Η επανάσταση του Merseyside

του Περικλή Στέλλα 


Το μεγάλο ρίσκο του Γιούργκεν Κλοπ

Η neuro11 είναι μια επιστημονική ομάδα που ιδρύθηκε από τους Niklas Hausler και Patrick Hantschke. Η ομάδα εδρεύει στο Πότσδαμ της Γερμανίας και αναπτύσσει προγράμματα προπόνησης ψυχικής δύναμης για επαγγελματικά αθλήματα.Η ομάδα του neuro11 έχει αναπτύξει μια εξαιρετικά καινοτόμο και βασισμένη σε γεγονότα μέθοδο προπόνησης πνευματικής δύναμης. Ο Γιούργκεν Κλοπ επαίνεσε τον «απίστευτο αντίκτυπο» της δουλειάς της Λίβερπουλ με το neuro11,μία επιλογή και ρίσκο καθαρά δική του. Είπε χαρακτηριστικά:’’Μπορούμε πλέον να εκπαιδεύσουμε ειδικά τις διανοητικές ικανότητες και τις ικανότητες ακρίβειας σουτ των παικτών μας απευθείας στον αγωνιστικό χώρο, με τρόπο που δεν ήταν δυνατό για εμάς μέχρι τώρα. Δεδομένου ότι η ψυχική δύναμη παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στο υψηλότερο επίπεδο, είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με αυτούς τους τύπους».

Η συνεργασία τους ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι στο Εβιάν, όπου έγινε η προετοιμασία της Λίβερπουλ. Η δουλειά τους επικεντρώνεται στο να βοηθήσουν τους παίκτες να προετοιμαστούν για καταστάσεις στήσιμου εντός του παιχνιδιού – συμπεριλαμβανομένων των πέναλτι – αναλύοντας τη δραστηριότητα του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια των προπονητικών ασκήσεων. Ο Κλοπ αναφέρθηκε πολλές φορές στην καταπληκτική επιρροή του neuro11 στους παίκτες της Λίβερπουλ αφού μετέτρεψαν με επιτυχία και τα 11 χτυπήματα κατά τη διάρκεια της νίκης στον τελικό του Carabao Cup επί της Τσέλσι στο Γουέμπλεϊ.

Πριν από λίγες μέρες ο Γερμανός τεχνικός αποκάλυψε αρκετά. «Αποτελούν σταθερό μέρος του προπονητικού μας επιτελείου. Δεν είναι εδώ όλη την ώρα, είναι προφανώς στη Γερμανία, αλλά επισκέπτονται αρκετά συχνά και ήταν εδώ την τελευταία εβδομάδα προιν από τον τελικό του τσάμπιονς λιγκ. Πριν από αυτό, ήταν εδώ για πέντε ημέρες, έτσι λειτουργεί γιατί είμαστε πολύ συχνά στο δρόμο και όχι εδώ, οπότε γιατί να είναι εδώ; Αυτό δεν έχει νόημα, επομένως πρέπει να βρούμε αυτές τις στιγμές που είμαστε πολύ εδώ και μετά να συνεργαστούμε. Όλοι οι παίκτες ήταν πραγματικά ενθουσιασμένοι με αυτό. Έχει να κάνει με το να φέρνεις συγκεκριμένους παίκτες πριν από μια στημένη φάση στη σωστή νοοτροπία κάνοντας ό,τι κάνεις στον αγωνιστικό χώρο. Όλα μετρώνται, είναι νευροεπιστήμονες και είναι απίστευτα ενδιαφέρον και απίστευτα σημαντικό για εμάς – ένα πολύ ενδιαφέρον νέο κεφάλαιο για εμάς. Δεν είναι μόνο πέναλτι, αλλά προφανώς την τελευταία εβδομάδα αφορούσαν πολλά πέναλτι λόγω του επερχόμενου τελικού. Αφορά επίσης όλα τα είδη σετ. Είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση μετά από αυτό για το αν η Τσέλσι δούλεψε μαζί της επίσης γιατί υπήρχε μόνο ένα πέναλτι, αλλά δεν είναι αυτό, είναι απλώς η αυτοπεποίθηση που έδωσαν στους παίκτες μας, ότι πραγματικά μπορούν να το κάνουν και είμαι πραγματικά χαρούμενος για αυτό.”

Ο Κλοπ πρόσθεσε: «Τα πέναλτι είναι το πιο προφανές πράγμα που δουλεύουν, αλλά αφορά όλες τις στημένες φάσεις – κόρνερ, ελεύθερα χτυπήματα, απευθείας ελεύθερα χτυπήματα, σέντρες και όλα αυτά τα πράγματα. Όποιος έρχεται σε αυτές τις καταστάσεις έχει επιπλέον συνεδρίες με τα παιδιά του neuro11».

Οι βάσεις μπήκαν κατά την διάρκεια της περυσινής προετοιμασίας. Ρωτήστε τον Γιούργκεν Κλοπ την ίδια ερώτηση κάθε χρόνο και θα σας δώσει πάντα την ίδια απάντηση: ‘’Το πιο σημαντικό μέρος κάθε σεζόν είναι η προετοιμασία. Είναι μια ευκαιρία για τον προπονητή και το επιτελείο του να συνεργαστούν στενά με την ομάδα εντός και εκτός προπονητικού γηπέδου. Οι παίκτες περνούν από ένα αυστηρό πρόγραμμα φυσικής κατάστασης πριν καν εισαχθούν οι μπάλες, ενώ ο Κλοπ επιβλέπει διπλές και συχνά τριπλές συνεδρίες για να προετοιμαστούν για την επόμενη σεζόν.

Πιο συχνά τώρα, η Λίβερπουλ εφαρμόζει νέες ιδέες,αγκαλιάζει πρωτοπόρες τεχνικές.Το περασμένο καλοκαίρι, ο επαγγελματίας σέρφερ Σεμπαστιάν Στούντνερ υπέβαλε τους παίκτες της Λίβερπουλ σε υποβρύχιες ασκήσεις αναπνοής. Οι Χάσλερ και Χάντσκε, φίλοι και επιχειρηματικοί συνεργάτες, ίδρυσαν τη neuro11 το 2019, με χρηματοδότηση τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τη γερμανική κυβέρνηση, μαζί με τον Φαμπιάν Στάϊνμπεργκ που είναι  διδάκτωρ νευροεπιστημών και αθλητικών επιστημών. Η σχέση τους με τον Κλοπ χτίστηκε για πρώτη φορά την εποχή που ξεκίνησε η εταιρεία, με τον μάνατζερ της Λίβερπουλ να αναζητά νέες ευκαιρίες όσον αφορά τις στημένες φάσεις. Μετά από συναντήσεις με τον Κλοπ και τον βοηθό του Πέπιν Λίντζερς, η συνεργασία τους τέθηκε σε αναμονή λόγω της πανδημίας, αλλά με τη χαλάρωση των περιορισμών, μπόρεσαν τελικά να εργαστούν στενά με την Λίβερπουλ. Η ατάκα του Χάσλερ προς τον Κλοπ, είχε ενθουσιάσει τον προπονητή των Reds.’’Αυτό που θα εφαρμόσουμε είναι το επόμενο σύνορο στην αθλητική απόδοση και  περιλαμβάνει την προσάρτηση ηλεκτροδίων στο κεφάλι ενός παίκτη ενώ ένα πακέτο είναι δεμένο στη μέση του, για τη συλλογή δεδομένων κατά τη διάρκεια των συνεδριών.’’

Ο Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ, ο Μοχάμεντ Σαλάχ, ο Τζέιμς Μίλνερ και ο Χάρβεϊ Έλιοτ συμμετείχαν όλοι μαζί με τους Χάσλερ και Χάντσκε στις συνεδρίες στο Εβιάν, με τους δύο επιστήμονες να παρακολουθούν την προσέγγισή τους στα φάουλ και τα πέναλτι και τα κόρνερ προτού δημιουργήσουν ατομικά προγράμματα για κάθε παίκτη.

Αν και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο μέσος όρος θα διατηρηθεί, το τελικό αποτέλεσμα για το neuro11 είναι μια σχεδόν ρομποτική συνέπεια στη νοητική προσέγγιση ενός παίκτη στα ελεύθερα κτυπήματα, τα κόρνερ και τα πέναλτι.

Ο Αλεξάντερ Άρνολντ πρώτος, υποβλήθηκε και σε μία άλλη πρωτόγνωρη διαδικασία για να βελτιώσει το παιχνίδι του. Ο δεξιός μπακ έχει συνεργαστεί με τον ειδικό σε θέματα αθλητικής όρασης Δρ.Ντάνιελ Λέϊμπι που συνέργάζεται με την  Red Bull, η οποία περιελάμβανε τη χρήση ακουστικών VR για να αναπτύξει τη λήψη αποφάσεων και την ακρίβειά του με την παρακολούθηση στόχων. Και μετά ακολούθησαν και οι υπόλοιποι παίκτες και αυτό πλέον γίνεται συχνά.

Μέθοδοι που στο ποδόσφαιρο του υπόλοιπου κόσμου είναι άγνωστο και φυσικά οι ομάδες μηδέ και της Ρεάλ, της Μπαρτσελόνα κλπ. Έχουν μείνει πολύ πίσω.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΣτ. Καλαφάτης: «Ενεργειακός κόμβος η Αλεξανδρούπολη αναβαθμίζοντας το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό αποτύπωμα της Πατρίδας μας»
Επόμενο άρθροΟικονόμου: Θα γίνει σύντομα προσφυγή για το «turkaegean»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ