Η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και ο τουρκικός αναθεωρητισμός στη συνάντηση του Ν. Δένδια με τη Βελγίδα ομόλογό του

Την προκλητική συμπεριφορά και τους προκλητικούς ισχυρισμούς της Τουρκίας για το casus belli και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έθιξε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντησή του με τη Βελγίδα ομόλογό του Χάτζα Λαμπίμπ (Hadja Lahbib).

Σε κοινές δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησής τους στην Αθήνα, ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε την υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου για τη θέση αρχών την οποία τηρεί το Βέλγιο και στο διμερές πλαίσιο, αλλά και στο πλαίσιο της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ.

Σημειώνεται πως τιμώντας σήμερα την 104η επέτειο από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 11:00 το πρωί της 11ης Νοεμβρίου 1918, συμβολικά οι δηλώσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών άρχισαν στις 11:00. «Σαν σήμερα πριν από 104 χρόνια, την ενδέκατη ώρα, της ενδέκατης ημέρας, του ενδέκατου μήνα τερματίστηκε ο πιο αιματηρός μέχρι εκείνη την εποχή πόλεμος στην ιστορία της ανθρωπότητας, ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ένας πόλεμος στον οποίο η Ελλάδα και το Βέλγιο βρεθήκαν από την ίδια πλευρά, όπως επίσης και στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Και γι’ αυτό το Βέλγιο υπέγραψε μαζί με την Ελλάδα τη Συνθήκη Ειρήνης με την Ιταλία, το 1947, τη γνωστή ως “Συνθήκη των Παρισίων”, με την οποία παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα τα Δωδεκάνησα» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών αναδεικνύοντας τους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες.

Σε ό,τι αφορά στις διμερείς επαφές, είπε πως έχουν έπειτα από αρκετά χρόνια αναβαθμιστεί, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη βασιλικού ζεύγους του Βελγίου στην Ελλάδα. Διαμήνυσε ότι η Ελλάδα θεωρεί το Βέλγιο μια σημαντική χώρα με την οποία μπορεί να αναπτύξει πολύ περισσότερο τους διαύλους επικοινωνίας και κοινής κατανόησης των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Αναφερθείς ειδικότερα στη σημερινή συνάντηση, είπε πως εξέτασαν τρόπους εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων, τη συνεργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ. Όσον αφορά τον ΟΗΕ, επισήμανε πως υπάρχει αμοιβαία υποστήριξη των υποψηφιοτήτων των δύο χωρών για το Συμβούλιο Ασφαλείας (Ελλάδα 2025-26, Βέλγιο 2036-37). Επίσης, συνεχάρη το Βέλγιο για την πρόσφατη εκλογή του στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (2023-25), σημειώνοντας πως η Ελλάδα θερμά υποστήριξε τη βελγική υποψηφιότητα.

Εστιάζοντας στις εμπορικές σχέσεις, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως συμφώνησε με τη Βελγίδα ομόλογό του ότι οι δύο χώρες μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα, συμπληρώνοντας ότι το Βέλγιο είναι μια σημαντική οικονομία στο πλαίσιο της ΕΕ. Επιπροσθέτως, υπογράμμισε πως η Ελλάδα αποτελεί αγαπημένο προορισμό διακοπών για τους Βέλγους και ότι η αυξητική τάση ήταν πάρα πολύ σημαντική.

Περαιτέρω, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και του Βελγίου στον ενεργειακό τομέα και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τον Νίκο Δένδια να σημειώνει πως το Βέλγιο έχει μια εξαιρετική τεχνογνωσία στις πλωτές δυνατότητες παραγωγής ενέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Έλληνας ΥΠΕΞ ενημέρωσε τη Βελγίδα υπουργό Εξωτερικών για τη δυνατότητα η Ελλάδα να γίνει κόμβος φυσικού αερίου και ενέργειας στα Βαλκάνια και στην Κεντρική Ευρώπη.

Απευθυνόμενη στη Βελγίδα υπουργό Εξωτερικών, εξέφρασε ευχαριστίες για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα πανεπιστήμια και στα σχολεία του Βελγίου και για το ρόλο που διαδραματίζει η λειτουργία της Βελγικής Σχολής Αθηνών. Στο σημείο αυτό μνημόνευσε μια πρόσφατη πρωτοβουλία της βελγικής πρεσβείας στην Αθήνα, σε συνεργασία με το Δήμο Κορυδαλλού, για την τοιχογραφία στο 4ο-5ο Γυμνάσιο Κορυδαλλού που φιλοτέχνησε νεαρή Βελγίδα καλλιτέχνης, η Kitsune Jolene, με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος.

Εν συνεχεία, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τις μεγάλες προκλήσεις που αφορούν την περιοχή, όπως τα ζητήματα που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Και οι δύο χώρες σταθήκαμε απέναντι στην παρανομία εν ονόματι των ευρωπαϊκών μας αρχών» ανέφερε ο κ. Δένδιας. Ακόμα οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για τη Μέση Ανατολή και για την ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες από την ΕΕ. «Η ΕΕ δεν μπορεί να είναι απούσα στη Μέση Ανατολή» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών. Επιπλέον, εξέτασαν τα μεγάλα προβλήματα στην αφρικανική ήπειρο, με την υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου να ενημερώνει τον Ν. Δένδια για τα ζητήματα στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, ενώ συμφώνησαν πως η ΕΕ οφείλει να δείξει ενεργό ενδιαφέρον. Από τη μεριά του, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε για τις επισκέψεις του στην Αφρική και υπογράμμισε την απόλυτη διάθεση της Ελλάδας να βοηθήσει, με τις δυνατότητες που έχει. Όπως υπογράμμισε, αν δεν αντιμετωπιστούν στη ρίζα τους τα προβλήματα που προέρχονται από την Αφρική, θα έρθουν και θα χτυπήσουν και τη δική μας πόρτα.

Τέλος, δεν παρέλειψε να εκφράσει, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, τα ειλικρινή συλλυπητήρια για την απώλεια ενός αστυνομικού, ο οποίος έπεσε εν ώρα καθήκοντος χθες το βράδυ στο Βέλγιο.

Σημειώνεται πως κατά την έναρξη των διευρυμένων συνομιλιών, ο Νίκος Δένδιας έθεσε στη Βελγίδα ομόλογό του το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, σημειώνοντας πως είναι η πρώτη φορά που οι συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο είναι τόσο σοβαρές.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ