Στρ. Στυλιανίδης: Για πρώτη φορά θέση επώνυμης Έδρας Κυπριακών Σπουδών στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ

Θέση επώνυμης Έδρας Κυπριακών Σπουδών στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ προκηρύχθηκε για πρώτη φορά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, «μετά από μεθοδικές ενέργειες, συντονισμό, και μεγάλη προσωπική επένδυση, μια πολυπόθητη πρωτοβουλία έλαβε σάρκα και οστά», σύμφωνα με ανάρτηση του Αντιπρύτανη Έρευνας & Διά Βίου Εκπαίδευσης ΑΠΘ, Στράτου Στυλιανίδη.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Αντιπρύτανη:
«Το γνωστικό αντικείμενο της θέσης περιλαμβάνει την ιστορία και τους θεσμούς της Κύπρου μετά το 1878, με έμφαση στην πολιτική και πολιτειακή εξέλιξη της Μεγαλονήσου, τη θεσμική οργάνωση και το διεθνές καθεστώς της Κυπριακής Δημοκρατίας και την εξέλιξη του Κυπριακού ζητήματος από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα.
Η ιστορία της Κύπρου είναι και ιστορία της Ελλάδας. Και η καλλιέργεια ιστορικής γνώσης και πολιτικής αντίληψης για τα τεκτενόμενα στη Μεγαλόνησο είναι αυτή που θα προσδώσει στις φοιτήτριες και στους φοιτητές της Νομικής Σχολής, αλλά και άλλων Σχολών του ΑΠΘ, την επάρκεια να υπερασπιστούν τη σχέση αυτή στο χρόνο πρεσβεύοντας τη διατήρηση του δικαίου.

Η προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, της Κύπρου και της Ελλάδας, αποτελεί ένα κοινό, διακριτό, και αδιαπραγμάτευτο ζήτημα και για τις δύο χώρες.

Η παιδεία είναι το πιο ισχυρό μέσο για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να έρθουμε πιο κοντά και να υπερασπιστούμε τα πνευματικά και υλικά κεκτημένα μας ενόψει οποιασδήποτε επικείμενης κρίσης.
Ο ακαδημαϊκός και ερευνητικός κόσμος οφείλει να συμμετέχει ενεργά σε αυτή τη συνένωση. Να την επιδιώκει με πρόγραμμα και συνέπεια. Είμαι πολύ περήφανος που συνέβαλα στην καθιέρωση αυτού του εμβληματικού θεσμού που ενισχύει στην πράξη τη διασύνδεση του Ελληνικού Πανεπιστημίου με την Κύπρο.
Θερμές ευχαριστίες στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης (Nicos Anastasiades), στον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Γ. Προδρόμου και στον Πρόξενο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη κ. Spyros Miltiades.
Προηγούμενο άρθροΝέα Γυναικοκτονία στη Ζάκυνθο:  Το θύμα είχε κάνει καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία
Επόμενο άρθροΗ ΑΕΚ αποχαιρέτησε τον δημοσιογράφο Θοδωρή Ακάλεστο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ