Θεσσαλονίκη: Στους δρόμους οι καλλιτέχνες για την υποβάθμιση των πτυχίων τους – «Το κράτος εξευτελίζει τον πολιτισμό»

Την άμεση κατάργηση του προεδρικού Διατάγματος 85 που, όπως λένε, εξισώνει το πτυχίο των καλλιτεχνικών σχολών με το απολυτήριο Λυκείου ζητούν σπουδαστές καλλιτεχνικών και δραματικών σχολών της Θεσσαλονίκης με πορεία που ξεκίνησαν από το άγαλμα Βενιζέλου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Καλλιτέχνες, σπουδαστές και μαθητές φωνάζουν πως «το κράτος ξεφτιλίζει τον πολιτισμό, στα διατάγματά του να βάλουμε φραγμό», τονίζοντας πως η επίθεση στην Τέχνη είναι επίθεση στην ελευθερία και τη ζωή, καλώντας σε αγώνα «ενάντια στης Τέχνης τη λογοκρισία», ζητώντας «διαβάθμιση σχολών και ανώτατα πτυχία».

Η σημερινή κινητοποίηση αποτελεί πρωτοβουλία του Συντονιστικού Καλλιτεχνικών Σχολών Θεσσαλονίκης και τη στηρίζουν μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, αλλά και αναρχικές συλλογικότητες.

Ο Θανάσης Λανάρης, που είναι μέλος του Συντονιστικού και σπουδαστής του ΚΘΒΕ, είπε πως είναι εδώ για να δηλώσουν την εναντίωσή τους σε μια απόφαση που εξισώνει το πτυχίο με το απολυτήριο Λυκείου. «Στη Σχολή περνάμε 8 με 10 ώρες στα μαθήματα και άλλες δύο ώρες στο διάβασμα καθημερινά. Δεν θέλουμε το Προεδρικό Διάταγμα να υποβαθμίσει σε τέτοιο βαθμό τους τίτλους σπουδών», δήλωσε.

Από την πλευρά της, η Μαρία Σιδερίδου, που είναι σπουδάστρια στη Σχολή Ανδρέας Βουτσινάς, ανέφερε πως «είναι πολύ περίεργο που παλεύουμε για αυτό που αγαπάμε και ξαφνικά βγαίνει αυτό το Διάταγμα περί υποβίβασης των πτυχίων μας και τα αλλάζει όλα. Η κατάσταση αναφορικά με το πτυχίο μας ήταν ήδη σε ένα χαμηλό επίπεδο και τώρα πέφτει πολύ περισσότερο».

Στην κινητοποίηση βρέθηκαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Γιαννούλης, είπε πως το μίσος και η εκδικητική συμπεριφορά της κυβερνήσεως δεν έχει τέλος. «Τα άτομα αυτά σκέφτονται και αυτό τους εμποδίζει. Να καταργηθεί τώρα το Διάταγμα», επισήμανε.

Στο συντονιστικό συμμετέχουν σπουδαστές από το ΚΘΒΕ, τον Ίασμο, τη Σχολή Ροτίδη, τη Σχολή Ανδρέας Βουτσινάς αλλά και σχολές χορού όπως η Σχολή Καφαντάρη και το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

Προηγήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο άγαλμα Βενιζέλου.

Όπως αναφέρουν οι συγκεντρωμένοι, οι άνθρωποι του κλάδου αντιμετωπίζονται ως χομπίστες, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα και σταθερές απολαβές. Επιπλέον, από τις 17 Δεκεμβρίου, τα χρόνια εκπαίδευσης και πολύωρων εντατικών μαθημάτων που αφιερώνουν οι καλλιτέχνες για να αποκτήσουν κατάρτιση στην τέχνη εξισώνονται με Απολυτήριο Λυκείου, καθιστώντας τους ανειδίκευτους εργάτες.

Οι ίδιοι διεκδικούν την ανωτατοποίηση του τίτλου σπουδών μας και την κατάργηση του ΠΔ 85, ίδρυση ανώτατης βαθμίδας εκπαίδευσης για τις παραστατικές τέχνες, σύμφωνα με το πρότυπο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και άλλων ιδρυμάτων του εξωτερικού, κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, όπως αναφέρει αναλυτικά στην ανακοίνωσή του το ΣΕΗ και επαναφορά των καλλιτεχνικών μαθημάτων στις σχολικές μονάδες.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΕπίσκεψη του Πρέσβη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σουλεϊμάν Αλμαζρούεϊ στην ΟΛΘ Α.Ε.
Επόμενο άρθροΜπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Μεσογειακών Νησιών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ