Δώρα Αυγέρη: «Είναι όλα αφημένα στην τύχη τους, αρκεί να είναι ο Μητσοτάκης πρωθυπουργός»

Συνέντευξη: Ανδρέας Γερμανός

Η βουλευτής και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δώρα Αυγέρη, μιλάει στο SPEAKNEWS και τον Ανδρέα Γερμανό για το νέο κύμα κρουσμάτων του κορωνοϊού, τη δυνατότητα αντιμετώπισής του και τις αντοχές του ΕΣΥ,  το σκάνδαλο NOVARTIS και το πρόγραμμα του κόμματός της για τη Δημόσια Υγεία. Ακόμη σχολιάζει την εκλογολογία του τελευταίου διαστήματος και δηλώνει ότι στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν στις κυβερνήσεις συνεργασίας.

Κυρία Αυγέρη, όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε και πάλι μπροστά σε ένα νέο κύμα κρουσμάτων του κορωνοϊού. Πως βλέπετε να εξελίσσονται τα θέματα στο χώρο της υγείας;

Τα θέματα στον χώρο της υγείας εξελίσσονται όπως υπαγορεύει η κυβερνητική βούληση, δηλαδή ενάντια στο δημόσιο συμφέρον και υπέρ της διαπλοκής, καταστροφικά για τους πολίτες και την υγεία τους κι ευεργετικά για τους κερδοσκόπους και τα στοιχήματά τους. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πιστεύει ότι η αγορά αυτορυθμίζεται και το ίδιο πιστεύει για την πανδημία. Το αποτέλεσμα; Κάνουν πάρτι οι πελάτες και συνεργάτες της Μαξίμου Α.Ε., αλλά κάνει πάρτι κι ο κορονοϊός και, γενικώς, όλα είναι αφημένα στην τύχη τους.

Κι εδώ έρχεται η δυσώδης προπαγάνδα της ΝΔ που λέει ότι δεν πειράζει να είναι όλα αφημένα στην τύχη τους, αρκεί να είναι ο Μητσοτάκης πρωθυπουργός. Αφημένα στην τύχη τους τα νοσοκομεία, αφημένο στην τύχη του το ΕΣΥ, αφημένο στην τύχη του το εμβολιαστικό πρόγραμμα, αφημένη στην τύχη της η επιδημιολογική επιτήρηση, αφημένη στην τύχη της η ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας. Ο λαός πλέον αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι, ακριβώς επειδή είναι ο Μητσοτάκης πρωθυπουργός, από τύχη ζούμε.

Πιστεύετε ότι τα μέτρα και οι ενέργειες της κυβέρνησης μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση ενός νέου κύματος; Ή θα βρεθούμε σύντομα σε ένα νέο lockdown.

Δεν περιμένουμε καμία σοβαρή ενέργεια από έναν πρωθυπουργό ο οποίος από το βήμα της Βουλής παρίστανε τον ανήξερο ότι τάχα δεν υπάρχει έρευνα που να αποδεικνύει ότι, όσοι νοσηλεύονταν με κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ, είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να τα καταφέρουν. Είπε ψέματα χωρίς ντροπή, όπως εξάλλου κάνει για πλήθος άλλων θεμάτων, από τα ελληνοτουρκικά και τo σκάνδαλο Novartis ως την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση.

Μάθαμε, βεβαίως, εκ των υστέρων ότι έρευνα υπήρχε, υπογεγραμμένη μάλιστα από τον επικεφαλής της επιτροπής κ. Τσιόδρα! ΜΕΘ δεν υπήρχαν, μιας και ο κ. Μητσοτάκης παραπλάνησε συστηματικά την κοινή γνώμη ότι τάχα αύξησε της ΜΕΘ, αθροίζοντας δωρεές με τις ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, λειτουργώντας τις χωρίς εντατικολόγους.

Και, βέβαια, αντί για ΜΕΘ αύξησε τα ΜΑΤ και την καταστολή. Εικάζω ότι δεν θα πάμε σε lockdown, αλλά θα επανέλθουν τα κηρύγματα περί ατομικής ευθύνης και ο κοινωνικός αυτοματισμός για να στρέφουν τη μία κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης. Δεν νικιέται, όμως, έτσι κανένας κορωνοϊός.

Ως τομεάρχης Υγείας έχετε εικόνα για την υπάρχουσα κατάσταση των νοσοκομείων της χώρας, και τις αντοχές του ΕΣΥ; Είστε ικανοποιημένη, τι πρέπει να γίνει;

Μπορεί κανείς να είναι σήμερα ικανοποιημένος από την κατάσταση στο ΕΣΥ; Μόνο ευγνώμων μπορεί να είναι για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων, που δίνουν υπεράνθρωπο αγώνα και, εκτός από τη Covid, αντιμετωπίζουν τοξικές και αυταρχικές διοικήσεις, εργολάβους που παραμονεύουν να πάρουν δουλειές και μια πολιτική ηγεσία που δεν ξέρει τις της γίνεται. Το ΕΣΥ έχει ξεπεράσει προ πολλού τις αντοχές του, επειδή σηκώνει κι όσους παρασιτούν εις βάρος του.

Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να φύγει αυτή η κυβέρνηση καταρχάς. Και, αμέσως μετά, η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση να προχωρήσει σε αύξηση των δαπανών για την δημόσιο σύστημα υγείας, μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Να ξεκόψει εργολάβους, μεσάζοντες, κερδοσκόπους και μεγαλοσυμφέροντα που ματώνουν οικονομικά τα ταμεία.  Να καταθέσει και να βάλει σε εφαρμογή ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα για δωρεάν, καθολική δημόσια υγεία, όπως υπήρχε κάποτε στις πολιτισμένες και ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης.

Εδώ πρέπει κάθε φορά να τονίζουμε ότι ένα δημόσιο σύστημα υγείας πρέπει να είναι ανθρωποκεντρικό. Αυτό αφορά και τους λήπτες των ιατρονοσηλευτικών υπηρεσιών αλλά και τους εργαζομένους. Όσοι σχεδιάζουν πολιτικές για την υγεία θα πρέπει να δίνουν κίνητρα για την παραμονή των ανθρώπων της υγείας στα δημόσια νοσοκομεία και δομές και δη αυτές που αποκαλούμε άγονες ειδικότητες. Θα πρέπει να αναπληρώνονται άμεσα οι οργανικές θέσεις που μένουν κενές.

Αυτές τις ώρες που μιλάμε, το ένα μετά το άλλο νοσοκομείο της χώρας ξεμένουν από αναισθησιολόγους. Οι δε προβλέψεις για μετά το καλοκαίρι είναι δυσοίωνες, καθώς πολλοί φοβούνται ότι θα παγώσουν και πάλι τα τακτικά χειρουργεία ακόμη και σε παιδιατρικά νοσοκομεία και κλινικές. Δεν νομιμοποιείται από πουθενά το καθεστώς Μητσοτάκη να μετατρέπει το ΕΣΥ σε μονοθεματικό σύστημα μιας νόσου( COVID), στέλνοντας όλες τις νοσηρότερες με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στους αετονύχηδες των μεγάλων ιδιωτικών ομίλων.

Ποιες είναι σήμερα οι προτάσεις και οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το χώρο της Υγείας και την αντιμετώπιση τόσο της πανδημίας όσο και των υπόλοιπων προβλημάτων που ταλανίζουν για χρόνια και το ΕΣΥ και τους πολίτες;

Οι παραπάνω γενικές κατευθύνσεις εξειδικεύονται και διαμορφώνουν τις επιμέρους κυβερνητικές δράσεις σε ένα σχέδιο το οποίο είναι δουλεμένο και άμεσα υλοποιήσιμο. Εδώ, επίσης, να υπενθυμίσω ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη δημόσια υγεία έχει περιγραφεί επισταμένως τόσο από τον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα όσο και από τους αρμόδιους τομεάρχες και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αλλά, θα πρέπει να το επαναλαμβάνουμε διαρκώς για να σπάσουμε την κυβερνητική και μιντιακή ομερτά.

Ουσιαστικά προτείνουμε, σχεδιάζουμε και είμαστε σε θέση να βάλουμε σε εφαρμογή ένα νέο ΕΣΥ, που θα κινείται σε τρεις άξονες δράσεις. Ο πρώτος θα αφορά τους εργαζομένους του ΕΣΥ, ο δεύτερος την αύξηση των πόρων προς το ΕΣΥ και ο τρίτος την αναδιανομή των πόρων εντός ΕΣΥ.

Με απλά λόγια (πρώτος άξονας) δεν νοείται δημόσιο σύστημα υγείας χωρίς γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό που θα αμείβονται με αξιοπρεπείς αποδοχές, που θα ανταμείβονται για την προσπάθεια που καταβάλλουν μέσα στις συνθήκες της πανδημίας του κορωνοϊού και του πληθωρισμού. Δεν νοείται επίσης δημόσιο σύστημα υγείας, χωρίς αυστηρή αντιμετώπιση της διαφθοράς. Θα βάλουμε τέλος σε ένα σύστημα που ευνοεί την κάθε Novartis.

Επίσης με απλά λόγια (δεύτερος άξονας) δεν νοείται να λέμε ότι ανήκουμε στην Ευρώπη, αλλά να απέχουμε διαρκώς από τον μέσο όρο των δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αύξηση, λοιπόν, των πόρων σε βάθος τριετίας, με 3 δισ. ευρώ το πρώτο έτος (2 από τον εθνικό προϋπολογισμό και 1 από το ταμείο ανάκαμψης) και σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο 7% του ΑΕΠ.

Θυμίζω ότι οι απευθείας αναθέσεις με κλειστούς διαγωνισμούς -από τον δολοφονικό Νοέμβριο του 2020 μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο, οπότε και η κυβέρνηση σφύριξε τη λήξη της πανδημίας- έχουν ανέλθει στα 7,5 δισ. ευρώ. Επομένως, μην τολμήσουν να μας πουν πού θα βρούμε τα λεφτά.

Πάλι με απλά λόγια, δεν αρκεί να αυξήσουμε τις δαπάνες, θα πρέπει να αλλάξουμε το μοντέλο με το οποίο γίνεται η αξιοποίηση των πόρων. Υπάρχουν καλές πρακτικές και, κυρίως, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν λαμόγια και τρωκτικά, δεν υπήρξαν ούτε θα υπάρξουν αδιευκρίνιστα ποσά, άτυπες πληρωμές και βαλίτσες που να πηγαινοέρχονται ανάμεσα σε μεγαλογιατρούς, μάνατζερ και πολιτικούς.

Δεν ξέρω αν όλα αυτά ακούγονται ως επανάσταση, για εμένα συνιστούν το αυτονόητο. Αν θέλετε μπορείτε να το πείτε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, αν θέλετε μπορεί να το πείτε αριστερή, προοδευτική κυβέρνηση.

Οι πολίτες οφείλουν να καταλάβουν ότι τα προβλήματα που τους ταλανίζουν οφείλονται στο γεγονός ότι για πολλά χρόνια συγκεκριμένες ομάδες, ελίτ και γραφειοκρατίες είχαν το ελεύθερο να παρασιτούν στο κράτος, απομυζώντας πόρους, κλέβοντας ουσιαστικά τον λαό, στον οποίο φόρτωσαν χωρίς ντροπή κι έλεος τις συνέπειες, δηλαδή τη χρεοκοπία. Ας αναλάβει ο καθένας την ευθύνη που του αναλογεί και αυτό το κατεστημένο τις δικές του.

Κυρία Αυγέρη, τελικά υπάρχει ή δεν υπάρχει σκάνδαλο NOVARTIS στη χώρα μας; Ο κόσμος έχει μπερδευτεί, μπορείτε να μας πείτε τι πιστεύετε εσείς;

Δεν θα πρέπει καν να υφίσταται το ερώτημα. Σκάνδαλο Novartis υπάρχει και είναι διαρκές όσο το περιβόητο «κόμμα της Novartis» συνεχίζει να το συγκαλύπτει. Επιχείρησε η πρώην συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου με κάθε τρόπο, προτού καν επιστρέψει στην διακυβέρνηση της χώρας με καμουφλάζ Μητσοτάκη, τρομοκρατώντας πολίτες, πολιτικούς αντιπάλους και δικαστικούς λειτουργούς να συγκαλύψει το σκάνδαλο. Τελικά, η ελληνική δικαιοσύνη έδειξε ανακλαστικά και πλέον κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι και σκάνδαλο υπήρξε και σύννομες ήταν οι ενέργειες, τόσο της αρμόδιας εισαγγελίας να το διερευνήσει όσο και τις τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ να συνδράμει το έργο των εισαγγελέων. Μπερδεύεται όποιος θέλει να μπερδευτεί ή όποιος αρνείται να δει την πραγματικότητα και κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του λέγοντας ότι «όλοι ίδιοι είναι». Όχι, δεν είμαστε όλοι ίδιοι ευτυχώς.

Πρόσφατα ο κ. Τσίπρας είπε “θα σας πάμε μέχρι τέλους”; Τι σήμαινε αυτή η δήλωση;

Σημαίνει ότι θα λάμψει όλη η αλήθεια για τη μαφιόζικου τύπου εκστρατεία που έστησαν οι συνδαιτυμόνες, ευεργετηθέντες και συνεργάτες της Novartis. Αυτοί θα λογοδοτήσουν και θα αντιμετωπίσουν την ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Στο πρακτικό του συμβιβασμού ανάμεσα στην πολυεθνική και την αμερικανική κυβέρνηση, οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι υπάρχει εμπλοκή κυβερνητικών αξιωματούχων στην Ελλάδα. Δεν γίνεται στις ΗΠΑ η Novartis να τιμωρείται πληρώνοντας αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων για ένα σκάνδαλο που έγινε στην Ελλάδα, και στην Ελλάδα οι εμπλεκόμενοι από ελεγχόμενοι να γίνονται ελεγκτές κι από κατηγορούμενοι κατήγοροι. Αλίμονο αν αυτή η αντιστροφή των ρόλων καταστεί κανονικότητα. Κάποιοι σκοτεινοί κύκλοι σχεδίασαν και έβαλαν σε εφαρμογή τη συγκάλυψη του σκανδάλου, την σκευωρία της «σκευωρίας», προκειμένου να στείλουν μήνυμα όχι μόνο προς όσους τόλμησαν να κάνουν αποκαλύψεις ή να το διερευνήσουν, αλλά και προς όποιους θα επιχειρούσαν να πράξουν αναλόγως στο μέλλον. Αλίμονο αν σε ένα δικαιϊκό σύστημα τιμωρούνται οι εισαγγελείς που ανακαλύπτουν παρανομίες κι όχι αυτοί που τις διαπράττουν.

Να λάμψει, λοιπόν, η αλήθεια και να αποκατασταθεί το κύρος της δικαιοσύνης, που ετρώθη από τις ανυπόστατες κατηγορίες κατά των δικαστικών λειτουργών που διερεύνησαν όπως όφειλαν και προβλεπόταν το σκάνδαλο Novartis.

Μέχρι τέλους, σημαίνει να λάμψει η αλήθεια, να επικρατήσει το κράτος δικαίου απέναντι στο παρακράτος της δήθεν σκευωρίας και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την ελληνική δικαιοσύνη.

Κυρία Αυγέρη, θα πάτε διακοπές ή θα μείνετε στις επάλξεις και θα κάνετε προεκλογικό αγώνα;

Αγώνα δίνω καθημερινό από την πρώτη μέρα της εκλογής μου. Δεν θα αλλάξει κάτι ως προς το καθημερινό μου πρόγραμμα με την προκήρυξη εκλογών, πέραν από το ότι θα γνωρίζουμε επακριβώς πότε θα μπει τέλος στο μαρτύριο που ζει τα τελευταία χρόνια η ελληνική κοινωνία από το καθεστώς Μητσοτάκη.

Βλέπετε σύντομα τις εκλογές; Ποιοι λόγοι κατά την γνώμη σας θα οδηγήσουν τον κ. Μητσοτάκη σε πρόωρες εκλογές;

Δεν έχει σημασία να προσπαθούμε να μαντέψουμε την ημερομηνία των εκλογών. Αλλά, έχει σημασία να θυμηθούμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητούσε κάθε μέρα εκλογές ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και τώρα ως πρωθυπουργός τολμά να λέει ότι είναι ελληνικό παράδοξο να εκπλήσσεται κανείς όταν γίνονται εκλογές στην ώρα τους. Έχει σημασία να καταλάβουμε επιτέλους ότι έχουμε να κάνουμε με ένα καθεστώς ικανό για τα πάντα, ικανό να πει το μεγαλύτερο ψέμα, να διαπράξει τη μεγαλύτερη αδικία, να τσακίσει σώματα και ψυχές, προκειμένου να συνεχίσουν οι μπίζνες όπως λένε τα «deals».

Το χρονοδιάγραμμα Μητσοτάκη για εκλογές δεν ακολουθεί ούτε συνταγματικές επιλογές, ούτε σχέδιο για την υπεράσπιση της κοινωνίας. Είναι χρονοδιάγραμμα όπου η «Μαξίμου Α.Ε». κάνει ταμείο τις εξυπηρετήσεις, οι διάφοροι παίκτες ντιλάρουν, κάποιοι στο παρασκήνιο μετρούν αντιδράσεις στην κοινή γνώμη και προπαγανδίζουν το επόμενο ψέμα, κι όλο αυτό το παρασύστημα προχωρά μέχρι το επόμενο ντιλ, την επόμενη μπίζνα, το επόμενο ψέμα. Κάποια στιγμή εξαντλούνται οι πόροι, εξαντλούνται τα ψέματα και το καθεστώς καταρρέει.

Πιστεύετε στις κυβερνήσεις συνεργασίας; Με ποιους θα συμμαχήσετε μετά τις εκλογές;

Πιστεύουμε στις κυβερνήσεις συνεργασίας και θα συμμαχήσουμε μετά τις εκλογές με εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις και τους δημοκρατικά εκλεγμένους πολιτικούς παράγοντες, που είναι ταγμένοι στην χειραφέτηση της κοινωνίας από τους καταναγκασμούς που επιβάλλει η ολιγαρχία, που είναι αφιερωμένοι στην πρόοδο κι ευημερία όσων ζουν και αγωνίζονται στη χώρα μας, που είναι συστρατευμένοι με τις καλύτερες ανθρωπιστικές παραδόσεις του τόπου μας, που πιστεύουν ότι η δικαιοσύνη και η ισότητα είναι προαπαιτούμενα για την κοινωνική ειρήνη.

 

Προηγούμενο άρθροΌ. Γεροβασίλη: Η κυβερνητική σιωπή για τις παράνομες παρακολουθήσεις δεν γεννά αισιοδοξία για τη δημοκρατία και την υπεράσπιση του Συντάγματος
Επόμενο άρθροΜάντσεστερ Σίτι: Κασκόλ υψηλής τεχνολογίας θα φορούν οι φίλαθλοι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ