Η εξυγίανση των τραπεζών απαιτεί διαρκή επαγρύπνηση.

του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη


Η ΕΕ δεν πρέπει να εφησυχάζει σε ότι αφορά στη διαχείριση της εκκαθάρισης προβληματικών τραπεζών εντός της ΕΕ. Εγρήγορση και ταχύτατα αντανακλαστικά για να μειωθούν οι κίνδυνοι του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο έχει την υποχρέωση να υποβάλλει ετησίως έκθεση σχετικά με τυχόν χρηματοοικονομικούς κινδύνους που σχετίζονται με τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης (SRM), το σύστημα της ΕΕ για τη διαχείριση της εύτακτης εκκαθάρισης τραπεζών που βρίσκονται στο σημείο πτώχευσης στο πλαίσιο της Τραπεζικής Ένωσης.

Για το οικονομικό έτος 2021, η Επιτροπή και το Συμβούλιο δεν ανέφεραν ενδεχόμενες υποχρεώσεις, ενώ το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) γνωστοποίησε ορισμένες ενδεχόμενες υποχρεώσεις συνδεόμενες με εκκρεμείς δικαστικές διαφορές με αντικείμενο τις εισφορές τραπεζών στο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης (SRF), το ταμείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη της εξυγίανσης τραπεζών. Οι ελεγκτές κρίνουν κατάλληλες αυτές τις γνωστοποιήσεις, ωστόσο συνιστούν βελτιώσεις ως προς την παρακολούθηση του χρηματοοικονομικού κινδύνου και τη μέθοδο υπολογισμού των δικαστικών εξόδων που ενδέχεται να χρειαστεί να καταβληθούν.

«Το δικαστήριο της ΕΕ έχει πλέον εκδώσει αποφάσεις σε πέντε κομβικές υποθέσεις με επίμαχο αντικείμενο την πρώτη απόφαση εξυγίανσης του SRB —αυτής της Banco Popular Español», δήλωσε ο κ. Rimantas Šadžius, αρμόδιος για τον έλεγχο κατά τη θητεία του ως μέλους του ΕΕΣ. «Στην έκθεσή μας σημειώνουμε ότι η ασφάλεια δικαίου που απορρέει από τις αποφάσεις αυτές έχει μειώσει το επίπεδο του χρηματοοικονομικού κινδύνου στον οποίο εκτίθεται η τραπεζική ένωση. Παραθέτουμε λεπτομερή επισκόπηση των κινδύνων που εξακολουθούν να υπάρχουν και συνιστούμε περαιτέρω βελτιώσεις ως προς την παρακολούθηση και τον υπολογισμό των ενδεχόμενων χρηματοοικονομικών επιπτώσεων.»

Μετά την εξυγίανση της Banco Popular Español το 2017, ασκήθηκαν πολλές προσφυγές σε ενωσιακό και εθνικό επίπεδο. Νωρίτερα μέσα στο 2022, το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέρριψε τις προσφυγές που είχαν ασκηθεί στο πλαίσιο πέντε κομβικών υποθέσεων εις βάρος της απόφασης εξυγίανσης. Αν και το SRB είχε προηγουμένως αξιολογήσει ως απίθανο το ενδεχόμενο αρνητικής έκβασης των εν λόγω υποθέσεων, με την απόρριψη των προσφυγών που προσέβαλαν την απόφαση εξυγίανσης οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι για το SRB μειώθηκαν περαιτέρω. Για το οικονομικό έτος 2021, το SRB δεν ανέφερε ενδεχόμενες υποχρεώσεις που να συνδέονται με υποθέσεις που εκκρεμούν σε επίπεδο ΕΕ. Οι ελεγκτές δεν βρήκαν αποδεικτικά στοιχεία που να έρχονται σε αντίθεση με την εν λόγω εκτίμηση.

Όσον αφορά τις αντιδικίες σχετικά με τον υπολογισμό των εισφορών των τραπεζών στο SRF, οι ελεγκτές σημειώνουν ότι, κατόπιν της σύστασης της έκθεσης ελέγχου του περασμένου έτους, το SRB επαναξιολόγησε τις σχετικές ενδεχόμενες υποχρεώσεις και ανέφερε σημαντικά χαμηλότερο ποσό σε σχέση με το 2020.

Για το  2021, το SRB γνωστοποίησε ενδεχόμενες υποχρεώσεις ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ συνδεόμενες με 63 νομικές υποθέσεις σε επίπεδο ΕΕ, ενώ δεν γνωστοποίησε καμία σχετικά με εθνικές διαδικασίες, σύμφωνα με απόφαση του Δικαστηρίου που έκρινε ότι τα εθνικά δικαστήρια δεν είναι αρμόδια για τον ακυρωτικό έλεγχο των οικείων αποφάσεων του SRB.

Σχετικά με την εξυγίανση της Banco Popular Español S.A, εκκρεμούν σε εθνικό επίπεδο 900 διοικητικές και δικαστικές υποθέσεις. Σε επίπεδο ΕΕ, το γενικό δικαστήριο απέρριψε δύο προσφυγές με αίτημα την ακύρωση των αποφάσεων του SRB περί μη εξυγίανσης της ABLV Bank.

Τα ζητήματα είναι πολύ σημαντικά και απαιτούν λεπτούς χειρισμούς.


Δημοσιογράφος*


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΈκρηξη στην ουκρανική πρεσβεία στη Μαδρίτη – Ένας τραυματίας
Επόμενο άρθροΟ ψηφιακός κόσμος του μέλλοντος από τη SIEMENS στη Θεσσαλονίκη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ