Νέος Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ο Ισίδωρος Ντογιάκος – Η Ευαγγελία Νίκα για ΣτΕ

Φώτο: kathimerini.gr

Με το ενδεχόμενο διενέργειας διπλών εκλογών να βρίσκεται στο προσκήνιο, η κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα (4/7), όπως το σύνταγμα ορίζει, την επιλογή ως νέου Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, του πολύπειρου εισαγγελικού λειτουργού Ισίδωρου Ντογιάκου.

Η επιλογή του έγινε από το υπουργικό συμβούλιο μετά από σχετική πρόταση του αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα με κριτήρια αξιοκρατίας, στη λογική ότι οι κορυφαίες θέσεις της δικαστική ιεαραρχίας, οφείλουν να καταλαμβάνονται από ικανούς δικαστικούς.

Ο Ισίδωρος Ντογιάκος, που έχει ακόμα μόνον ένα χρόνο, ως θητεία για την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, είναι από τους πλέον προβεβλημένους εισαγγελικούς λειτουργούς με εγνωσμένες ικανότητες και κύρος.

Εχει διατελέσει επί χρόνια σε καίριες θέσεις της δικαστικής ιεαραρχίας, ενώ κατά καιρούς στην πολυετή περί τα 40 χρόνια δικαστικής του διαδρομή, έχει χειριστεί πληθώρα υποθέσεων με σημαντικές παραμέτρους.

Η κορωνίδα όμως της δικαστικής του πορείας υπήρξε η ιστορική πρόταση του για παραπομπή της Χρυσής Αυγής σε δίκη ως εγκληματική οργάνωση, με βαριά στοιχειοθέτηση και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, έτσι ώστε το δικαστήριο δίκασε και καταδίκασε με όχημα την πρόταση Ντογιάκου.

 

Ο ίδιος βρέθηκε σε κυκεώνα διώξεων, όταν το 2015 αμφισβητήθηκε από την τότε Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου η εκλογή του στη νευραλγική θέση του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών και συγκρούστηκε με την κυρία Θάνου, με συνέπεια πειθαρχικές διώξεις και δικαστικές εμπλοκές από τις οποίες, αθωώθηκε.

Η επιλογή του Ισίδωρου Ντογιάκου υπήρξε απότοκος της αποχώρησης λόγω συνταξιοδότησης του Βασίλειου Πλιώτα, που έμεινε στο τιμόνι της εισαγγελικής αρχής επί τρία χρόνια, προσδίδοντας κύρος στην Εισαγγελία.

Η Ευαγγελία Νίκα για ΣτΕ

Πέραν του Ισίδωρου Ντογιάκου, η κυβέρνηση προχώρησε σε επιλογή νέας Προέδρου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μια θέση από τις πλέον σημαντικές στην ηγεσία της δικαιοσύνης.

Η Ευαγγελία Νίκα ήταν προ της επιλογής της ως Προέδρου, αντιπρόεδρος στο Συμβούλιο της Επικρατείας, διακρίνεται για την νομική της κατάρτιση, τη σύνεση και την δυνατότητα της να είναι αποδεκτή από τους συναδέλφους της και πρόκειται να παραμείνει ως επικεφαλής στην Προεδρία του ΣτΕ για δύο χρόνια.

Η κυρία Νίκα επιλέχθηκε μετά την αποχώρηση την περασμένη Πέμπτη, λόγω συνταξιοδότησης του Προέδρου του Δικαστηρίου Δημητρίου Σκαλτσούνη, ο οποίος υπηρέτησε με σοβαρότητα και ευδόκιμα την προεδρία του ανωτάτου δικαστηρίου για ένα χρόνο.

Οι επιλογές της κυβέρνησης για κορυφαίες θέσεις της δικαστικής ιεαραρχίας θα ολοκληρωθούν με την επιλογή νέων αντιπροέδρων σε ανώτατα δικαστήρια, ενώ ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς, παραμένει στη θέση του καθώς συνταξιοδοτείται το 2023.

Προηγούμενο άρθρο Άδ. Γεωργιάδης: Στις εκλογές αυτές το όραμα για την ενέργεια της χώρας θα είναι στην πρώτη γραμμή
Επόμενο άρθροΝ. Δένδιας: Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί, για να βοηθήσει την ελληνική μειονότητα στην Ουκρανία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ