Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022, με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση στη μνήμη των γεγονότων του Πολυτεχνείου το 1973 με τίτλο «Μια διαφορετική οπτική για τους μηχανισμούς τρομοκρατίας της δικτατορίας και την αντίσταση 1967 – 1974».
Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο Ομότιμος Καθηγητής του ΕΑΠ Αντώνης Λιοναράκης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, Καθηγητής Ιωάννης Καλαβρουζιώτης.
Ομιλητές, ήταν οι:
Χριστίνα Δημητρακάκη – Μουστακλή, Ο σύζυγός της και αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού Σπύρος Μουστακλής Επίτιμος Αντιστράτηγος, βασανίστηκε στο ΕΑΤ – ΕΣΑ μετά το κίνημα του Ναυτικού το 1973 και από τα βασανιστήρια έμεινε παράλυτος. Απεβίωσε λίγο πιο μετά.
Κωνσταντίνος Στράτος, Διδάκτωρ Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «Το κίνημα του Ναυτικού και ο ρόλος των δυνάμεων ασφαλείας της δικτατορίας».
Θεοδόσης Θεοδοσόπουλος, διαπιστευμένος ανταποκριτής της γερμανικής τηλεόρασης ARD (1964-1997) και σκηνοθέτης των έργων «Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ, 1981», «Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΩΝ ΕΑΤ/ΕΣΑ, 1982» και «ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΜΙΑΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ ή ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ, 1989». Το πρωτότυπο υλικό των άνω έργων βρίσκεται στις +200 ώρες κινηματογραφικού υλικού των 16μμ της ουσιαστικά ανέκδοτης οπτικοακουστικής συλλογής του, η οποία αφορά στη χρονική περίοδο 1964-1975 και στην οποία εμπεριέχονται μοναδικά παγκοσμίως οπτικά και ηχητικά ντοκουμέντα εκείνης της χαλεπούς δεκαετίας και μεταξύ αυτών 20 ώρες από τις Μεγάλες Δίκες του 1975, εκ των οποίων 5-6 ώρες αφορούν σε ανέκδοτο υλικό από τη Δίκη του Πολυτεχνείου.
Αντώνης Λιοναράκης, ΕΑΠ, συντονισμός, ομιλία και παρουσίαση. Κρατούμενος τις μέρες του Νοέμβρη ’73 στην απομόνωση του ΕΑΤ-ΕΣΑ.
Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από το επίσημο κανάλι του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στο Youtube και μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ: https://youtu.be/uo5xQdQvLP0
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.