Ο Πεπ, ο Dubliner και ο Τρισδιάστατος

του Περικλή Στέλλα


Ο υπόλοιπος κόσμος απλά παρακολουθεί Σίτυ και Λίβερπουλ

‘’Μα, είναι πυραυλική επιστήμη! Η Μάντσεστερ Σίτι προσλαμβάνει αστροφυσικούς στην ομάδα ανάλυσης δεδομένων της σε μια προσπάθεια να ξεφύγει ακόμη περισσότερο από τους αντιπάλους της’’.  Έτσι είχε σχολιάσει χαριτολογώντας(αλλά όλοι αντιλήφθηκαν ότι το έλεγε ειρωνικά) ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, όταν οι Βρετανοί δημοσιογράφοι του ζήτησαν να σχολιάσει την πρόσληψη αστροφυσικού στην Μάντσεστερ Σίτυ.

Σήμερα όμως κανείς δεν μπορεί να ειρωνευθεί τον Πεπ Γκουαρδιόλα.Τα αποτελέσματα των επιλογών είναι εκπληκτικά. Με δική του εισήγηση ο πρώην αστροφυσικός και σύμβουλος πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών Λόρι Σό προσλήφθηκε από τον σύλλογο ως «επικεφαλής τεχνητός επιστήμονας» .Η Μάντσεστερ Σίτυ επέκτεινε την ομάδα ανάλυσης δεδομένων  σε μια εποχή που τα οριακά κέρδη εκτός γηπέδου αποτελούν υψηλή προτεραιότητα για τους ελίτ συλλόγους της Ευρώπης. Η χρήση δεδομένων έχει εκτιναχθεί στα ύψη τα τελευταία χρόνια, με την οπτική παρακολούθηση των παικτών – ένα είδος τρισδιάστατης τεχνολογίας που χρησιμοποιεί πολλές κάμερες – πλέον συνηθισμένη. Αυτό το είδος ανάλυσης καταγράφει κάθε ενέργεια από κάθε παίκτη στον αγωνιστικό χώρο και καθορίζει την πιθανότητα γκολ του — ή πώς επηρεάζει τις πιθανότητες της ομάδας να σκοράρει.

Η Σίτυ έχει αναδιαρθρώσει το τμήμα δεδομένων της μετά την αποχώρηση του επικεφαλής των πληροφοριών, Λη Μούνεϊ και πειραματίζεται με την τεχνολογία σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από τους αντιπάλους της, υποδεικνύοντας έναν πρόσφατο διαγωνισμό τεχνητής νοημοσύνης που διεξήγαγε σε συνεργασία με την Google. Ο διαγωνισμός, ο οποίος διήρκεσε μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο, προκάλεσε τους τεχνολογικούς «παίκτες» της τεχνητής νοημοσύνης – ουσιαστικά έναν παίκτη σε μια κατάσταση αγώνα – και για να τους προγραμματίσουν να αντιδρούν σε κανονικές καταστάσεις εντός του παιχνιδιού. Ο Μπράϊαν Πρεστίτζ, διευθυντής δεδομένων και τεχνολογίας της Σίτυ, δήλωσε: «Ένα ποδοσφαιρικό περιβάλλον βασισμένο στη φυσική είναι ένα μέρος για να μαθαίνεις μέσω της προσομοίωσης… και να δοκιμάζεις έννοιες τακτικής, ώστε να είναι αρκετά δυνατοί ώστε ένας προπονητής να ποντάρει στην καριέρα του. Η φράση «δοκιμαστικές τακτικές έννοιες» υποδηλώνει ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να αναπτυχθεί για την προσομοίωση των αντιπάλων. Στη Σίτυ πιστεύουν ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως τεστ προβλεψιμότητας για το πώς μπορεί να εξελιχθούν οι αγώνες, αν και η κλίμακα της μίμησης κάθε παίκτη της αντίπαλης ομάδας θα ήταν τεράστιο έργο. Η αγγλική ομάδα είναι, ωστόσο, μία από τις κορυφαίες  σε συνεργασία με την παγκόσμια εταιρεία λογισμικού Acronis, η οποία αποθηκεύει αμέτρητες ώρες βίντεο παιχνιδιού και έχει προτείνει να το χρησιμοποιήσει για τη βελτίωση των αλγορίθμων. «Είτε αναλύουμε τι συμβαίνει στο γήπεδο, είτε εργαζόμαστε σε ένα από τα πολλά γραφεία μας σε όλο τον κόσμο, τα δεδομένα είναι απαραίτητα για την επιτυχία μας», λέει ο Γκρεγκ Σουϊμερ , επικεφαλής τεχνολογίας της CFG. Ο προπονητής της πρώτης ομάδας του Πεπ Γκουαρδιόλα, ο Ροδόλφο Μπορέλ, δίνει οδηγίες στους αναπληρωματικούς της Σίτι χρησιμοποιώντας λογισμικό από έναν άλλο συνεργάτη του συλλόγου, τη SAP. Η Σίτυ δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για τα πλεονεκτήματα της συσκευής όταν παρουσιάστηκε πριν από τρία χρόνια, αλλά ο ιστότοπος του συλλόγου αναφέρει ότι «οι αναλυτές φορτώνουν τα τακτικά σχέδια και τις πληροφορίες της αντιπολίτευσης σε συσκευές τάμπλετ».

Η Σίτι κέρδισε τη Λίβερπουλ στον τίτλο με έναν βαθμό την τελευταία μέρα της σεζόν, επιστρέφοντας ενώ έχανε 0-2  νίκησε την Άστον Βίλα με 3-2. Ήταν ο τέταρτος τίτλος του Γκουαρδιόλα σε πέντε σεζόν, αλλά λιγότερο γνωστός είναι ο ρόλος που έπαιξε ο Ιρλανδός αθλητικός επιστήμονας Ντόναφ Χόλοχαν ο οποίος είναι στον σύλλογο από το 2012. Ο επονομαζόμενος και  ‘’Dubliner’’(Ντάμπλινερ), ο οποίος εργάστηκε στο παρελθόν στη Ντέρμπι, την Πρέστον, την Κόλτσεστερ και την Γουεστ Χαμ είπε πώς είναι να δουλεύεις με τον θρυλικό προπονητή, καθώς και τους πανηγυρισμούς της City μετά την κατάκτηση του τίτλου. «Έχουν γραφτεί τόσα πολλά για τον Πεπ και όλοι θέλουν να μάθουν πώς είναι. Είναι ένας πραγματικά αυθεντικός άντρας και ξέρεις ακριβώς τι θα πάρεις από αυτόν. Σε αναγκάζει να δουλέψεις σκληρά και περιμένει να δουλέψεις σκληρά για αυτόν, αλλά δεν σου ζητά να κάνεις κάτι που δεν θα έκανε ο ίδιος και αυτό είναι το μόνο που μπορείς να ζητήσεις από κάποιον σε αυτή τη θέση. Είναι απίστευτα χαρισματικός και απίστευτα καλός στη δουλειά του. Δουλεύει τόσο σκληρά και θα περνούσες μέσα από έναν τοίχο για εκείνον. Απλά έχει αυτή την ικανότητα να σου βγάλει τα πάντα και το κάνει με ένα χαμόγελο στα χείλη. Είναι υπέροχος».

Ο Dubliner είναι ίσως ο πιο πολύτιμος συνεργάτης του Γκουαρδιόλα. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στη Φυσιολογία της Άσκησης στο Πανεπιστήμιο Loughborough, και από τότε είναι ο κορυφαίος στην ειδική προπόνηση κατανομής ρόλων δύναμης και ταχύτητας σε κάθε παίκτη. Το βέβαιο είναι ότι τόσο η Σίτυ, όσο και η Λίβερπουλ αλλά και η Μπάγερν είναι οι πλέον πρωτοποριακές ομάδες σε μεθόδους εκγύμνασης και αγωνιστικής τακτικής, που δύσκολα θα μπορέσουν αυτή την εποχή άλλες ομάδες ανά τον κόσμο να τις φτάσουν.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΧάλκινο μετάλλιο για τον Πρεβολαράκη στους Μεσογειακούς Αγώνες
Επόμενο άρθροΜεσογειακοί Αγώνες: Σεισμός 5,1 R στο Οράν

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ