Γιατί η πανεπιστημιακή αστυνομία και τα ΜΑΤ πνίγουν τα πανεπιστήμια.

Γράφει η Χριστίνα Αδάμου, Αν. Καθηγήτρια, Τμήμα Κινηματογράφου, Α.Π.Θ.


Θα πρέπει καταρχάς να αναρωτηθούμε ποιες ανάγκες έρχεται να καλύψει η πανεπιστημιακή αστυνομία. Το πανεπιστημιακό άσυλο ποτέ δεν ίσχυε για κακουργηματικές πράξεις. Και πριν την κατάργησή του, το 2019, η αστυνομία μπορούσε πάντα να παρέμβει αυτεπάγγελτα για κακουργηματικές πράξεις, π.χ. για φόνους, βιασμούς αλλά και για εμπόριο ναρκωτικών. Με την άδεια των πρυτανικών αρχών, μπορούσε να παρέμβει και για μη κακουργηματικές πράξεις. Επομένως, για προβλήματα υπαρκτά, όπως το εμπόριο ναρκωτικών στα πανεπιστήμια, δεν ευθυνόταν το άσυλο ή η έλλειψη αστυνομίας, αλλά η πολιτική αβουλία ή η πολιτική σκοπιμότητα.

Θα πρέπει επίσης να αναρωτηθούμε γιατί δεν ενισχύθηκε η φύλαξη των πανεπιστημίων. Σε όλα τα πανεπιστήμια του δυτικού κόσμου υπάρχουν φύλακες που ανήκουν στο πανεπιστήμιο. Η Ελλάδα πρωτοτυπεί με αστυνομικούς που διοικούνται από την αστυνομία για την αντιμετώπιση αλλά και «πρόληψη» της εγκληματικότητας. Εγκληματικότητα υπάρχει και εκτός πανεπιστημίων. Αν γίνει διάρρηξη στο σπίτι μας, καλούμε την αστυνομία, ενδεχομένως ενισχύουμε την ασφάλεια, αλλά δεν εγκαθιστούμε στην είσοδο μόνιμα μια κλούβα των ΜΑΤ.

Τα ΜΑΤ έχουν πια μόνιμη παρουσία στο Α.Π.Θ. για να προστατεύσουν υποτίθεται τους ΟΠΠΙ (την πανεπιστημιακή αστυνομία) και τις εργασίες για τη βιβλιοθήκη στο Βιολογικό. Η παράδοση βέβαια της ακαδημαϊκής κοινότητας είναι ο δημοκρατικός διάλογος, που ποτέ δεν έγινε για τη βιβλιοθήκη. Αντί για τη δημιουργία συναίνεσης, οι πρυτανικές αρχές δημιούργησαν ένταση, προ(σ)κάλεσαν επεισόδια και σταμάτησαν έπειτα για έξι μήνες τις εργασίες (ώστε να δικαιολογείται η συνεχής παρουσία των ΜΑΤ;).

Η αστυνομία συνέχισε να δημιουργεί εντάσεις με αποτέλεσμα η Σχολή Θετικών Επιστημών να διακόψει κάποιες μέρες επίσημα τη λειτουργία της και να είναι αδύνατο να γίνουν μαθήματα για πολλές ημέρες. Η αστυνομία έκανε επίσης ελέγχους ταυτότητας  σε πλήθος φοιτητών/-ητριών και συναδέλφων κατά την εξεταστική περίοδο, παρεμποδίζοντας το εκπαιδευτικό έργο.

Το αποκορύφωμα των εντάσεων έως τώρα ήταν η 16η Σεπτεμβρίου, όταν έπεσαν χημικά στη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου που παρακολουθούσαν χιλιάδες, μεταξύ τους παιδιά και ΑΜΕΑ. Ο κόσμος δεν μπορούσε να διαφύγει από τον κλειστό πανεπιστημιακό χώρο και ήταν θαύμα που δεν θρηνήσαμε θύματα. Ήταν επίσης αναπόφευκτη η ένταση, από τη στιγμή που ο μηχανισμός καταστολής παρατάχθηκε απέναντι σε μια συναυλία.

Οι υπαίθριοι χώροι του πανεπιστημίου φυσικά μπορούν και θα έπρεπε να φιλοξενούν συναυλίες, εκδηλώσεις αλλά και παιδικές χαρές και υπαίθρια γυμναστήρια. Τα κτίρια του Α.Π.Θ. θα έπρεπε να φιλοξενούν περισσότερες παραστάσεις, εκθέσεις, προβολές, διαλέξεις για το ευρύ κοινό. Αντί να φέρουμε τον κόσμο στα πανεπιστήμια και να τα προστατεύσει με την παρουσία του, διώχνουμε με την αστυνομία και τις φοιτήτριες και τους φοιτητές.

Η αστυνομία εγκαθίσταται στα πανεπιστήμια τη στιγμή που τα πτυχία γίνονται «ευέλικτα», τα πανεπιστήμια γονατίζουν από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση και η πανεπιστημιακή έρευνα συνδέεται στενά με τις επιχειρήσεις, ενώ επίκειται η εγκατάσταση καμερών. Η πανεπιστημιακή έρευνα θα όφειλε να υπηρετεί το κοινό καλό και όχι τα συμφέροντα ιδιωτών. Η πανεπιστημιακή διδασκαλία χωρίς δίδακτρα εξασφαλίζει σε όλες και όλους καλές και καλούς γιατρούς/μηχανικούς/δασκάλους/-ες. Η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για ανεξάρτητη έρευνα, για διδασκαλία όλων των προβλεπόμενων μαθημάτων, για καλλιέργεια κριτικής σκέψης ή και για ανθρώπινες συνθήκες διδασκαλίας και μάθησης.

Τα «ευέλικτα» πτυχία πιθανότατα δε θα προσφέρουν σε όλες κα όλους τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα. Τα ελληνικά πανεπιστήμια δύσκολα θα αποτελούν πια μοχλό κοινωνικής κινητικότητας, δίνοντας ίσες ευκαιρίες σε παιδιά της εργατικής και της μεσαίας τάξης.Παράλληλα , φοιτητές/ φοιτήτριες και διδάσκοντες/διδάσκουσες θα παρακολουθούνται και οι πληροφορίες θα συλλέγονται άμεσα από την αστυνομία, ενώ τα ΜΑΤ ήδη καταπνίγουν οποιαδήποτε διαμαρτυρία. Η αστυνομία πνίγει, δεν προστατεύει τα πανεπιστήμια.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΣτην Καρδίτσα ο πρωθυπουργός – Επίσκεψη σε έργα υποδομών
Επόμενο άρθροΗ Θεσσαλονίκη ταξιδεύει παντού με όχημα το “Treat yourself with…Thessaloniki”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ