρίζει ο ίδιος: ”Στην διάρκεια ενός αγώνα καμία ομάδα δεν μπορεί να τηρήσει  το σχήμα, το σύστημα και τις εντολές του προπονητή και στα 90 λεπτά. Είναι μοιραίο αυτό. Διότι ο αθλητής δεν είναι κομπιούτερ. Έχει συναισθήματα, επιρροές και ερεθίσματα, είτε από την εξέλιξη του ματς, είτε από τον διαιτητή, είτε από τους αντιπάλους. Άρα πρέπει οι παίκτες σου να μπορούν να  αντιμετωπίζουν τις συνεχιζόμενες αλλαγές  σε συναισθήματα και ερεθίσματα.”

Ο Νάγκελσμαν,δεν κρύβει ότι είναι μαθητής του Τόμας Τούχελ .Το πιο σημαντικό για εκείνον είναι η ομάδα να πιέζει ασφυκτικά ψηλά στην αντίπαλη περιοχή. Και το καλύτερο για την ομάδα δεν είναι η κατοχή όπως πολλοί υποστηρίζουν, αλλά ο πολυδύναμος σχηματισμός αντιμετώπισης απέναντι  στον αντίπαλο παίκτη που έχει στην κατοχή του την μπάλα. Σε ειδικό σχηματισμό με τέσσερις και πέντε παίκτες. Είναι ίσως ο μοναδικός προπονητής που χρησιμοποιεί τους περισσότερους σχηματισμούς(4-3-3,3-4-1-2,3-5-2,4-4-2 ).  Η ομάδα του Νάγκελσμαν έχει λύσεις απέναντι στις ομάδες που κυριαρχούν στην κατοχή. Κυρίως με μπλοκ  τεσσάρων και πέντε παικτών, αλλά με διαφορετικό τρόπο σκέψης και αντίδρασης.

Αυτή την εποχή όλοι μιλούν για εκείνον και τον χαρακτηρίζουν ως πηγή  έμπνευσης για το ποδόσφαιρο του αύριο. Αλλά το μεγάλο μυστικό της επιτυχίας του Γιούλιαν Νάγκελσμαν είναι η συνεργασία του  με τους επιστήμονες και ιδρυτές της εταιρίας ”Focus on Performance” Λαρς Λίνχαρντ και Μάρτιν Βέντεμαν. Είναι οι δυο επιστήμονες που βελτίωσαν σε θεαματικό βαθμό την βελτίωση στην απόδοση των ποδοσφαιριστών. Οι δυο επιστήμονες  εργάζονται στην διασύνδεση μεταξύ της εφαρμοσμένης  νευροεπιστήμης και της αθλητικής προπόνησης. Νευρολογία και απόδοση. Το μυστικό; Ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα του αθλητή.

Οι δυο Γερμανοί επιστήμονες έχουν την συνταγή, την οποία εφήρμοσαν σε πρώτο στάδιο στην εθνική ομάδα της Γερμανίας στο παγκόσμιο κύπελλο της Βραζιλίας. Απέναντι στους χαρισματικούς σε επινοήσεις κινήσεων Βραζιλιάνους, το αποτέλεσμα ήταν ολοκληρωτικό και ταπεινωτικό για τους Βραζιλιάνους. Το μυαλό πρέπει να ελέγξει  το σώμα σωστά. Εάν αυτό το πετύχεις, τότε ο αθλητής σου θα κάνει θαύματα. Και κάτι ακόμη. Η νευροάθληση μειώνει στο ελάχιστο τους τραυματισμούς. Σε βάθος χρόνου ο αθλητής που υποβάλλεται σε αυτή τη μέθοδο, δεν βελτιώνεται απλά.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΤσίπρας: Προστάτης των καρτέλ σε ενέργεια και καύσιμα η κυβέρνηση
Επόμενο άρθροΚαραγιάννης: Πώς προχωρούν τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ