Πολιτικοί αγώνες του σήμερα στα χέρια της νέας γενιάς

της Έλενας Χελβατζόγλου


Σμαράγδα, Δήμητρα, Μαρία. Τρεις νέες γυναίκες που εξομολογούνται την αγάπη και το πάθος τους για την πολιτική και την ενεργό δράση τους στο κόμμα που υποστηρίζουν και προωθούν. Το SPEAKNEWS δίνει τον λόγο στις γυναίκες αυτές φωτίζοντας την πλευρά της ζωής τους που πρωταγωνιστεί η πολιτική.

 

Σμαράγδα Σαρρή: Πολιτικός επιστήμονας / Πρόεδρος Τοπικής Οργάνωσης ΟΝΝΕΔ Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου

 

Η αγάπη για την πολιτική, τους ανθρώπους της και το ξεκάθαρο μήνυμα πως η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει να κυβερνά την χώρα

 

Πότε, πώς και γιατί ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τον πολιτικό χώρο;

Η ενασχόληση μου με την πολιτική ξεκίνησε από το πρώτο έτος του προπτυχιακού μου, στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης  του ΔΠΘ. Ήταν πολύ εύκολο, και λόγω της φύσης της σχολής μου, να έρθω σε επαφή  με άτομα που ασχολούνται με την πολιτική στους κόλπους του Πανεπιστημίου. Όσο για το γιατί, πάντα με ενδιέφεραν τα κοινά, η πολιτική και οι άνθρωποί της. Εξού και η επιλογή της Σχολής μου.

Ποιο είναι το πιο σημαντικό που έχετε αποκομίσει από την εμπειρία αυτή;

Οι άνθρωποι.  Έμαθα να κρίνω καλύτερα τους ανθρώπους,  να ξεχωρίζω ευκολότερα πότε ψεύδονται ή πότε είναι ειλικρινείς.  Έκανα παρέες, φιλίες αδελφικές, διευρύνοντας έτσι τον κύκλο γνωριμιών μου.

Ποια είναι η σχέση σας με τα συνέδρια του κόμματος και ποια η εμπειρία σας από αυτά;

Έχω συμμετάσχει ήδη σε δύο συνέδρια της νεολαίας της ΝΔ και θα συμμετέχω και στο φετινό συνέδριο.  Ήταν και οι δύο πολύ ευχάριστες και ξεχωριστές εμπειρίες παρά την κούραση και τις αντίξοες συνθήκες.  Τέτοιου είδους συνέδρια εκτός από τον σκοπό τους, την εκλογή προέδρου και κεντρικής επιτροπής,  βοηθούν στην ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ ανθρώπων με κοινή ιδεολογία αλλά πολλές φορές διαφορετικές καταβολές και τόπο κατοικίας.

 

 

 Ποια είναι η άποψή σας για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση ενόψει την κρίσης που επικρατεί στη χώρα; Πως κρίνετε τη στάση της αντιπολίτευσης;

Η Κυβέρνηση έχει λάβει τα πλέον κατάλληλα μέτρα,  φυσικά σε μια τέτοιου είδους κρίση δεν μπορεί καμία κυβέρνηση να είναι αλάνθαστη, η υγειονομική κρίση ήταν κάτι το πρωτόγνωρο για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η αντιπολίτευση κάθε άλλο παρά χρήσιμη ήταν, θα έλεγα πως λυπάμαι για το αίσθημα διχασμού που δημιούργησε σε μια τόσο δύσκολη εποχή για την ανθρωπότητα.

Τι μήνυμα έχετε να δώσετε στους νέους που δεν ασχολούνται τόσο με τα κοινά; Γιατί ένας νέος μπορεί να απέχει από την πολιτική;

Δυστυχώς οι νέοι, κατά τη γνώμη μου,  δεν εκδηλώνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον συμμετοχής στην πολιτική, καθώς  έχουν απογοητευτεί και έχουν απομακρυνθεί συνειδητά ή ασυνείδητα από αυτήν.  Η εκάστοτε κυβέρνηση της χώρας πρέπει να αντιπροσωπεύει το σύνολο της κοινωνίας, η αποχή δεν είναι η λύση.

 

Δήμητρα Θωμά: Περιφερειακή Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας / Μέλος της Οικονομικής Επιτροπής / Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης

Μία πορεία χρόνων γεμάτη αγώνες, εκδηλώσεις και εκλογικές διαδικασίες για έναν κόσμο «δίκαιο και συμπεριληπτικό» στην υποστηρικτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ

Πότε, πώς και γιατί ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τον πολιτικό χώρο;

Μεγάλωσα μέσα σε μία οικογένεια αγωνιστών Αριστερών και από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, βρισκόμουν μέσα σε μεγάλες φεστιβαλικές εκδηλώσεις, όμορφους αγώνες για ένα κόσμο δίκαιο και συμπεριληπτικό. Η ενεργή ενασχόληση με την πολιτική λοιπόν,  ως συνειδητή προσωπική μου επιλογή ξεκίνησε από τα μαθητικά χρόνια του δημοτικού με τον πόλεμο στην γειτονική μας Γιουγκοσλαβία  (1999) μέσα από τις μεγάλες αντιπολεμικές συγκεντρώσεις ,συναυλίες ,πορείες.  Ακολούθησε στην εφηβεία η δραστηριοποίηση μου σε 5μελή μαθητικά συμβούλια τάξης.   Η έναρξη της φοιτητικής μου ζωής (ΑΠΘ στο Φιλολογικό της Φιλοσοφικής) το 2005 ,συνέπεσε με την διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ στη Αθήνα και το φοιτητικό κίνημα με καταλήψεις, ενάντια στον Νέο Νόμο πλαίσιο, της τότε υπουργού Παιδείας  Μαριέττας Γιαννάκου.

Από το 2004 αποτελούσα ενεργό μέλος της συλλογικής οργανωμένης πολιτικής δράσης μέσα από την Νεολαία Συνασπισμού και μετέπειτα την Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Από το 2006 έως το 2010 αποτελούσα εκλεγμένο μέλος του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου φοιτητών του τμήματος μου μέσα από την συνδικαλιστική έκφραση του πολιτικού μου χώρου με συμμετοχή σε συνελεύσεις, εκδηλώσεις ,εκλογικές διαδικασίες και έγνοια για την ποιότητα των σπουδών αλλά και τα μελλοντικά επαγγελματικά και εργασιακά μας δικαιώματα ως απόφοιτοι στην αγορά εργασίας.

 

Ποιο είναι το πιο σημαντικό που έχετε αποκομίσει από την εμπειρία αυτή;

Η πολιτική είναι στάση ζωής που διαπερνά τις ανθρώπινες σχέσεις σε όλα τα πεδία δηλαδή, τον τρόπο που τοποθετούμαστε απέναντι στις αδικίες, τον τρόπο που διαμορφώνουμε τις πτυχές της ταυτότητας μας ,τον τρόπο που ζούμε στις γειτονιές μας  ,που εργαζόμαστε , που ερωτευόμαστε ,που σεβόμαστε τον συνάνθρωπό μας.

Συνεπώς, η οργανωμένη ζωή στην Αριστερά μετά από 18 χρόνια με διαμόρφωσε  ταυτοτικά. Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι αποκόμισα σπουδαία αναγνώσματα, συναντήσεις με όμορφους αγωνιστές όλων των ηλικιών και μια πίστη στην αισιοδοξία ότι η νιότη του κόσμου υπάρχει εκεί που ο ατομισμός ξεπερνιέται με συλλογικότητες  για μια κοινωνία από τον καθένα μας ανάλογα με τις ανάγκες του για τον καθένα ανάλογα με τις δυνατότητες του.

Ποια είναι η σχέση σας με τα συνέδρια του κόμματος και ποια η εμπειρία σας από αυτά;        

Το πρώτο συνέδριο νεολαίας  κόμματος που συμμετείχα ήταν το 5ο συνέδριο νεολαίας Συνασπισμού με πρόεδρο τον Αλέκο Αλαβάνο  και κεντρικό σύνθημα : «Τολμάμε να αγωνιζόμαστε ,Τολμάμε να νικάμε». Tο πρώτο συνέδριο κόμματος ήταν το 2008 που εκλέξαμε πρόεδρο τον 33χρονο τότε Αλέξη Τσίπρα . Εκ τότε έως σήμερα ευτυχώς άλλαξαν πολλά και αυτό οφείλεται στην παραδοχή ότι τα συνέδρια των κομμάτων της Αριστεράς βρίσκονται σε ανοιχτό διάλογο με την συγκυρία που διαδραματίζονται, τα  κρίσιμα επίδικα που υπάρχουν και κυριότερα τα συλλογικά υποκείμενα, τους ανθρώπους , τις κοινωνικές  τάξεις, τις κοινωνικές ομάδες που έχουν στόχο και λόγο να εκπροσωπήσουν καθώς στηρίζονται στο τρίπτυχο σχεδιασμός-υλοποίηση –απολογισμός , με διαβούλευση ,ψηφοφορίες και τελικές πολιτικές  αποφάσεις που αποκρυσταλλώνονται σε αρχές –θέσεις-κείμενα και παράλληλα πολιτικά όργανα δηλαδή εκπροσώπους συντρόφους και συναγωνιστές με καθοδηγητικό ρόλο. Το τελευταίο είναι το συνέδριο που μόλις ολοκληρώθηκε την Κυριακή που μας πέρασε (15/5) το οποίο θεωρώ ορόσημο συνολικά για τα πολιτικά κόμματα και για τον δικό μας χώρο.

Τι μήνυμα έχετε να δώσετε στους νέους που δεν ασχολούνται τόσο με τα κοινα; Γιατί ένας νέος μπορεί να απέχει από την πολιτική;

Υπάρχουν πολλές αναγνώσεις  για την απόχη των νέων ανθρώπων από τις εκλογικές διαδικασίες ,την ενεργό πολιτική δράση και τις συλλογικές διεκδικήσεις. Ωστόσο, η αποχή από την πολιτική δραστηριοποίηση και εκπροσώπηση είναι συνεπακόλουθο της κρίσης, γιατί εκτός από οικονομική αποτελεί και κρίση αξιών.  Συνεπώς ο κάθε ένας συμμετέχει ,ψηφίζει ,εκλέγει και εκλέγεται ,διεκδικεί , όταν έχει να κερδίσει συνδυαστικά ατομικά και συλλογικά κάτι καλύτερο από ότι βιώνει στην καθημερινότητα του και ανακτά το δικαίωμα στο όνειρο για καλύτερες συνθήκες ποιότητας ζωής. Κλείνοντας το μήνυμα που θα έστελνα  είναι ότι η πολιτική εμπλοκή, σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, γειτονιάς, σωματείου, συλλόγου, προφανώς είναι υπόθεση της άμεσης βελτίωσης της ποιότητας ζωής μας, ανοίγει μονοπάτια διαμόρφωσης παιδείας, κουλτούρας, χαρακτήρων, μπορεί να πετυχαίνει νικηφόρα αποτελέσματα  και φυσικά δεν αποτελεί ούτε χάσιμο χρόνου ούτε υπόθεση των λίγων .

 

Μαρία Αλεξίου, Δικηγόρος / Μέλος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

Η ανάγκη να μιλήσει  και να διεκδικήσει αυτά που νιώθει ότι απασχολούν τη γενιά της την οδήγησαν στην ενεργό συμμετοχή στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας θέτοντας ως στόχο να γίνει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. εκ νέου πλειοψηφικός πολιτικός χώρος

 

Πότε, πώς και γιατί ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τον πολιτικό χώρο;

Ανέκαθεν ήταν σημαντική, για μένα, η ενασχόληση με τα κοινά, αλλά και η ουσία της πολιτικής, το οποίο μάλιστα αναδεικνύεται από τη συμμετοχή μου σε πολλαπλά συνέδρια και θεματικά workshops. Μου αρέσει να παρεμβαίνω πολιτικά με τις απόψεις μου και την τεκμηρίωση μου σε όλα όσα απασχολούν τη γενιά μου, και όχι μόνο. Ενεργά στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας ξεκίνησα να συμμετέχω από τις εκλογές ανάδειξης Προέδρου του Νοεμβρίου 2017, στηρίζοντας την αείμνηστη Πρόεδρο Φώφη Γεννηματά και όλα όσα πρέσβευε, από τις οποίες προέκυψε το Κίνημα Αλλαγής. Στο 2ο Συνέδριο του, το 2019, ήταν η πρώτη φορά που έθεσα υποψηφιότητα και εκλέχθηκα ως σύνεδρος.

Ποιο είναι το πιο σημαντικό που έχετε αποκομίσει από την εμπειρία αυτή;

Το πιο σημαντικό από την ενασχόληση με τα κοινά, νομίζω είναι ότι έρχεσαι σε επαφή με πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους. Διαφορετικές γενιές, με διαφορετικά ακούσματα και διαφορετικές πολιτικές και κοινωνικές καταβολές. Με διαφορετικά αιτήματα, τα οποία ωστόσο στο τέλος συγκλίνουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το εξής: ενώ το ζήτημα των ωραρίων εργασίας έχει θεωρητικά λυθεί με τη θεσμοθέτηση του οκταώρου, για το οποίο δόθηκαν αγώνες, εντούτοις στη δική μας γενιά τίθεται εκ νέου το ζήτημα, καθώς στην πράξη δεν τηρείται. Μάλιστα με τον Covid και την τηλεργασία αυτό το φαινόμενο εντάθηκε. Η σύγκλιση, λοιπόν, που παρατηρείται οριζόντια στην κοινωνία και στους πολιτικούς συσχετισμούς σε αυτό το ζήτημα είναι και από τα πιο ενδιαφέροντα που αντικρίζεις στην πολιτική.

Ποια είναι η σχέση σας με τα Συνέδρια του κόμματος και ποια η εμπειρία σας από αυτά;

Έχω εκλεγεί σύνεδρος για πρώτη φορά στο Συνέδριο του 2019, και εκλέχθηκα εκ νέου τώρα στο επερχόμενο μας Συνέδριο στις 20-21-22 Μαΐου.  Δεδομένου ότι το Συνέδριο μας δεν είναι απλώς ένα φεστιβάλ ιδεών, αλλά εκφράζονται οι θέσεις των μελών του κόμματος και στη συνέχεια εκλέγουμε τους εκπροσώπους μας στα κεντρικά μας όργανο, αποτελεί τον κατεξοχήν δημοκρατικό θεσμό όπου διαμορφώνουμε άμεσα την προγραμματική μας πολιτική και τις θέσεις μας για τα αιτήματα της κοινωνίας.

Τι μήνυμα έχετε να δώσετε στους νέους που δεν ασχολούνται τόσο με τα κοινά; Γιατί ένας νέος μπορεί να απέχει από την πολιτική;

Το ερώτημα δεν είναι μόνο γιατί μπορεί να απέχει από τα κοινά. Το ερώτημα είναι γιατί πρέπει να συμμετέχει. Η δική μας η γενιά έχει μεγαλώσει και γαλουχηθεί μέσα στην πρώτη κρίση, περί το 2010, οπότε είναι απολύτως κατανοητό όταν έχεις βιώσει αλλεπάλληλες κρίσεις και συνεχίζεις να τις βιώνεις, να μην διαθέτεις ούτε τον χρόνο ούτε την διάθεση να ασχοληθείς με τα κοινά. Προσωπικά, ο λόγος που με έκανε να θέλω να ασχοληθώ ενεργά με το χώρο είναι ότι αισθάνθηκα την ανάγκη να μιλήσω και να διεκδικήσω αυτά που νιώθω ότι απασχολούν εμένα και τη γενιά μας. Από οικονομικές ελευθερίες μέχρι και τα ατομικά δικαιώματα. Και όταν ξεκίνησα να συμμετέχω, βρήκα και άλλους νέους που μοιραζόμαστε την ίδια εσωτερική ανάγκη και ασχολούμαστε ενεργά με το χώρο.

 


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΑΕΚ: Απεβίωσε ο Νίκος Ζαγκώτσης
Επόμενο άρθροΑπάντηση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στον κ. Μητσοτάκη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ