Πανεπιστήμια Κύπρου: Μία σύγχρονη και καινοτόμα εκπαίδευση μέσα από μία τεράστια δεξαμενή προγραμμάτων.

Ρεπορτάζ: Έλενα Χελβατζόγλου


FREDERICK UNIVERSITY

Κλέαρχος Χαραλάμπους, Διευθυντής Γραφείου Αθήνας:

Το Πανεπιστήμιο Frederick μετρά περισσότερο από μισό αιώνα ζωής! Ξεκίνησε το 1965 ως σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ονομαζόταν Τεχνική και Οικονομική Σχολή Λευκωσίας. Ακολούθως εξελίχθηκε στο κολεγιακού επιπέδου Frederick Institute of Technology (FIT). Το όραμα του κύριου Φρειδερίκου, γιατί έβλεπε πολύ μακριά, ήταν το FREDERICK να γίνει το πρώτο πανεπιστήμιο στην Κύπρο. Το 2007, αφού πήραμε την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου για την ίδρυση του πανεπιστημίου, το Frederick αποτελεί το πρώτο πανεπιστήμιο που έχει άδεια λειτουργίας σε δύο πόλεις, Λευκωσία και Λεμεσό.

Το Πανεπιστήμιο χαίρει αναγνώρισης και καταξίωσης σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, έχοντας λάβει πιστοποιήσεις, βραβεύσεις και αναγνωρίσεις από ανεξάρτητους διεθνείς φορείς. Για παράδειγμα, τον Μάρτιο του 2022, η παγκόσμια, υψηλού κύρους κατάταξη Πανεπιστημίων Times Higher Education Impact Rankings τοποθέτησε το Πανεπιστήμιο Frederick στα κορυφαία 301-400 Πανεπιστήμια παγκοσμίως (μεταξύ 1524 πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο). Δείτε στην ιστοσελίδας μας αναλυτικά τα αποτελέσματα της σπουδαίας αυτής κατάταξης: ΕΔΩ.

Επιπλέον, το Πανεπιστήμιο Frederick έχει την τιμή να είναι μέλος του Δικτύου Λύσεων των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (SDSN). Ως μέλος του Δικτύου, συμβάλλουμε στην εξεύρεση λύσεων στις παγκόσμιες προκλήσεις. Προς αυτόν τον σκοπό, έχουμε ενσωματώσει την ιδέα της βιωσιμότητας στην ταυτότητα και τη λειτουργία του Πανεπιστημίου μέσω των προγραμμάτων σπουδών, της έρευνας και των εσωτερικών μας κανονισμών.

Διαθέτει πέντε σχολές, ογδόντα διαφορετικά προγράμματα σπουδών και την μεγαλύτερη & ιστορικότερη Πολυτεχνική Σχολή της Κύπρου. Όλα τα προγράμματα είναι αναγνωρισμένα, πιστοποιημένα και ισάξια με οποιοδήποτε αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο (Α.Ε.Ι.) της Ελλάδας. Στους κόλπους του έχουν αναπτυχθεί δεκάδες υπηρεσίες, όλες με επίκεντρο όχι μόνο τους φοιτητές μας αλλά και τους υποψηφίους που έρχονται σε επικοινωνία μαζί μας, όπως και τους αποφοίτους μας τους οποίους στηρίζουμε και αφού φύγουν από το Πανεπιστήμιο. Η δύναμή μας είναι οι άνθρωποί μας που στελεχώνουν αυτές τις πολύτιμες υπηρεσίες τις οποίες αναπτύξαμε σε βάθος χρόνο ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των φοιτητών, αλλά και ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα σύγχρονων πανεπιστημίων.

Αρκεί να αναφέρω υπηρεσίες όπως το Συμβουλευτικό Κέντρο (στελεχωμένο με ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό) το οποίο οργανώνει πλήθος δράσεων για την καλλιέργεια των ήπιων δεξιοτήτων των φοιτητών μας, η Υπηρεσία Σπουδών, το Γραφείο Αθλητισμού, το Γραφείο Erasmus, οι φοιτητικοί όμιλοι που στηρίζονται οικονομικά από το Πανεπιστήμιο, το Γραφείο Στέγασης, το Γραφείο Εισδοχής, το Γραφείο Σταδιοδρομίας, το Peer Tutoring Center το οποίο προσφέρει ακαδημαϊκή στήριξη στους φοιτητές από φοιτητές μεγαλύτερων ετών, κ.α.

Τα προπτυχιακά προγράμματα έχουν διάρκεια 4 χρόνια, με εξαίρεση την Φαρμακευτική και την Αρχιτεκτονική που είναι 5ετούς διάρκειας. Στην Πολυτεχνική Σχολή, για τα πτυχία που είναι 4ετούς διάρκειας σπουδών, απαιτείται ο απόφοιτος να κάνει ένα μεταπτυχιακό συναφές με το προπτυχιακό πρόγραμμα για να μπορεί να το δεχτεί το ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος), για να μπορεί ο απόφοιτος να έχει το δικαίωμα υπογραφής και την άδεια εξασκήσεως του επαγγέλματος.

Στο πλαίσιο της διορατικότητας του κ. Φρειδερίκου, το 2011 δημιουργήθηκε το γραφείο του πανεπιστημίου Frederick στην Αθήνα. Το Γραφείο Διασύνδεσης της Αθήνας είναι η επέκταση του Πανεπιστημίου Frederick στην Ελλάδα – με την απρόσκοπτη λειτουργία του όλα αυτά τα χρόνια, αποτελεί την στέρεα βάση πάνω στην οποία εκατοντάδες τελειόφοιτοι (και οι γονείς τους) σχεδιάζουν τη φοιτητική τους αφετηρία επιλέγοντας την Κύπρο ως προορισμό και το Πανεπιστήμιο Frederick ως το πανεπιστήμιο που θα εκπληρώσει το όνειρο να σπουδάσουν την πρώτη τους πραγματική επιλογή. Το Γραφείο Διασύνδεσης είναι στελεχωμένο με ανθρώπους βαθιά έμπειρους και ευαισθητοποιημένους σε σχέση με τις αναζητήσεις των υποψηφίων και των οικογενειών τους – καθημερινά δεχόμαστε ενδιαφερόμενους σε προσωπικές συναντήσεις μαζί τους, οργανώνουμε παρουσιάσεις σε τακτά διαστήματά σε διάφορες πόλεις και νησιά της Ελλάδας. Είμαστε το σημείο αναφοράς και ο συνδετικός κρίκος του υποψηφίου με το ίδιο το Πανεπιστήμιο από την στιγμή της έρευνας μέχρι να εγγραφεί και να τον δούμε με περηφάνεια να αποφοιτά.

Σε ό,τι αφορά τα δίδακτρα, είναι πολύ ελκυστικά και ο λόγος αυτός αποδίδεται και πάλι στον ιδρυτή του πανεπιστημίου, και πλέον στην κυρία Φρειδερίκου, που έχει αναλάβει τα ηνία, αφού έχει φύγει ο κύριος Μιχάλης Φρειδερίκου.  Η κυρία Φρειδερίκου είναι πολύ ευαισθητοποιημένη σε θέματα υποτροφιών και γενικότερα στο να δοθεί στον υποψήφιο η στήριξη που χρειάζεται για να μπορέσει να σπουδάσει αυτό που ονειρεύεται. Στα χνάρια του μπαμπά της και ιδρυτή του Πανεπιστημίου Frederick, βρίσκεται κυρίως αθόρυβα δίπλα σε όποιον χρειάζεται βοήθεια και η πόρτα της είναι πάντα ανοιχτή για όποιον την χρειάζεται.

Είμαστε ένα πανεπιστήμιο ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα.  Θέλουμε τα παιδιά που πάνε στην Κύπρο να νιώθουν ότι φεύγουν από την Ελλάδα και πάνε στην Ελλάδα.  Κύπρος και Ελλάδα δεν έχουν διαφορές.  Έχουμε την ίδια κουλτούρα τα ίδια ήθη, τα ίδια έθιμα.

Νιώθω μεγάλη περηφάνεια για αυτόν τον οργανισμό τον οποίο υπηρετώ περίπου 3 δεκαετίες. Είναι το μοναδικό πανεπιστήμιο με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις κι έτσι έχουμε τη δυνατότητα να διατηρούμε τα δίδακτρα σε μια προσιτή κλίμακα. Επενδύουμε στην ολόπλευρη ανάπτυξη και εξέλιξη των φοιτητών μας, όπως και στην έρευνα. Υπάρχουν, δηλαδή, ειδικά εργαστήρια, ειδικά τμήματα για όποιον θέλει να εμπλακεί στην έρευνα ενεργά στα διάφορα επιστημονικά πεδία των Σχολών μας.

Ένα άλλο, ιδιαίτερα αναπτυγμένο κομμάτι είναι οι εξ αποστάσεως μεταπτυχιακοί φοιτητές μας σε όλη την Ελλάδα, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους φοιτητές σε διδακτορικά προγράμματα. Και οι πέντε Σχολές μας προσφέρουν προγράμματα σε επίπεδο πτυχίου, μεταπτυχιακού και διδακτορικού.

Στο campus Λευκωσίας, εκτιμούμε ότι η πρώτη φάση των εστιών μας θα είναι έτοιμη τον Οκτώβριο του 2022, και θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση, ευελπιστώντας ότι μέχρι το 2023 θα έχουμε τη δυνατότητα να παρέχουμε αυτές τις υπηρεσίες στους φοιτητές από την Ελλάδα τους οποίους έχουμε ως βασική μας έγνοια και προτεραιότητα.

 

 

UNIVERSITY OF NICOSIA

Νάταλυ Ντεμιρτζιάν, Ανώτερη Σύμβουλος Σπουδών – Τμήμα Εισδοχής Φοιτητών:

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι το μεγαλύτερο σε αριθμό φοιτητών πανεπιστήμιο στην Κύπρο με περισσότερους από 14,500 διεθνείς φοιτητές και φοιτήτριες. Το Πανεπιστήμιο κατατάσσεται ανάμεσα στα 601-800 και αντίστοιχα στο 3% των καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως, σύμφωνα με τις κατατάξεις Times Higher Education World (THE) University Rankings 2022. Προσφέρει 100+ προγράμματα σπουδών και μία ολοκληρωμένη φοιτητική εμπειρία, προετοιμάζοντας τους αποφοίτους του για μία δυναμική καριέρα.

Κατατάσσεται στη θέση #6 ανάμεσα στα ελληνικά και κυπριακά πανεπιστήμια και έχει ιστορικό σχεδόν μίας δεκαετίας ως το κορυφαίο πανεπιστήμιο στον τομέα των κρυπτονομισμάτων και blockchain, προσφέροντας το πρώτο πρόγραμμα σπουδών στον κόσμο στα ψηφιακά νομίσματα από το 2014. Στο πλαίσιο της στρατηγικής του για τη διεθνοποίηση, έχει συνάψει συνεργασίες με αναγνωρισμένα πανεπιστήμια εκ των οποίων, στην Ελλάδα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Κάποια από τα δημοφιλή του προγράμματα είναι η Ιατρική, η Νομική, η Φαρμακευτική, η Διοίκηση Επιχειρήσεων, η Φυσικοθεραπεία, η Ψυχολογία, η Αρχιτεκτονική και η Εκπαίδευση. Η διάρκεια σπουδών των περισσότερων προγραμμάτων είναι τέσσερα έτη (Αρχιτεκτονική και Φαρμακευτική πέντε έτη, Ιατρική έξι). Οι πλήρους φοίτησης φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, και οι πρόσφατοι απόφοιτοί του, έχουν την ευκαιρία να επωφεληθούν πλήρως από το πρόγραμμα ERASMUS+, για σκοπούς φοίτησης, αλλά και για την πραγματοποίηση πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό.

 

 

 

University of Central Lancashire (UCLan Cyprus)

Robert Georgiades, Head of Admissions and Recruitment / Antonia Ioannou, Student Recruitment Officer:

Ιδρύθηκε το 2012 στην επαρχία της Λάρνακας. Το μητρικό μας πανεπιστήμιο βρίσκεται στο Preston της Αγγλίας. Ένα από τα πολλά προνόμια που έχει το δικό μας πανεπιστήμιο είναι ότι με την αποφοίτησή τους οι φοιτητές παίρνουν δύο πτυχία,  ένα από ένα από της Κύπρου  και ένα από της Αγγλίας.  Τα προγράμματα που έχουμε με την Αγγλία είναι ακριβώς τα ίδια, η διαφορά όμως είναι στην τιμή η οποία εδώ στην Κύπρο είναι περίπου το ένα τρίτο της τιμής του ίδιου αντίστοιχου Πανεπιστημίου στην Αγγλία.  Έχουμε τρεις σχολές Business, law και science σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά με μία ποικιλία προγραμμάτων και τετραετής φοίτηση.  Όλα διδάσκονται στα αγγλικά.  Ένα άλλο προνόμιο είναι ότι τα μεταπτυχιακά μας προσφέρονται απογευματινές ώρες για τους φοιτητές που ενδιαφέρονται να εργάζονται τις πρωινές ώρες.

Θα θέλαμε, επίσης, να διευκρινίσουμε ότι οι σπουδές στην Αγγλία είναι τρία χρόνια αλλά επειδή το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου θέλει να είναι τέσσερα χρόνια οι σπουδές έχει διαμορφωθεί το πρόγραμμα, έτσι ώστε να το καλύψουμε μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Ως πανεπιστήμιο έχουμε πάρα πολλές συνεργασίες με οργανισμούς για τις πρακτικές των φοιτητών και φέρνουμε τα παιδιά σε επαφή με εταιρείες που ενδιαφέρονται να προσλάβουν τους φοιτητές μας.

 

PHILIPS UNIVERSITY

Αυτό που μας ξεχωρίζει είναι ότι είμαστε ένα πολύ καινούργιο πανεπιστήμιο,  που έχει μπει δυναμικά με καινοτόμα  και μοντέρνα  τα κλασικά τα μεταπτυχιακά προγράμματα για αυτά που ζητά η αγορά αυτή τη στιγμή.  Όλα μας τα προγράμματα αναγνωρίζονται από το ΔΟΑΤΑΠ. Επίσης, κάτι άλλο που μας ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα πανεπιστήμια είναι ότι έχουμε πάρα πολλές δραστηριότητες από επαγγελματικά σωματεία του εξωτερικού. Έχουμε πολλά προγράμματα στα προπτυχιακά πάνω σε Business studies,  σε accounting και finance, στην πληροφορική με τρεις ειδικότητες,  Business application,  Software development,  system and networks technologies. Έχουμε public relations and communication,  τη νομική ένα καινούργιο πρόγραμμα, που διδάσκεται και στα ελληνικά, και τη νοσηλευτική.  Αναφορικά με τα μεταπτυχιακά προγράμματα ένα πολύ καινούργιο και εξ αποστάσεως μάθημα στα ελληνικά είναι αυτό των εξαρτήσεων (Msc in Addiction Counselling). Ειδικά για άτομα τα οποία μπορεί να βρίσκονται στα σχολεία,  ακαδημαϊκά ιδρύματα και γενικότερα αφορά ό,τι έχει να κάνει με συμβουλευτική για εξαρτήσεις.  Έχουμε και το MBA,  το οποίο διδάσκεται στα ελληνικά και στα αγγλικά με τρεις πολύ καινοτόμες ειδίκευσεις:  τη γενική διοίκηση (General management) ,  διοίκηση μονάδων υγείας  (Health care management),  καινοτομία και επιχειρηματικότητα ( Innovation and entrepreneurship).  Επίσης το MSc in Corporate Finance  with Corporate Governance (με αγγλική γλώσσα διδασκαλίας) και το PhD in  Business and management ( διδακτορικό στη διοίκηση επιχειρήσεων),  ένα τετραετές πρόγραμμα σπουδών, που εκπαιδεύει διδακτορικούς φοιτητές,  με μαθήματα, έμφαση σε έρευνα και υποστήριξη στους φοιτητές με publications. Όλα τα προγράμματα είναι αναγνωρισμένα και συνέχεια προγραμματίζονται καινούργια προγράμματα σπουδών και εξ αποστάσεως και στα ελληνικά.

 

ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

Τάσος Αναστασίου:

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου αφορά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Φέτος μετράμε 20 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας μας και περίπου 16 από την περίοδο που πήραμε τους πρώτους μας φοιτητές.  Είμαστε το μόνο κρατικό πανεπιστήμιο που είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Το 60 περίπου τοις εκατό των φοιτητών μας είναι Ελλαδίτες. Ανήκουμε στον μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό πανεπιστημιακό οργανισμό (Galileo Global Education)και είμαστε ανάμεσα στα καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως με προπτυχιακά μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα.

 

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ( CYPRUS UNIVERSITY OF TECHNOLOGY)

Μαρίνος Βουκής, Προϊστάμενος στην Υπηρεσία Επικοινωνίας, Προώθησης και Διεθνοποίησης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου: «Βασικό συστατικό στη διοίκηση, στην οργάνωση και στα προγράμματα σπουδών θα  είναι η αειφόρος ανάπτυξη, δηλαδη η επικέντρωση στους 17 στόχους του Ο.Η.Ε.. Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου μαζί με άλλα επτά δημόσια τεχνολογικά πανεπιστήμια της Ελλάδος εγκρίθηκε απο την Ε.Ε. να δημιουργήσει το ευρωπαϊκό τεχνολογικό πανεπιστήμιο (European University of Technology). Πρόκειται για ένα πανεπιστήμιο του μέλλοντος, που προωθεί η Ε.Ε., με εξασφαλισμένο budget. ‘Ενας φοιτητής θα μπορεί να μπαίνει σε ένα από τα οκτώ αυτά δημόσια τεχνολογικά πανεπιστήμια της Ευρώπης από σοβαρές χώρες (Γερμανία, Ιρλανδία κλπ), να κάνει τα μαθήματά του σε οποιοδήποτε από αυτά τα campuses και σε όλα μαζί αν θέλει και στο τέλος να παίρνει πτυχίο και από την χώρα του και από το ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο. Το όραμα του ευρωπαϊκού τεχνολογικού πανεπιστημίου είναι να γίνει το αντίστοιχο ευρωπαϊκό Massachusetts Institute of Technology (MIT). Χαμηλό κόστος, αυξημένες δυνατότητες, υψηλή ποιότητα».

 

 

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ (COSMOS NAUTICAL TRAINING CENTRE)

Cpt. George A. Vlachos, Training Consultant:

Η ακαδημία εμπορικού ναυτικού τα τελευταία 5 χρόνια είναι σαν μία πρόσθετη ενέργεια σε συνδυασμό με τις ελληνικές σχολές που δεν επαρκούν για να βγάλουν αρκετούς αξιωματικούς. Οπότε κι εμείς με το σκεπτικό αυτό προχωρήσαμε στην ίδρυση αυτής της Ακαδημίας,  καθώς στην Ελλάδα δεν προχωράει ιδιαίτερα η ιδιωτική εκπαίδευση και αναγκαστικά απευθυνθήκαμε στην Κύπρο. Με ένα χρόνο σπουδές στην Κύπρο και ένα χρόνο στην Ελλάδα ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει τη διαδρομή του τη Σχολή Εμπορικού Ναυτικού να γίνει καπετάνιος η μηχανικός. Δύο χρόνια στην Ακαδημία και ένα χρόνο  στη θαλάσσια υπηρεσία και μετά συνεχίζει την εκπαίδευση του και γίνεται πλοίαρχος ή πρώτος μηχανικός. Είναι ένα επάγγελμα το οποίο τα τελευταία 10.000 χρόνια στην Ελλάδα έχει άνθιση. Η ναυτιλία δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ. Το 90% των αγαθών παγκοσμίως  μεταφέρονται δια θαλάσσης,  άρα είναι ένα επάγγελμα το οποίο είχε, έχει και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τουλάχιστον για τον Έλληνα.  Είναι ένα επάγγελμα ιδιαίτερο  κάποιος για να ασχοληθεί πρέπει να το αγαπάει γιατί έχει δυσκολίες αλλά έχει πολύ καλές ανταμοιβές πάντα κάτι δίνεις και κάτι παίρνεις.  είναι το επάγγελμα του παρελθόντος του παρόντος και του μέλλοντος.  Εμείς ως Ελλάδα έχουμε την πρωτοκαθεδρία στην Ευρώπη σαν ναυτιλιακή χώρα και παγκοσμίως είμαστε η τρίτη σε δύναμη χώρα.  στη ναυτιλία μεγαλουργούμε.  Τα παιδιά αν έρθουν και μας εμπιστευτούν θα έχουν ένα λαμπρό μέλλον με πολύ γρήγορη εξέλιξη και φυσικά η σχολή έχει καθηγητές πλοιάρχους και μηχανικούς που εκτός από τις γνώσεις μεταφέρουν στα παιδιά την εμπειρία την αγάπη τους και γενικότερα τη γνώση τους. Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι γιατί μέσα σε αυτά τα χρόνια που λειτουργούμε και σε προέκταση του ναυτιλιακού εκπαιδευτικού κέντρου κόσμος που είναι η μαμά της Mediterranean έχουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ναυτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και έτσι αυτή η γνώση και εμπειρία έχει προεκταθεί μέσω του πανεπιστημίου στη Λάρνακα.Έχουμε έναν μεγάλο αριθμό σπουδαστών και ευελπιστούμε ότι και εδώ τα παιδιά μας στη Θεσσαλονίκη θα έρθουν κοντά μας και θα ακολουθήσουν το επάγγελμα.

 

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Μαρία Λαγού, Προϊσταμένη Γραφείου Εκπαίδευσης – Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου/Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου:

Συνεχίζοντας την πορεία καινοτομίας στον τομέα της εκπαίδευσης της νέας γενιάς επιστημόνων, η μεταπτυχιακή Σχολή του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) διανύει τη δέκατη χρονιά λειτουργίας της προσφέροντας μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα σπουδών στους τομείς της Μοριακής Ιατρικής, Ιατρικής Γενετικής, Νευροεπιστήμης και Βιοϊατρικής Έρευνας.   Τα προγράμματα απευθύνονται σε φοιτητές  που έχουν ολοκληρώσει  τις προπτυχιακές τους σπουδές πάνω σε έναν σχετικό  αντικείμενο σπουδών, όπως για παράδειγμα αυτούς της Βιολογίας, της Ιατρικής, της Χημείας, της Φυσικής, της Ψυχολογίας, κ.α.

Όλα τα προγράμματα είναι αναγνωρισμένα από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ), τον αρμόδιο για τη διασφάλιση της ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου. Η Σχολή έχει λάβει και επιπρόσθετες διαπιστεύσεις/αξιολογήσεις και από ξένες/τρίτες χώρες, όπως η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, το Ομάν, η Ιορδανία, το Μπαχρέιν και η Παλαιστίνη.  Η γλώσσα διδασκαλίας είναι η αγγλική.

Βασισμένη στους τρεις πυλώνες του Ινστιτούτου, Έρευνα – Υπηρεσίες – Εκπαίδευση, η Σχολή προετοιμάζει τη νέα γενιά επιστημόνων, ενώ διευρύνει τους ορίζοντες των φοιτητών της, προσφέροντάς τους την ευκαιρία να γνωρίσουν τις πρωτοποριακές τάσεις της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Αντλώντας από την εμπειρία του κλινικού και ερευνητικού προσωπικού του ΙΝΓΚ, οι φοιτητές εκπονούν τις ερευνητικές τους διατριβές στα εργαστήρια του Ινστιτούτου, πλήρως ενταγμένοι σαν μέλη των ερευνητικών ομάδων, αποκτώντας εμπειρία σε πραγματικές εργασιακές συνθήκες. Οι απόφοιτοι έχουν ήδη στο βιογραφικό τους πολύτιμη εμπειρία σαν ερευνητές καθώς και τη σφραγίδα διεθνούς κύρους του ΙΝΓΚ.

Ο εγγυημένος μικρός αριθμός των εισακτέων φοιτητών σε ετήσια βάση διασφαλίζει την ποιότητα, ενώ ο υψηλός δείκτης ακαδημαϊκού προσωπικού έναντι φοιτητών, διασφαλίζει πως θα παρέχεται μια εξατομικευμένη κατά το δυνατόν προσέγγιση στην εκπαίδευση των φοιτητών.

Οι ενδιαφερόμενοι για το ακαδημαϊκό έτος 2022-23, μπορούν να πληροφορηθούν για τα προγράμματα και την υποβολή αιτήσεων στην ιστοσελίδα της Σχολής www.cing.ac.cy/csmm/ καθώς και από το Γραφείο Εκπαίδευσης στο τηλέφωνο 22 392840/841/844. Προσφέρονται υποτροφίες έναντι διδάκτρων. Γίνονται δεκτές αιτήσεις για όλα τα προγράμματα MSc για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.

 

 

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

Μοσχούλα Γεωργαλλή, Σύμβουλος Εισδοχής & Καριέρας

& Εύα Χαραλάμπους, Σύμβουλος Εισδοχής και καριέρας, Γραφείο Εισδοχής Συντονίστρια Εισδοχής Προγράμματος Ιατρικής:

Πρόκειται για ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο που  κατατάσσεται μεταξύ των καλύτερων 201+ πανεπιστημίων παγκοσμίως και έχει την ισοτιμία και την αντιστοιχία προς τα ελληνικά ΑΕΙ, για να επιστρέψει ο φοιτητής στην ελλάδα και να εργαστεί σαν να έχει τελειώσει ένα ελληνικό δημόσιο ίδρυμα. Προσφέρει τις σχολές της Ιατρικής, Νομικής, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες και Θετικές Επιστήμες. Γενικά κριτήρια εισδοχής είναι το απολυτήριο λυκείου και κάθε τμήμα έχει διαφορετικά κριτήρια εισδοχης. Υπάρχει, δηλαδή, περιπτωση για παράδειγμα στη φαρμακευτική να θέλουν συγκεκριμένα μαθήματα (βιολογία, χημεία κλπ).»

 

AMERICAN UNIVERSITY OF CYPRUS

Maria Aresti, Associate Director of Admissions and Marketing:

Για αρχή είμαστε το πιο καινούργιο πανεπιστήμιο στη Κύπρο. Το πρώτο εξάμηνο λειτουργιας ήταν τον προηγούμενο Οκτώβριο όλη η προετοιμασία ήταν εν μέσω πανδημίας  .Για πρώτη φάση έχουμε τρεις διαφορετικες σχολές . Η πρώτη διοίκηση επιχειρήσεων, επιστήμες, ανθρωπιστικές και τέχνες . Πιο κάτω από αυτά έχουμε λογιστική, finance and investment,graffiti design  πληροφορική, ψυχολογία…Είναι και μεταπτυχιακά και προπτυχιακά . Για τον ερχόμενο Οκτώβριο θα έχουμε τη σχολή νομικής όπως επισης  θα λειτουργήσουν και τα τουριστικά όπως και το τμήμα οικονομικών . Σαν πανεπιστήμιο είμαστε αναγνωρισμένο από το υπουργείο . Έχουμε συνεργασία με δυο πανεπιστήμια το ένα από ΗΠΑ και το δεύτερο από το Παρίσι . Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να φοιτήσουν στο πανεπιστήμιο της επιλογής ανάλογα με το προγραμμα που σπουδάζουν . Υπάρχουν υποτροφίες ανάλογα με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια . Η δεύτερη φάση  θα βρίσκει ιν πανεπιστημιούπολη στη Αγία Νάπα και εκεί θα έχουμε την ιατρική σχολή και θα μεταφερθεί η σχολή των τουριστικών. Το πλάνο είναι ότι αφού θα γίνει η ιατρική σχολή στην Αγία Νάπα θα έχουμε και πανεπιστημιακό νοσοκομείο που προσφέρει ο άλλο επίπεδο . Όπως και ότι οι φοιτητές θα μπορούν να κάνουν ιντερσιπ . Όπου η πρακτική τους θα γίνεται στο ξενοδοχείο.

 

Πανεπιστήμιο Κύπρου

Αριστοδήμου Βούλα, Γραμματειακή Λειτουργός – Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών:

Είναι ένα αναγνωρισμένο και πετυχημένο πανεπιστήμιο παγκόσμια, με υψηλές θέσεις στην διεθνή κατάταξη. Πρόκειται για ένα από τα τρία δημόσια πανεπιστήμια. Δέχτηκε τους πρώτους φοιτητές του  το 1992. Υπάρχουν 8 σχολές και 23 τμήματα σπουδών. Δεν υπάρχουν δίδακτρα. H φοίτηση είναι συνεχής και υποχρεωτική είναι 4 χρόνια τα πλήρης προγράμματα με εξαίρεση την ιατρική η οποία είναι 6 . Η εισαγωγή γίνεται μέσω των πανελληνίων ή των Παγκύπριων εξετάσεων με ηλεκτρονική αίτηση και ανάλογα γίνεται η κατανομή των θέσεων. Οι βάσεις είναι σχετικά υψηλες, καθώς η ζήτηση είναι αρκετά μεγάλη. Ειδικά για τη βιολογία και την ιατρική. Υπάρχουν ευκαιρίες εργοδότησης των φοιτητών μέσα στο πανεπιστήμιο καθόλη την διάρκεια των σπουδών. Για τους Ελλαδίτες υπάρχουν τα βοηθητικά πακέτα, σίτιση με κουπόνια και στέγαση με μικρά ποσά ενοικίου. Επίσης, γίνεται πολύ έργο στην έρευνα με τρομερά αποτελέσματα. Ένα νεοσύστατο πανεπιστήμιο με γερό σύστημα σπουδών.

 

THE CYPRUS INSTITUTE

Athena Zannetti, officer at the Graduate School:

Είμαστε ερευνητικό ινστιτούτο το οποίο έχει σχολή μεταπτυχιακών σπουδών και προσφέρει αποκλειστικά αναγνωρισμένα προγράμματα επιπέδου μάστερ και διδακτορικών. Υπάρχουν τρία προγράμματα μάστερ και τρία διδακτορικα που λειτουργούν. Τα προγράμματα επιπέδου μάστερ είναι η επιστήμη δεδομένων και προσομοίωσης, η ψηφιακή πολιτιστική κληρονομιά και οι περιβαλλοντικές επιστήμες, μαζί με τα αντίστοιχα διδακτορικά προγράμματα. Παράλληλα, κάτω από το κάθε κέντρο διεξάγεται έρευνα.  Επίσης ένας φοιτητής μπορεί να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα μαστερ μπορεί να συνεχίσει σε ένα επίπεδο διδακτορικών σπουδών. Υπάρχει επιπλέον ένα επιτυχημένο  πρόγραμμα πρακτικής άσκησης το οποίο προσφέρεται σε αποφοίτους και μη προπτυχιακους είτε μεταπτυχιακούς φοιτητές και υπό την καθοδήγηση ενός μέντορα να διεξάγουν έρευνες. Αυτό μπορεί να γίνει είτε κατά την καλοκαιρινή περίοδο για τρεις μήνες είτε στην αρχή της χρονιάς (6 μήνες το μέγιστο). Προτρέπουμε τους φοιτητές μας να πάρουν μέρος στο erasmus+, είτε για σπουδές είτε για πρακτική στα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΝΕΑΠΟΛΙΣ ΠΑΦΟΥ

Με γνώμονα την προσιτή αριστεία σε γνωστικά πεδία αιχμής γνώσης και καινοτομίας,  την ακαδημαϊκή αρτιότητα, την ευαισθησία πάνω απ’ όλα για τους φοιτητές του, το Πανεπιστήμιο αντικρύζει με αισιοδοξία το μέλλον στηριζόμενο  σε συγκεκριμένους  στρατηγικούς  πυλώνες  ανάπτυξης, ακαδημαϊκής πρωτοπορίας και διεθνούς αναγνώρισης.

Πέρα από τα γνωστά και καταξιωμένα Προγράμματα Σπουδών της Διοίκησης Επιχειρήσεων, Νομικής, Ψυχολογίας, Αρχιτεκτονικής και Ανθρωπιστικών Σπουδών επενδύουμε σταθερά στην έρευνα και παράγουμε νέα γνώση αιχμής, με εξωστρέφεια και διεθνή αναγνώριση εισάγοντας νέα Προγράμματα Σπουδών, τα οποία ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες της 4IR (Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης) και το νέο Εθνικό γεωπολιτικοοικονομικό περιβάλλον. και  πιστοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα,  όπως το Πρόγραμμα στα Πληροφορικά Συστήματα και Ψηφιακή Καινοτομία, το Πρόγραμμα Διεθνείς Σχέσεις, Στρατηγική & Ασφάλεια, το Πρόγραμμα Ευρωπαϊκές Πολιτικές και Διακυβέρνηση, το Πρόγραμμα Ποινική Δικαιοσύνη και Οικονομικό Έγκλημα, το  Πρόγραμμα στη Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων, το Πρόγραμμα στην Ανθεκτικότητα Κατασκευών σε Ακραίες Συνθήκες Φόρτισης, τα Προγράμματα στη Ψηφιακή Επιχειρηματικότητα και Ψηφιακό Marketing. Νεότερες προσθήκες στα προγράμματα σπουδών του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 είναι η Εγκληματολογική Λογιστική (MSc), ένα Κοινό Διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος και Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας (δεν απαιτείται υποβολή για αναγνώριση από Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π) και η Τραπεζική Χρηματοοικονομική και στις Επενδύσεις (Εξ Αποστάσεως).

 

 

 

Χρήστος Πετσίδης, Διευθυντής στο Τμήμα Υπηρεσιών και Εμπορίου του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου: «Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους επιλέγεται η Κύπρος είναι διότι τα πανεπιστήμιά της έχουν πολύ καλή ποιότητα με αναγνωρισμένα προγράμματα στην Ε.Ε. αλλά και βραβευμενα με πολύ καλό επίπεδο, για παράδειγμα στις εγκαταστάσεις. Η ασφάλεια είναι ένα πολύ βασικό θέμα. Και αυτό το προσφέρει η Κύπρος. Έπρεπε να είμαστε μέρος της Ελλάδος, αλλά εφόσον είμαστε ανεξάρτητο κράτος θεωρείται ότι οι Έλληνες σπουδάζουν στο εξωτερικο».

 

Ιωσήφ Κυπραίος, Εμπορικός Σύμβουλος Πρεσβείας Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα:

«Επιλέγουμε την Κύπρο για έναν και μοναδικό λόγο, είμαστε ένα έθνος, μιλάμε την ίδια γλώσσα, έχουμε την ίδια κουλτούρα, άρα ο φοιτητής που θα φύγει από την Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ζήτημα με τη γλώσσα, τη φοίτηση και τη διαμονή του στην Κύπρο. Οι σπουδαστές έχουν μεγάλη ευκαιρία εξέλιξης στα 4 χρόνια που θα βρίσκονται στο νησί μιας και αντιλαμβάνονται εξ αρχής το θέμα και τη διαδικασία σπουδών τους. Το ακαδημαϊκό σύστημα στην Κύπρο είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο που παρέχεται προηγουμένως συμβουλευτική στον φοιτητή με σκοπό  να επιτύχει τον σκοπό του – την απόκτηση του πτυχίου του. Μία παροχή προς τους σπουδαστές για να πραγματοποιήσουν τα όνειρα και σχέδια τους, γεγονός που θέτει την Κύπρο στις πρώτες επιλογές τους, ως χώρα προορισμός ποιοτικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης».

 

Σπύρος Μιλτιάδης, Γενικός Πρόξενος Κύπρου στη Θεσσαλονίκη: «Τα πανεπιστήμια της Κύπρου είναι μία επιπρόσθετη επιλογή που δίνεται στους Ελλαδίτες φοιτητές. Αντί να πάνε σε μια τρίτη χώρα να σπουδάσουν, έρχονται στην Κύπρο σε ελληνόφωνο και φιλικό περιβάλλον με ευκολία μετάβασης. Τα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια έχουν από τις καλύτερες εγκαταστάσεις στην Ευρώπη με αναγνωρισμένα προγράμματα. Γι αυτό έχουμε και 20.000 φοιτητές από την Ελλάδα

 

Πόπη Οικονομίδου Άππιος, Ανώτερη λειτουργός του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου:

«Όλα τα προγράμματα σπουδών και τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι πιστοποιημένα και αξιολογημένα από το ΔΙΠΑΕ, το οποίο ακολουθεί τα εθνικά και διεθνή πρότυπα διασφάλισης και πιστοποίησης της ποιότητας της ανώτερης εκπαίδευσης. Εκτός από την ποιοτική εκπαίδευση, που παρέχουμε, είναι και το ακαδημαϊκό προσωπικό το οποίο έχει διεθνή αναγνώριση και εμπειρία από διεθνή ανώτατα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Υπάρχουν οι εγκαταστάσεις, οι οποίες είναι πολύ σύγχρονες. Τα προγράμματα σπουδών είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Επικεντρωνόμαστε στις δεξιότητες των φοιτητών για να μπορέσουν να πάρουν μία αξιοπρεπή εργασία. Στην Κύπρο, επειδή ο χώρος είναι μικρός, μπορεί ο φοιτητής να έχει μία πλούσια ζωή, με πολλές δραστηριότητες και φυσικά σε ένα πολύ ασφαλές περιβάλλον, καθώς η εγκληματικότητα είναι σε χαμηλά επίπεδα. Επίσης, το περιβάλλον είναι πολύ φιλικό με τους Κύπριους να υποδέχονται θερμά τους νέους. Τα πανεπιστήμιά μας είναι διεθνώς αναγνωρισμενα. Η ανώτερη εκπαίδευση ακολουθεί τις διαδικασίες της Μπολόνια, οι οποίες έχουν καθορίσει τον ευρωπαϊκό χώρο. Σημαντικός παράγοντας είναι όλες αυτές οι συνεργασίες που έχουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου με άλλα ιδρύματα του εξωτερικού τόσο στην έρευνα όσο και στην ανταλλαγή των φοιτητών. Έχει χτιστεί ένα ευρύ σύστημα υποδομής. Η Κύπρος είναι πάντα στο προσκήνιο. Οτιδήποτε καινούργιο το αγκαλιάζουν, το αξιολογούν και προχωρούν».


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΚαραμανλής: Ολοκληρώνονται 3 σταθμοί του μετρό στον Πειραιά- Συνδέουμε το λιμάνι με το Ελ. Βενιζέλος
Επόμενο άρθροΜουσικό Kαλοκαίρι στο ΚΠΙΣΝ Η Yasmin Levy στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος για μια μοναδική συναυλία το Σάββατο 2 Ιουλίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ