Κ. Μαυρίδης για Μηχ. Ανάκαμψης: Ως Ευρωκοινοβούλιο πράξαμε το καθήκον μας προς τους πολίτες

Με ισχυρή πλειοψηφία ψηφίστηκε σήμερα από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η νομοθετική πρόταση, η οποία επιτρέπει στα κράτη της ΕΕ να τροποποιήσουν τα εθνικά τους σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, συμπεριλαμβάνοντας νέες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις σε έργα που σχετίζονται με την ενέργεια με χρηματοδότηση από πρόσθετες επιχορηγήσεις και δάνεια.

Ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D), ως διαπραγματευτής εκ μέρους της πολιτικής του ομάδας, είχε παρέμβαση στη συζήτηση στην ολομέλεια και ανέφερε τα εξής:

«H τρέχουσα ενεργειακή κρίση και ο υψηλός πληθωρισμός απαιτούν επείγουσες αποφάσεις. Ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διασφαλίσαμε ότι τα κράτη-μέλη θα μπορούν να ζητήσουν χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτή ήταν μία από τις κύριες προτεραιότητες της πολιτικής μου ομάδας. Συμπεριλάβαμε επίσης την υποχρεωτική διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και άλλα μέρη της κοινωνίας των πολιτών, καθώς είχαμε διαπιστώσαμε την έλλειψη ουσιαστικής διαβούλευσης κατά την κατάρτιση των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι τα κράτη-μέλη θα μπορούν να τροποποιήσουν τα σχέδιά τους για να συμπεριλάβουν επενδύσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου και του πληθωρισμού, όπως για παράδειγμα το ζήτημα της στέγασης».

Συνεχίζοντάς, ο κ. Μαυρίδης υπογράμμισε ότι ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υποστηρίζουμε τα διασυνοριακά έργα και συμπεριλάβαμε αναφορά για να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις απομακρυσμένες, περιφερειακές και απομονωμένες περιοχές και νησιά (όπως η Κύπρος), που αντιμετωπίζουν ήδη πρόσθετους περιορισμούς (λόγω της γεωγραφικής τους θέσης), πρόταση η οποία υιοθετήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του Κύπριου Ευρωβουλευτή.

Καταλήγοντας, ο κ. Μαυρίδης ανέφερε:

«Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με την συμπερίληψη μέτρων για την ενέργεια (REPowerEU) αποτελεί σημαντικό μέσο για τα κράτη-μέλη για την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το τέλος και σίγουρα δεν αρκεί! Χρειαζόμαστε άμεσα πιο θαρραλέες αποφάσεις από το Συμβούλιο και την Ευρ. Επιτροπή, όπως την μεταρρύθμιση της οικονομικής και δημοσιονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ και κοινά εργαλεία για την αντιμετώπιση των κρίσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αντλώντας διδάγματα από την εμπειρία μας μέχρι τώρα. Διότι, καθήκον μας είναι να προσφέρουμε στους πολίτες της ΕΕ».


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΓ. Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας κατέθεσε πρόταση μομφής όταν έκλεισε ο δρόμος με το χιόνι, τώρα που λέει ότι είμαστε η πιο αντιδημοκρατική κυβέρνηση γιατί δεν καταθέτει;
Επόμενο άρθροΧατ τρικ ο Άρης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ