Το Κυπριακό και ο ρόλος του ΝΑΤΟ. Συνομιλίες σε Μοντ Πελεράν και Κρανς Μοντάνα – Μία επικίνδυνη προσέγγιση.

του Χάρη Φωκά

 

Παρακολούθησα τις προάλλες την συζήτηση της περασμένης Πέμπτης (debate) ανάμεσα στους υποψήφιους για το αξίωμα του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου υποστήριξε την άμεση αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει απο εισβολή και κατοχή απο την Τουρκία γιατί είναι στο ΝΑΤΟ!

Φαίνεται ότι ο κύριος Νεοφύτου δεν έχει αντιληφθεί το Τουρκικό casus belli, την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, τις καθημερινές Τουρκικές απειλές και τις παραβιάσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Έχει επίσης διαγράψει απο τη μνήμη του τα Ίμια, τότε που ο Τουρκικός στρατός πάτησε σε ελληνικό έδαφος!

Επιπλέον αγνοεί την στάση του ΝΑΤΟ στα Ίμια και τις προκλητικές τοποθετήσεις του ΓΓ του, Γενς Στόλτενμπεργκ, περί Ελληνοτουρκικών συνοριακών διαφόρων και την ανάγκη συνεννόησης.

Φαίνεται ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας να διατηρήσει μια στρατιωτική ισορροπία με την γείτονα χώρα, οι συμμαχίες με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και χώρες του Αραβικού κόλπου γίνονται λόγω απειλής απο την γείτονα Ιταλία (…), η δε αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, η αγορά των Rafale και των φρεγατών Belharra δρομολογήθηκαν γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξύπνησε μια μέρα και θέλησε να προστατευτεί από τη….Βουλγαρία.

Ακούστε λοιπόν κύριε Νεοφύτου:

Αν η Ελλάδα δεν δέχτηκε ακόμα μαζική επίθεση απο την αναθεωρητική Τουρκία, οφείλεται στο γεγονός ότι διατηρεί με νύχια και με δόντια μια ΙΚΑΝΗ ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΗ ΙΣΧΥ! Και αν ω μη γένοιτο βρεθούμε κάποτε σε αυτή την θέση πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αμυνθούμε ακόμα και μόνοι μας. Κάτι που δυστυχώς δεν πράξαμε το 1974 λόγω ακριβώς και των παρεμβάσεων του ΝΑΤΟ για να μην αναφερθώ στην υποκριτική ως υποστηρικτική προς την Τουρκική εισβολή στάση της εγγυήτριας της Κυπριακής ανεξαρτησίας και Νατοϊκής Βρετανίας.

Όλα αυτά φυσικά δεν τα γράφω γιατί θεωρώ ότι δεν πρέπει να είμαστε στο ΝΑΤΟ. Στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανήκουμε γιατί πιστεύουμε στον ρόλο της Δύσης ως τον σταθερότερο πυλώνα παγκόσμιας Ειρήνης και Δημοκρατίας (και αυτό χωρίς να αγνοώ τα διαχρονικά λάθη ή/και εγκλήματα της). Κάτι φυσικά που η αναθεωρητική Τουρκία τα γράφει στα παλιά της τα παπούτσια συμμαχώντας με άλλα απολυταρχικά καθεστώτα και προωθώντας την δική της ,εκτός δυτικού πλαισίου, ατζέντα.

Εκτός φυσικά και αν όλα τα πιο πάνω τα γνωρίζει πολύ καλά ο κατα τα άλλα λαλίστατος Αβέρωφ Νεοφύτου ,οπότε η πρόταση του για αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ και η μούγκα όταν ο μέχρι πρότινος διαπραγματευτής της Ελληνοκυπριακής πλευράς και νυν υποψήφιος Πρόεδρος Ανδρέας Μαυρογιάννης καταλόγισε ευθύνες στην δική μας πλευρά (!) για το αδιέξοδο σε Μοντ Πελεράν και Κρανς Μοντανά, εντάσσονται στην αντίληψη να κλείσουμε αρον αρον το Κυπριακό και να τα δώσουμε όλα στην Τουρκία αφού θα μας σώσει το ΝΑΤΟ!

Φυσικά οι κύριοι Αβέρωφ και Μαυρογιάννης θα πρέπει να μας εξηγήσουν ο μεν πρώτος γιατί στήριξε το 2018 τον “απορριπτικό” Αναστασιάδη και τον Υπ. Εξωτερικών του, ο δε δεύτερος γιατί παρέμεινε μέχρι πρότινος διαπραγματευτής ενός Πρόεδρου ο οποίος σύμφωνα με τον ισχυρισμό του συζητούσε από το 2018 για λύση δύο κρατών.

Για τον Αβέρωφ η εξήγηση δεν είναι δύσκολη. Πως αλλιώς θα συνέχιζε να μπαινοβγαίνει στο Προεδρικό, προσπαθώντας να ανεβοκατεβάζει υπουργούς και να διορίζει κολλητούς του στα κέντρα αποφάσεων,προετοιμάζοντας απο χρόνια την υποψηφιότητα Αβέρωφ 2023;; Μέσα σε αυτή του την πρεμούρα άλλωστε που να βρει χρόνο να σκεφτεί για αίτηση στο ΝΑΤΟ γι αυτό μας πέταξε το πυροτέχνημα μόλις πριν ένα μήνα!

Πρέπει να βρεθεί τρόπος να ανεβάσουμε τα νούμερα βλέπετε αλλά αυτά τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά για να πετιούνται ελαφρά τη καρδία και εντελώς επιπόλαια ως προεκλογικά σλόγκαν. Ο καθ’ υλιν αρμόδιος και μέχρι πρότινος Υπ. Εξ. Νίκος Χριστοδουλίδης έχει εξηγήσει, θεωρώ επαρκώς, τους λόγους που αυτή η πρόταση κρίνεται για την ώρα άστοχη και άκαιρη.

Όσο για τον κύριο Μαυρογιάννη, ας βρουν την εξήγηση για την στάση του οι φίλοι μου οι Ακελικοί (εύκολο είναι).

Προηγούμενο άρθροΠανελλήνιο ρεκόρ για τον Παπαμιχαήλ στα 35 χλμ. βάδην
Επόμενο άρθροΔΝΤ: Η Ρωσία αντέχει περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν τις κυρώσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ