Απαραίτητος ο δημόσιος έλεγχος στην ενέργεια

«Το δικαίωμα πρόσβασης στο αγαθό της ενέργειας σήμερα πλήττεται βάναυσα με την υφιστάμενη ενεργειακή κρίση. Συνεπώς οι ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές θα πρέπει να διασφαλίζουν την πρόσβαση σε καθαρή ενέργεια σε προσιτές τιμές για κοινωνικούς και αναπτυξιακούς λόγους, και παράλληλα να διασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις έναντι των κλιματικών μας στόχων, που είναι και ο μόνος δρόμος για ένα βιώσιμο μέλλον», σημειώνει ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική».

«Για αυτούς ακριβώς τους λόγους», προσθέτει, «δεν είναι δυνατόν να επιτρέπεται η αισχροκέρδεια στην ενέργεια, ειδικά όταν η αισχροκέρδεια απολαμβάνει την ανοχή αλλά και τη στήριξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως συμβαίνει δυστυχώς στη χώρα μας πολύ πριν από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία».

Ο Σ.Φάμελλος αναφέρει τις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη που οδήγησαν σε αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και ξεκαθαρίζει ότι τα 2,2 δισ. ευρώ υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών για την περίοδο Ιούλιος 2021-Ιούλιος 2022 δεν οφείλονται στην εξωγενή κρίση. «Ούτε η νέα γενιά υπερκερδών στην προμήθεια που μόνο για τον μήνα Σεπτέμβριο φτάνουν τα 500 εκατ. ευρώ. Αυτοί είναι οι λόγοι που η σημερινή ακραία κρίση ακρίβειας φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Παρουσιάζει τέλος την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας την επόμενη μέρα που έχει στο επίκεντρο τον δημόσιο έλεγχο στην ενέργεια, την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, τη φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών, καθώς και την ουσιαστική παρέμβαση και αναμόρφωση της αγοράς ώστε να μειωθούν οι τιμές για τους καταναλωτές.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΣε Βαρσοβία και Λονδίνο ο Θ. Καράογλου – Θα συμμετέχει στη Διεθνή Διάσκεψη για την πρόληψη της σεξουαλικής βίας
Επόμενο άρθροΚολοκασίδης και Καραβίδας: Ο Κυπριακός Ελληνισμός έχει επιλογές  

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ