Αρχική Διεθνή Επίθεση Τσαβούσογλου σε Γερμανία – Σκληρή γλώσσα από Μπέρμποκ

Επίθεση Τσαβούσογλου σε Γερμανία – Σκληρή γλώσσα από Μπέρμποκ

Πηγή: thepressroom.gr

Με τον Τούρκο ομόλογό της, Μεβλούτ Τσαβούσογλου  συναντήθηκε στην Τουρκία η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ για την πραγματοποίηση κοινής συνέντευξης Τύπου σήμερα (29/7).

«Θέλουμε η Γερμανία να διατηρήσει μια ισορροπημένη στάση όσον αφορά τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. «Μιλάμε για τα σύνορα της ΕΕ ως η μεγαλύτερη χώρα στην Ευρώπη», απάντησε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών – Έθεσε και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Οεπικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε σήμερα ότι η Γερμανία έχασε πρόσφατα την αμεροληψία της στον μεσολαβητικό ρόλο που έχει μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου.

 

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, με τη γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τόνισε πως το Βερολίνο οφείλει να ακούει τις δύο πλευρές χωρίς προκαταλήψεις.

«Εμείς δεν κάνουμε προπαγάνδα ως μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης ενδιαφερόμαστε και για τα σύνορα της χώρας αλλά και της ΕΕ», του απάντησε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ.

Αμέσως μετά ο Τούρκος ΥΠΕΞ προσπάθησε να τα «μαζέψει» αναφέροντας πως ενδεχομένως έγινε κάποιο λάθος στην μετάφραση. «Εγώ δεν είπα ότι η Γερμανία κάνει προπαγάνδα αλλά ότι η Γερμανία γίνεται θύμα προπαγάνδας της Ελλάδας», δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Κανένας δε μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου

«Η δική μου κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να υπάρξει καμία αμφιβολία ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι», ξεκαθάρισε νωρίτερα, σε δηλώσεις της στην Ελλάδα, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ.

«Είναι σημαντικό να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός της κυριαρχίας και σήμερα όταν μιλάμε για το διεθνές δίκαιο θα πρέπει ακόμη και όταν είναι πολύ περίπλοκα τα ζητήματα κάποια είναι πάρα πολύ σαφή: Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Χρειαζόμαστε ενότητα, διάλογο και να ενεργούμε με σύνεση, όπως πράττετε εσείς», ανέφερε. «Από τη δική σας πλευρά οι γείτονές σας, η Τουρκία σάς δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό, διότι τα πράγματα σήμερα είναι διαφορετικά από ό,τι πριν 15 χρόνια. Για εμένα είναι σαφές ότι οι συγκρούσεις μεταξύ εταίρων στο ΝΑΤΟ πρέπει να επιλύονται μέσω της συζήτησης».

Επισήμανε ακόμη πως είναι σημαντικό ως ευρωπαϊκή οικογένεια να έχουμε το βλέμμα στραμμένο και σε άλλες χώρες και να μην πέφτει όλο το βάρος στο διμερές επίπεδο. «Είναι σημαντικό να αφουγκραζόμαστε και να δούμε τι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και τι σημαίνει αυτό και για τις σχέσεις Γερμανίας και Τουρκίας».

Ερωτηθείς για το αν θα επαναλάβει αυτές τις θέσεις στην Άγκυρα, ανέφερε: «Είμαι ένα είδος υπουργού Εξωτερικών που δε λέω το ένα στη μία και το άλλο στην άλλη πρωτεύουσα. Αυτό το οποίο λέω εδώ, θα το πω και στην Τουρκία».

Σημείωσε δε πως η διένεξη στους κύκλους της συμμαχίας είναι αυτό που επιθυμεί ο Πουτίν και υπογράμμισε την ανάγκη για ισχυρή αλληλεγγύη στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία εξαπέλυσε έναν απάνθρωπο πόλεμο. Ο Πούτιν θα πρέπει κάθε μέρα να γνωρίζει ότι η αντίστασή μας θα είναι αμείωτη», επισήμανε και προσέθεσε: «Δεν θέλουμε να βοηθήσουμε την Ουκαρνία να υπερασπιστεί τον εαυτό της, υπερασπιζόμαστε εμείς οι ίδιοι το ευρωπαϊκό μοντέλο ζωής, την ελευθερία μας, τις βασικές αρχές της ειρηνικής συνύπαρξης».

«Υπερασπιζόμαστε και το γεγονός τα μικρά κράτη να μπορούν να κοιμούνται ήσυχα και να μην ανησυχούν ότι ανά πάσα στιγμή ένας ισχυρότερος γείτονας, ενάντια στο διεθνές δίκαιο, θα μπορούσε να τα πλήξει».

Όσον αφορά το θέμα της κυκλικής ανταλλαγής σημείωσε ότι είναι σημαντικό αυτό που συζητήθηκε να γίνει έμπρακτα. Τις τελευταίες εβδομάδες συμφωνήθηκε να γίνουν αμοιβαίες επισκέψεις και τόσο η γερμανική, όσο και η ελληνική πλευρά έκανε τις ανάλογες μελέτες ώστε τα τεθωρακισμένα να μπορούν να παραδοθούν το ταχύτερο δυνατό.

Ο κ. Δένδιας από την πλευρά του επιβεβαίωσε ότι το ζήτημα είναι «σε φάση εκπλήρωσης».

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι Ελλάδα και Γερμανία συνδέονται με «μια φιλία εγκάρδια και βαθιά ριζωμένη, ταυτόχρονα όμως δε της λείπουν τα τραύματα και οι ουλές. Και αυτό οφείλεται στην περίοδος της κρίσης του ευρώ».

«Εμείς εκείνη την περίοδο δε τα κάναμε όλα σωστά», παραδέχτηκε η Γερμανίδα υπουργός. «Πολλές φορές νομίζαμε ότι γνωρίζαμε καλύτερα τις απαντήσεις των προβλημάτων σας και ακούγαμε λιγότερο την άλλη πλευρά».

Τόνισε δε πως είναι σημαντικό να επιδιώκει κανείς μια ανοιχτή και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων, ακόμα και αν δεν υπάρχει εκατό τοις εκατό η ίδια άποψη. «Για τη γερμανική κυβέρνηση μπορώ να υποσχεθώ ότι μάθαμε περισσότερα και προτιθέμεθα να επουλώσουμε τα τραύματα».

Αναφερόμενη στην περίοδο της γερμανικής κατοχής, η κυρία Μπέρμποκ επισήμανε ότι «η Γερμανία φέρει για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μια αδιανόητη ενοχή και νιώθει κανείς πόσο οδυνηρό εξακολουθεί να είναι αυτό το θέμα στην Ελλάδα».

«Καταλαβαίνω ότι, σε αντίθεση με τη Γερμανία, η ελληνική κυβέρνηση δεν θεωρεί λήξαν το νομικό αυτό θέμα. Θεωρώ ότι έχουμε μια καλή βάση πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε περισσότερο», σημείωσε.

«Είναι σημαντικό για μένα να γνωρίζουμε την ευθύνη για τη δική μας ιστορία και να μην έχει κάποιο τέλος. Γι’ αυτό θέλησα να ξεκινήσω την επίσκεψή μου εδώ από το κρατητήριο της Κομαντατούρ και τα μνημεία του Ολοκαυτώματος», επισήμανε.

«Η συμφιλίωση δεν είναι κάτι το αυτονόητο», σημείωσε. «Ως νέα γερμανική κυβέρνηση, προτιθέμεθα να μάθουμε από την ιστορία, να χτίσουμε τις βάσεις για τις επόμενες γενιές, ακόμη και αν έχουμε διαφορετικές απόψεις στα νομικά θέματα».

Επισήμανε ακόμη πως είναι σημαντικό να δούμε πού μπορούν να υπάρξουν επενδύσεις σε πόλεις και χωριά που επλήγησαν από τη γερμανική κατοχή, καθώς και η στήριξη της εβραϊκής κοινότητας.

«Η κοινή ιστορική μελέτη είναι σημαντική έτσι ώστε να αναγνωρίσουμε από κοινού και να κατατάξουμε τα εγκλήματα που δεν ακόμα δεν έχουν τύχει επεξεργασίας», τόνισε και προσέθεσε: «Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν υποκαθιστά τις επανορθώσεις που εσείς επιθυμείτε και δεν αντισταθμίζει το άδικο το οποίο διέπραξε η Γερμανία».

Αναφερόμενη στο μεταναστευτικό, παραδέχτηκε ότι στη Γερμανία για μεγάλο χρονικό διάστημα θεωρούσαν ότι τα κράτη των ευρωπαϊκών συνόρων θα μπορούσαν μόνα τους να διαχειριστούν την προστασία των συνόρων και τη μετανάστευση. «Αυτό ήταν όχι μόνο έλλειψη αλληλεγγύης αλλά κάτι παραπάνω από κοντόφθαλμο».

Σημείωσε δε ότι δυστυχώς στην ΕΕ είμαστε μακριά από μία ομοφωνία όσον αφορά το κοινό σύστημα ασύλου, όμως είναι ευχάριστο ότι υπάρχουν 12 κράτη μέλη τα οποία συμφωνούν και με αυτά μπορούμε να προχωρήσουμε για να προωθήσουμε μηχανισμό αλληλεγγύης. «Αυτό δεν θα λύσει όλα τα θέματα μετανάστευσης στην Ευρώπη, αλλά είναι καλύτερο από το να μείνουμε στην αδράνεια», ανέφερε.

«Πρέπει αν θέλουμε ανοιχτά εσωτερικά σύνορα στην Ευρώπη, να φροντίσουμε και τα εξωτερικά σύνορα και την ασφάλειά τους», επισήμανε η κυρία Μπέρμποκ και προσέθεσε: «Όμως κάθε σύνορο έχει και μια πόρτα και κάθε άνθρωπος έχει το κατοχυρωμένο δικαίωμα να ζητήσει άσυλο. Καταλαβαίνω ότι αυτό ακούγεται εύκολο να το λέει κανείς από το Βερολίνο ή από τις Βρυξέλλες και είναι αμείλικτη και δύσκολη η πραγματικότητα».

Τόνισε δε πως είναι εμφανές πως ξανά και ξανά εργαλειοποιούνται οι μετανάστες και σημείωσε πως και οι χώρες που δεν βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα «θα πρέπει να μεριμνήσουν να μην υπάρχουν παραβιάσεις- σ’ αυτές συγκαταλέγω τα παράνομα pushbacks-, όπως και να λειτουργεί η διάσωση στη θάλασσα, κάτι το οποίο είναι ευρωπαϊκό καθήκον». Προσέθεσε δε πως η Ελλάδα προσφέρει και έχει προσφέρει πάρα πολλά για τη φιλοξενία των μεταναστών.

Τέλος, αναφερόμενη στην πράσινη μετάβαση, η κυρία Μπέρμποκ επισήμανε πως συζήτησαν με τον κ. Δένδια τα offshore αιολικά πάρκα «που είναι πιο σκόπιμα για την ενεργειακή πολιτική και την πολιτική ασφάλειας από τα προγράμματα που αφορούν τις γεωτρήσεις».

Προηγούμενο άρθροΗ Ν. Κεραμέως για τις βάσεις, τα δημόσια ΙΕΚ και το άνοιγμα των σχολείων στις 12 Σεπτεμβρίου
Επόμενο άρθρο«Συμπέθεροι από τα Τίρανα» στη Χαλκιδική

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ