Πυραυλική Επιστήμη

του Περικλή Στέλλα


Η επανάσταση του Γκουαρδιόλα

Όταν πριν  από ένα χρόνο περίπου ο Πεπ Γκουαρδιόλα και ο Γιούργκεν Κλοπ έπαιρναν την μεγάλη απόφαση να ρισκάρουν την καριέρα τους, οι ιδιοκτήτες της Μάντσεστερ Σίτυ και της Λίβερπουλ με πολύ βαριά καρδιά άναψαν το πράσινο φως για να δώσουν την δυνατότητα στους δύο κορυφαίους προπονητές να ξοδέψουν χρήματα και να αλλάξουν τις δύο ομάδες με στόχο να γίνουν μακράν οι κορυφαίες ομάδες στον πλανήτη. Στην ουσία Γκουαρδιόλα και Κλοπ αποφάσισαν να ρισκάρουν για να στεφθεί με επιτυχία η επανάσταση που είχαν αποφασίσει να φέρουν στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, ο καθένας για τον εαυτό του και την ομάδα του. Αντίπαλοι, παρατηρητές και τύπος είτε χλεύασαν, είτε εξέφραζαν βεβαιότητα για την αποτυχία τους. Το τελικό αποτέλεσμα έχει δικαιώσει και τους δύο, περίπου 12 μήνες μετά. Και σήμερα δεν είναι λίγες οι ομάδες που έχουν αποφασίσει να τους αντιγράψουν. Τι έκαναν λοιπόν; Σε αυτή  την έκδοση αποκαλύπτουμε και αναλύουμε με κάθε λεπτομέρεια.

Ο Γιούργκεν Κλοπ εφήρμοσε την τεχνολογία Neuro 11 και ο Πεπ Γκουαρδιόλα την αστροφυσική. Οι παίκτες της Λίβερπουλ εκπαιδεύονται ειδικά στις διανοητικές ικανότητες και τις ικανότητες ακρίβειας σουτ  απευθείας στον αγωνιστικό χώρο, με τρόπο που δεν ήταν δυνατό να γίνει στο ποδόσφαιρο μέχρι σήμερα. Εμπιστεύθηκε δυο συμπατριώτες του επιστήμονες και εμπνευστές της τεχνολογίας  με την ονομασία  neuro11. Τον Νίκλας Χάσλερ και τον Πάτρικ Χάντσκε. Η έδρα της εταιρίας τους είναι στο Πότσδαμ της Γερμανίας. Οι δύο Γερμανοί επιστήμονες  έχουν έχει αναπτύξει μια εξαιρετικά καινοτόμο και βασισμένη σε γεγονότα μέθοδο προπόνησης πνευματικής δύναμης που μπορεί να ενσωματωθεί απρόσκοπτα στο  προπονητικό  πρόγραμμα μιάς ομάδας.

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα προσέλαβε αστροφυσικούς στην ομάδα ανάλυσης δεδομένων της Μάντσεστερ Σίτυ μετά από μία πρωτοποριακή μέθοδο που του πρότεινε ένας συγκεκριμένος επιστήμονας που κατάφερε να ενθουσιάσει και φυσικά να πείσει τον Γκουαρδιόλα. Ο Καταλανός προσέλαβε τον πρώην αστροφυσικό και σύμβουλο πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών Λόρι Σό τον οποίο η Σίτυ ανακοίνωσε  πως  προσλήφθηκε από τον σύλλογο ως «επικεφαλής τεχνητός επιστήμονας». Ο Σο πρότεινε τη χρήση δεδομένων που έχει εκτιναχθεί στα ύψη τα τελευταία χρόνια, με την οπτική παρακολούθηση των παικτών – ένα είδος τρισδιάστατης τεχνολογίας που χρησιμοποιεί πολλές κάμερες, αλλά με έναν διαφορετικό τρόπο και ανάλυση. Ένας τρόπος που μέχρι σήμερα θεωρείται μυστικός. Το μοναδικό πράγμα που έχει αποκαλύψει ο Γκουαρδιόλα είναι ότι αυτό το είδος ανάλυσης καταγράφει κάθε ενέργεια από κάθε παίκτη στον αγωνιστικό χώρο και καθορίζει την πιθανότητα επιτυχίας γκολ και ακόμη πώς επηρεάζει τις πιθανότητες της ομάδας να σκοράρει.

Η φετινή πορεία των δύο ομάδων παρά το γεγονός ότι και οι δύο ηττήθηκαν από την …ηλικιωμένη Ρεάλ Μαδρίτης στο τσάμπιονς λιγκ, επέδειξε σχεδόν στο απόλυτο ότι η επανάσταση που επιχείρησαν Κλοπ και Γκουαρδιόλα με διαφορετικό τρόπο ο καθένας, πέτυχε. Και όχι μόνο πέτυχε, αλλά πέντε ομάδες της Ευρώπης έχουν ήδη προσεγγίσει τους επιστήμονες αυτούς για ενδεχόμενη συνεργασία. Το βέβαιο είναι ότι κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πριν από μερικά χρόνια ότι η αστροφυσική και η νευροψυχολογία θα έμπαιναν στο ποδόσφαιρο.

Πρωτοπόρος βέβαια είναι ο σημερινός προπονητής της Μπάγερν Μονάχου Γιούλιαν Νάγκελσμαν που εφήρμοσε πρώτος την νευροάθληση στο ποδόσφαιρο. Τι εφαρμόζει ο Νάγκελσμαν; Προσέξτε. Δεν είναι οπαδός της τακτικής. Δίνει μεγαλύτερη σημασία στον άνθρωπο, στην διαχείριση των ικανοτήτων του, στα ψυχολογικά χαρακτηριστικά και επιδιώκει στενή αδελφική σχέση μεταξύ των παικτών μέσα στο γήπεδο και προσπαθεί να πετύχει την αυταπάρνηση σε κάθε προσπάθεια.  Κάνοντας θεωρία στους παίκτες του συνηθίζει να λέει: ”Κάθε παίκτης σκέφτεται διαφορετικά, κάθε παίκτης έχει διαφορετική σκέψη και κίνητρο και πρέπει να αντιμετωπιστεί ανάλογα αλλά και διαφορετικά. Χρειάζεται ξεχωριστό set up ο καθένας  και ξεχωριστή ψυχολογική προετοιμασία”.

Είναι περιττό να αναφέρω ότι οι ελληνικές ομάδες είναι έτη φωτός πίσω και σχεδόν αδύνατον να πλησιάσουν την Σίτυ του σήμερα και την Λίβερπουλ του σήμερα.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΠανελλαδικές Εξετάσεις: Τέλος στην αγωνία των υποψηφίων – Ανακοίνωση βαθμολογιών
Επόμενο άρθροΈγκλημα στη Ραφήνα: Δύο συλλήψεις για τη δολοφονία του 42χρονου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ