Σπουδές στο Εξωτερικό; Γιατί όχι;

Πολλοί μαθητές, υποψήφιοι φοιτητές στο τέλος του καλοκαιρού, θα κληθούν να λάβουν μια σειρά από αποφάσεις σχετικά με το επαγγελματικό και το ακαδημαϊκό τους μέλλον. Μέρος αυτών των αποφάσεων είναι και ο τόπος στον οποίο θα σπουδάσουν καθώς και το αντικείμενο των σπουδών τους. Το εξωτερικό αποτελούσε και αποτελεί δημοφιλή επιλογή ακόμα και κατά τη παρατεταμένη περίοδο της κρίσης (Η χώρα μας, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, είναι σταθερά στις πρώτες θέσεις των φοιτητών-μεταναστών παγκοσμίως ). Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να οδηγηθεί ο/η υποψηφίος/α προς το εξωτερικό είναι:

  • Επίπεδο προσφερόμενων σπουδών από τα ΑΕΙ της χώρας
  • Μη ύπαρξη του αντικειμένου σπουδών από τα ΑΕΙ της χώρας
  • Αποτυχία εισαγωγής σε σχολή επιθυμίας μέσω των πανελλαδικών ή του παράλληλου μηχανογραφικού
  • Μη εισαγωγή σε κάποιο τμήμα μέσω των πανελλήνιων εξετάσεων ή του παράλληλου μηχανογραφικού

Τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν επιλέγοντας σπουδές στο εξωτερικό σε αρκετές περιπτώσεις αντισταθμίζουν τα έξοδα μιας τέτοιας επιλογής. Οι εργασιακές ευκαιρίες , η κατάρτιση, το βιοτικό επίπεδο είναι ίσως παράμετροι που μπορούν να κάνουν μια τέτοια απόφαση πιο ελκυστική.

Η προετοιμασία για σπουδές στο εξωτερικό δεν είναι μια απλή απόφαση και σίγουρα χρειάζεται έρευνα και κατάλληλη προετοιμασία. Εφόσον ο κάθε ενδιαφερόμενος καταλήξει στην τελική απόφαση για την πραγματοποίηση ενός προγράμματος  στο εξωτερικό θα πρέπει στη συνέχεια να εξετάσει ορισμένα επιμέρους στοιχεία όπως:

  1. Το αντικείμενο σπουδών – Επιλογή Πανεπιστημίου

Η επιλογή του αντικειμένου είναι η βάση πάνω στη οποία θα στηρίξουμε τα πρώτα μας επαγγελματικά βήματα και θα κατοχυρώσουμε τα επαγγελματικά μας δικαιώματα. Καλό είναι να συμβουλευτούμε σελίδες όπως Qs Topuniversities, Webometrics, THE (Τimes Ηigher Εducation) που μπορούμε να αντλήσουμε πληροφορίες σχετικά με το επίπεδο των σπουδών καθώς και το ποσοστό της αποκατάστασης των αποφοίτων.

 

  1. Κριτήρια εισαγωγής- εισδοχής

Κάθε πανεπιστήμιο διαθέτει μια διαδικασία εξέτασης φακέλων των υποψηφίων. Στην πλειοψηφία τους ζητούν: βιογραφικό σημείωμα, απολυτήριο λυκείου ή άλλο αντίστοιχο τίτλο, καλή γνώση μιας ξένης γλώσσας, εξετάσεις σε συγκεκριμένα μαθήματα η ή γνωστικό αντικείμενο, κ.α. Εκεί όμως που υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανά κράτος ή ανά πανεπιστημιακό ίδρυμα είναι οι ημερομηνίες των αιτήσεων καθώς και οι ημερομηνίες ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων.

 

  1. Χρόνος περάτωσης σπουδών

Ανά χώρα η διάρκεια σπουδών στο ίδιο αντικείμενο (πχ Ιατρική, Οικονομικά) μπορεί να διαφέρει και άρα το συνολικό κόστος επηρεάζεται.

 

 

  1. Γλώσσα Διδασκαλίας & Φοιτητικές Υποχρεώσεις

Η γλώσσα στην οποία θα γίνουν τα μαθήματα (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, κ.α.) καθώς και το αν υπάρχουν εργαστήρια ή εβδομαδιαίες εργασίες ή πρακτική μπορούν να κάνουν ένα πρόγραμμα σπουδών περισσότερο ή λιγότερο ελκυστικό.

 

  1. Απονεμόμενος τίτλος σπουδών

Τι επαγγελματικά δικαιώματα εξασφαλίζει ό τίτλος σπουδών που επέλεξα; Αναγνωρίζεται στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Μπορώ να συνεχίσω τις σπουδές μου σε επίπεδο μεταπτυχιακού διπλώματος ή και διδακτορικού; Σε αυτές τις ερωτήσεις θα πρέπει να έχουμε τις απαντήσεις πριν την φοίτησή μας σε οποιοδήποτε πρόγραμμα.

 

  1. Η χώρα προορισμού

Σημαντικό κομμάτι για την τελική απόφαση είναι η χώρα στην οποία θα σπουδάσει ο/η υποψήφιος/α. Η γλώσσα, το νόμισμα, το κόστος διαμονής και διαβίωσης, η κουλτούρα, η σύνδεση (αεροπορικώς, ακτοπλοϊκώς) με την Ελλάδα επηρεάζουν τον τελικό προϋπολογισμό.

 

  1. Υπηρεσίες ιδρύματος

Ανάλογα με το ίδρυμα υπάρχει η δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, παροχής φοιτητικού πάσο με τις ανάλογες εκπτώσεις, πρόσβαση σε επιστημονικούς χώρους (πχ εργαστήρια, βιβλιοθήκες, μουσεία), γεύματα μέσω της φοιτητικής λέσχης, κ.ά.

 

  1. Δυνατότητες Χρηματοδότησης

Ανάλογα τη χώρα ή το εκάστοτε ίδρυμα υπάρχουν υποτροφίες ή φοιτητικά δάνεια τα οποία θα μπορούσαν να ελαφρύνουν τον τελικό προϋπολογισμό. Επίσης σε κάποιες χώρες και σε κάποια ιδρύματα υπάρχει η δυνατότητα αμειβόμενης  πρακτικής.  Ακόμα υπάρχουν υποτροφίες του ΙΚΥ (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών) όπου θα μπορούσε ο/η υποψήφιος/α να πληροί τις αντίστοιχες προϋποθέσεις και να διευκολύνει την επίτευξη του στόχου του/της.

Καταληκτικά, καλό θα ήταν να ξέρουμε και τι σημαίνουν οι απονεμόμενοι τίτλου σπουδών-αρκτικόλεξα αναφορικά με τα πτυχία από τα ιδρύματα του εξωτερικού:

  • Bachelor of Arts (BA)
  • Bachelor of Science (BSc)
  • Bachelor of Business Administration (BBA)
  • Bachelor of Education (BEd)
  • Bachelor of Engineering (BEng)
  • Bachelor of Laws (LLB)

Αυτές είναι κάποιες βασικές αρχές, κάποιες πρωταρχικές σκέψεις που πρέπει να κάνει ο κάθε ενδιαφερόμενος για τη φοίτηση στο εξωτερικό. Έχοντας τα παραπάνω κατά νου, λαμβάνοντας υπόψη τα συγκεκριμένα χρονοδιαστήματα που απαιτούνται από χώρα σε χώρα και από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο και μαζί με τη συνδρομη ειδικών συμβούλων σταδιοδρομίας, μπορεί  να προχωρήσει στην προσεκτική και -απαιτητική- διαδικασία για τις σπουδές στο εξωτερικό.

 

Νίκου Δημήτρης, Σύμβουλος εκπαίδευσης και σταδιοδρομίας

EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΓαλλία: Παραίτηση «βόμβα» της πρωθυπουργού- Δεν την έκανε δεκτή ο Μακρόν
Επόμενο άρθρο«Απαραίτητη η δημοκρατική διέξοδος για την εφαρμογή ενός προγράμματος προοδευτικής ανάταξης της οικονομίας»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ