Εκδήλωση του ΕΑΠ για το Πολυτεχνείο

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022, με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση στη μνήμη των γεγονότων  του Πολυτεχνείου το 1973 με τίτλο «Μια διαφορετική οπτική για τους μηχανισμούς τρομοκρατίας της δικτατορίας και την αντίσταση 1967 – 1974».

Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο Ομότιμος Καθηγητής του ΕΑΠ Αντώνης Λιοναράκης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, Καθηγητής Ιωάννης Καλαβρουζιώτης.

Ομιλητές, ήταν οι:  

Χριστίνα ΔημητρακάκηΜουστακλή, Ο σύζυγός της και αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού Σπύρος Μουστακλής Επίτιμος Αντιστράτηγος, βασανίστηκε στο ΕΑΤ – ΕΣΑ μετά το κίνημα του Ναυτικού το 1973 και από τα βασανιστήρια έμεινε παράλυτος. Απεβίωσε λίγο πιο μετά.

Κωνσταντίνος Στράτος, Διδάκτωρ Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «Το κίνημα του Ναυτικού και ο ρόλος των δυνάμεων ασφαλείας της δικτατορίας».

Θεοδόσης Θεοδοσόπουλος, διαπιστευμένος ανταποκριτής της γερμανικής τηλεόρασης ARD (1964-1997) και σκηνοθέτης των έργων «Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ, 1981», «Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΩΝ ΕΑΤ/ΕΣΑ, 1982» και «ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΜΙΑΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ ή ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ, 1989». Το πρωτότυπο υλικό των άνω έργων βρίσκεται στις +200 ώρες κινηματογραφικού υλικού των 16μμ της ουσιαστικά ανέκδοτης οπτικοακουστικής συλλογής του, η οποία αφορά στη χρονική περίοδο 1964-1975 και στην οποία εμπεριέχονται μοναδικά παγκοσμίως οπτικά και ηχητικά ντοκουμέντα εκείνης της χαλεπούς δεκαετίας και μεταξύ αυτών 20 ώρες από τις Μεγάλες Δίκες του 1975, εκ των οποίων 5-6 ώρες αφορούν σε ανέκδοτο υλικό από τη Δίκη του Πολυτεχνείου.

Αντώνης Λιοναράκης, ΕΑΠ, συντονισμός, ομιλία και παρουσίαση. Κρατούμενος τις μέρες του Νοέμβρη ’73 στην απομόνωση του ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από το επίσημο κανάλι του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στο Youtube και μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ: https://youtu.be/uo5xQdQvLP0


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΓκολ και θέαμα
Επόμενο άρθροΧριστουγεννιάτικη μάχη των γενεών: Οι διαφορές στις προτιμήσεις των εορταστικών γεύσεων και οι ανησυχίες για τον προϋπολογισμό στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι μεταξύ των νέων και μεγαλύτερων Ελλήνων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ