Γιώργος Κολοκασίδης “Δεν μπορεί να είναι άλλος ο στόχος μας από την απελευθέρωση των σκλαβωμένων εδαφών μας”

Κύριε Κολοκασίδη, η Τουρκία, όπως έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα δεν θέλει λύση αλλά έλεγχο και τουρκοποίηση της Κύπρου. Πώς θα αντιμετωπίσετε αυτόν τον εφιάλτη;

Η πρόταση μου είναι ξεκάθαρη και ρεαλιστική. Αναλύοντας τα ιστορικά δεδομένα δεν έχουμε παρά να ακολουθήσουμε μια ορθή στρατηγική που θα μας οδηγήσει στην απελευθέρωση. Δεν μπορεί να είναι άλλος ο στόχος μας από την απελευθέρωση των σκλαβωμένων εδαφών μας. Για να είναι εφικτή μια τέτοια λύση προτείνω τα εξής:

 • Ενίσχυση του κύρους και προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με εξυγίανση των θεσμών και ενίσχυσης του ρόλου των πολιτών.
 • Ενίσχυση των σχέσεων με την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα και συντονισμός ενεργειών σε επίπεδο ΕΕ, σε όλα τα διεθνή βήματα και ουσιαστική αναβίωση του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου.
 • Ενίσχυση της άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας
 • Θωράκιση της κυπριακής οικονομίας
 • Ενίσχυση των διεθνών ερεισμάτων και συμμαχιών της Κυπριακής Δημοκρατίας (τριμερών συμμαχιών με Ελλάδα, Ισραήλ και Αίγυπτο) και προώθηση του αγωγού Eastmed
 • Σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Στρατηγικής κάτω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με συμπερίληψη ακαδημαϊκών αλλά και εκπροσώπων των αρμόδιων υπουργείων
 • Εκστρατεία ενημέρωσης και διαφώτισης των ξένων για τις θέσεις αρχών μας και ανάδειξη του προβλήματος ως προβλήματος εισβολής και κατοχής
 • Ανάδειξη της πειρατικής και παράνομης φυσιογνωμίας του ψευδοκράτους. Σύσταση ειδικής ομάδας (task force) στο υπουργείο Εξωτερικών για καθοδήγηση της διαφώτισης από όλες τις πρεσβείες καθώς και εντοπισμό γεγονότων που χρήζουν άμεσης διπλωματικής αντιμετώπισης
 • Επανεξέταση του κανονισμού της πράσινης γραμμής και υιοθέτηση αυστηρού ελέγχου στα σημεία διέλευσης ώστε να αποτραπεί η διέλευση απαγορευμένων προϊόντων καθώς και προϊόντων από την Τουρκία
 • Αγορά ειδικών συστημάτων επιτήρησης και ελέγχου της πράσινης γραμμής με σκοπό να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη είσοδος στις ελεύθερες περιοχές
 • Άμεση εγκατάλειψη της συζήτησης ΜΟΕ που προάγουν τη λογική του κυπριακού προβλήματος ως δικοινοτική διαφορά
 • Άμεση καταγγελία σε όλα τα διεθνή βήματα και επιμονή σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας από την ΕΕ για τον εποικισμό της Αμμοχώστου
 • Επαναφορά με ένταση του ζητήματος του εποικισμού και των σχετικών εκθέσεων Γκλάξο και Κουκό οι οποίες καταδικάζουν τον παράνομο εποικισμό των κατεχομένων
 • Προώθηση πολιτικής ενίσχυσης της τουρκοκυπριακής κοινότητας ως πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας και ανάδειξη της καταπίεσης που δέχονται από τη συνεχιζόμενη κατοχή
 • Αξιοποίηση της απόφασης για τα νησιά Τσάγκος με προσφυγή στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υπό το άρθρο 96 του Χαρτη του ΟΗΕ για λήψη συμβουλευτικής γνωμάτευσης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για αμφισβήτηση της υποτιθέμενης κυριαρχία των βρετανικών βάσεων και τη συνθήκη εγγύησης.

Τα ανωτέρω θα θωρακίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία έναντι νέας επιβουλής και θα προσφέρουν ασφάλεια στους πολίτες της. Ταυτόχρονα αποτελούν τον καλύτερο τρόπο βελτίωσης των διαπραγματευτικών δεδομένων ώστε να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του εθνικού θέματος.

Σε αντίθεση με το σύνολο των ανθυποψηφίων σας υποστηρίζετε ότι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία δεν είναι λύση. Ποια λύση προτείνετε;

Η ΔΔΟ ήταν τουρκική απαίτηση και είναι θλιβερό ότι εμείς σήμερα παραμένομε εγκλωβισμένοι σε ένα σχέδιο που προωθεί ξένα συμφέροντα σε βάρος της Κύπρου, διχοτομεί ντε φάκτο το νησί μας και μας θέτει επ’ αόριστο στην ομηρία της Τουρκίας. Αυτό που διεκδικούμε διαχρονικά είναι την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν καταπατηθεί με την κατοχή, την επαναφορά της συνταγματικής τάξης, δηλαδή αποκατάσταση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλο το νησί. Αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων. Ταυτόχρονα και ως ανεξάρτητο κράτος μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να απαιτήσει την κυρίαρχη διαχείριση των υποθέσεων της χωρίς οποιουσδήποτε εγγυητές ή δικαιώματα επέμβασης.

Πού, ρητώς και απαρεγκλίτως, αναφέρεται, στα κατά καιρούς ανακοινωθέντα των Προέδρων με τους κατοχικούς ηγέτες ότι, πιθανή Κυπριακή Ομοσπονδία θα είναι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Συμβαίνει ακριβώς αυτό που αφήνεται να νοηθεί στην ερώτηση σας. Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν διφορούμενες αναφορές σε ότι αφορά τη μετεξέλιξη της Δημοκρατίας μας. Η εποικοδομητική ασάφεια δημιουργεί πρόσθετους κινδύνους και αποτελεί ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του κράτους μας. Είναι καιρός επιτέλους, όσοι διαπραγματεύονται τις τύχες του τόπου μας να κατανοήσουν ότι χρειάζονται ξεκάθαρες και σαφείς θέσεις, διαφορετικά δεν έχει νόημα να γίνεται διάλογος για χάριν του διάλογου την ώρα μάλιστα που η Τουρκία καρπούται τις κατά καιρούς υποχωρήσεις μας για να επανέρχεται με νέες απαιτήσεις.

Ποια είναι η πολιτική σας για την άμυνα της Κύπρου;

Η Κύπρος τελεί υπό κατοχή και συνεχή απειλή από την Τουρκία. Η αναθεωρητική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας τόσο στην Κύπρο όσο και στον ελλαδικό χώρο, αλλά και στην ευρύτερη περιφέρεια δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού.

Αν η Κύπρος επιθυμεί να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της αλλά και να αντέξει στην επιθετικότητα της Τουρκίας θα πρέπει να αναπτύξει την άμυνα της. Η αλήθεια είναι ότι η άμυνα έχει παραμεληθεί τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα η γραμμή κατάπαυσης του πυρός να παραμένει σε μεγάλο βαθμό αφρούρητη και η Κύπρος να καθίσταται έρμαιο στις ορέξεις της Τουρκίας. Η Κύπρος δεν έχει επιλογή παρά να κτίσει αξιόπιστη άμυνα.  Γι’ αυτό χρειάζεται, μεταξύ άλλων, να συσταθεί Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Στρατηγικής το οποίο να υπάγεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να απαρτίζεται από ακαδημαϊκούς από Κύπρο και Ελλάδα αλλά και εκπροσώπους των αρμοδίων υπουργείων και το οποίο θα εισηγηθεί το νέο αμυντικό δόγμα της Εθνικής Φρουράς. Επίσης, πρέπει να γίνει αξιολόγηση του διαθέσιμου εξοπλισμού και του αξιόμαχου της Εθνικής Φρουράς και να υπάρξει συντήρηση ή και αντικατάσταση εκεί όπου απαιτείται.

Ταυτόχρονα, χρειάζεται να επιτευχθεί η αξιοποίηση υπαρχόντων παλαιών αμυντικών συστημάτων με νέες τεχνολογίες εμπλέκοντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό εγχώρια ακαδημαϊκά ιδρύματα και τοπικές βιομηχανίες. Πρέπει να αναζητηθούν out of the box λύσεις σε θέματα οργάνωσης και εξοπλισμού. Συναφώς να αναζητηθούν μη επανδρωμένα συστήματα έτσι ώστε να μειωθούν ενδεχόμενες απώλειες σε έμψυχο δυναμικό.  Έχοντας να αντιμετωπίσουμε την τουρκική επιθετικότητα, είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί παλλαϊκή άμυνα ώστε σε περίπτωση απειλής να μπορούν να χρησιμοποιηθούν τάχιστα και αποτελεσματικά όχι μόνο η εφεδρεία αλλά και ο υπόλοιπος μη στρατεύσιμος πληθυσμός αλλά και όλες οι δυνάμεις όπως η αστυνομία, το λιμενικό κλπ.

Πέραν τούτων, στο πλαίσιο του νέου αμυντικού δόγματος προτείνω να επανενεργοποιηθεί το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου με ουσιαστική κατάστρωση σχεδίων κοινής άμυνας και συντονισμού. Θα μπορούσε λόγου χάρη να δημιουργηθεί κέντρο αμυντικού συντονισμού Ελλάδας-Κύπρου, αλλά και η κοινή αγορά μαχητικών αεροσκαφών και άλλων αμυντικών συστημάτων τα οποία να τοποθετηθούν στην Κρήτη ή και στην Κύπρο για από κοινού χρήση σε περίπτωση απειλής. Να πούμε ακόμη ότι προς κάλυψη των αμυντικών αναγκών προτείνω όπως ο αμυντικός προϋπολογισμός να καθοριστεί πέραν του 2% του ΑΕΠ.

Με ποια συγκεκριμένα μέτρα θα πατάξετε το τέρας της διαφθοράς;

Η διαφθορά έχει οδηγήσει τον τόπο σε μεγάλη παρακμή. Κράτος δικαίου κατ’ουσίαν δεν υπάρχει και ο καθένας προσπαθεί να εξασφαλίσει από την πολιτεία αυτό που θέλει είτε μέσω των κομματικών του διασυνδέσεων είτε προθυμοποιούμενος να καταβάλει κάποιο αντάλλαγμα «για να κάνει τη δουλειά του».

Η τιμωρία λοιπόν είναι απαραίτητη πτυχή για να γυρίσουμε σελίδα. Η αφετηρία όμως πρέπει να γίνει από την κάθαρση. Δηλαδή, να υπάρξει άμεσος διορισμός ποινικών ανακριτών από το νέο Υπουργικό Συμβούλιο υπό το άρθρο 4 του περί Ποινικής Δικονομίας Νόμου για να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες. Πρέπει να πληρώσουν οι κλεπτοκράτες οι οποίοι λυμαίνονται τα χρήματα του πολίτη. Δεν έχει δικαίωμα κανείς πολιτικός να συγχωρέσει τέτοιες πράξεις. Δεν είναι δικά του τα χρήματα για να προσφέρει συγχώρεση.

Έπειτα χρειάζεται να υπάρξει ανεξαρτητοποίηση και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και προώθηση τροποποίησης του περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης, πρέπει να γίνει εξέταση συνταγματικής τροποποίησης του τρόπου επιλογής των συνταγματικά προβλεπόμενων ανεξάρτητων αξιωματούχων της Δημοκρατίας Γενικού Εισαγγελέα και Γενικού Ελεγκτή. Η προώθηση της συνεργασίας και της εμπλοκής Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών (ΜΚΟ) στη λειτουργία του κράτους ως συνεργατών και ετέρων των κρατικών λειτουργών λ.χ. Σύνδεσμος Καταναλωτών, Διαφάνεια τώρα!, περιβαλλοντικές οργανώσεις κλπ θα ήταν ένα ακόμα χρήσιμο εργαλείο. Υποστηρίζω επίσης τη δημοψηφισματική συμμετοχή του πολίτη στις υποθέσεις του κράτους.

Λύσεις στο θέμα της διαφθοράς υπάρχουν. Φτάνει να υπάρχει αποφασιστικότητα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρουσία εντίμων ανθρώπων στην εκτελεστική εξουσία. Δεν αρκεί όμως. Χρειάζονται μέτρα.

Ποια είναι η εκσυγχρονιστική πολιτική σας για την οικονομία;

Η ανάπτυξη της οικονομίας και η ευημερία όλων των πολιτών πρέπει να γίνει σε ένα περιβάλλον ευνομούμενο, με την προστασία της κοινωνικής συνοχής όπου η διαφθορά και η αδιαφάνεια δεν έχουν ρόλο, το Κράτος είναι σύγχρονο και προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις των καιρών και το φυσικό περιβάλλον και η υγεία και ασφάλεια των πολιτών διαφυλάσσονται.

Είναι η άποψή μου ότι η ενίσχυση του  πρωτογενούς (γεωργικού) και δευτερογενούς (βιομηχανικού) τομέα και η μείωση της εξάρτησης της Κύπρου από τον τουρισμό, τις υπηρεσίες χαμηλής προστιθέμενης αξίας και του τομέα των κατασκευών θα μπορούσε να ήταν μια αρχή.

Επιπρόσθετα, η ενδυνάμωση κρίσιμων υποδομών του κράτους και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε τομείς όπως η ενέργεια, έχουν να προσφέρουν θετικά στην οικονομία του τόπου. Μια αρχή θα μπορούσε να αποτελέσει η έναρξη κατασκευής σταθμού αποϋγροποίησης για χρήση φυσικού αερίου, αντί  πετρελαίου το οποίο χρησιμοποιούμε σήμερα.

Άμεση προτεραιότητα χρειάζεται να τεθεί και η εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα σε κατευθύνσεις όπως η απλοποίηση της διαδικασίας πλαισίου αφερεγγυότητας για πρώτη κατοικία και μέτρων προστασίας μικρών επαγγελματικών στεγών. Έπειτα, είναι και το θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης, που μπορεί να βελτιώσει την εικόνα της Κύπρου ως επιχειρηματικού κέντρου με στόχο την προσέλκυση ξένων εταιρειών και επενδυτών.

Με ποιες σύντομες και τάχιστες ενέργειες θα αναχαιτίσετε και θα εξουδετερώσετε τη γάγγραινα του μεταναστευτικού;

Οι μεταναστευτικές ροές που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος έχουν καταστήσει το ζήτημα εξαιρετικά επείγον. Τόσο από κοινωνικής άποψης όσο και από άποψη εθνικής ασφάλειας. Το τελευταίο οξύνεται περισσότερο καθώς γίνεται σαφές ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί τις ορδές των αποκλήρων στρέφοντας τους προς την Κύπρο. Η τουρκική κατοχή στην Κύπρο και η συνεχής απειλή της Τουρκίας δημιουργεί μια πρόσθετη διάσταση για το μεταναστευτικό. Έντονες είναι οι υποψίες ότι μεταξύ των μεταναστών περιλαμβάνονται και πρόσωπα τα οποία τη δεδομένη στιγμή μπορεί να ενεργοποιηθούν στην υπηρεσία της Τουρκίας στο πλαίσιο ενός ασύμμετρου υβριδικού πολέμου και ως αποσταθεροποιητικός γεωπολιτικός παράγοντας.

Η σημασία της κοινωνικής μας συνοχής είναι ιδιαίτερα σημαντική σε περιόδους εθνικής απειλής όπως η περίοδος που διανύουμε σήμερα και ως εκ τούτου η προστασία της είναι πολλαπλάσια σημαντική. Περαιτέρω όμως η μη αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος ενδέχεται να μετατρέψει το πρόβλημα σε πρόβλημα δημογραφίας. Τέλος το πρόβλημα επιτείνεται διότι στα κατεχόμενα υπάρχει το ψευδοκράτος το οποίο λειτουργεί κατ’ εντολήν και υπό τις οδηγίες της Τουρκίας χωρίς βεβαίως οποιεσδήποτε δεσμεύσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις.

Οι προτάσεις μου επί του θέματος είναι πολύ συγκεκριμένες. Μεταξύ άλλων, προτείνω:

 • Δημιουργία ελεγχόμενων κέντρων ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ φιλοξενίας
 • Δημιουργία ειδικού σώματος με αποκλειστικό καθήκον τον έλεγχο και παρακολούθηση της πράσινης γραμμής
 • Συνομολόγηση διμερών συμφωνιών για την ανάληψη της φιλοξενίας των αιτητών ασύλου
 • Θέσπιση μέτρων για εξάρθρωση κυκλωμάτων διακινητών
 • Διαφοροποίηση επιδοματικής πολιτικής με την παροχή κουπονιών αντι επιδομάτων.
 • Αξιοποίηση της FRONTEX
 • Καταγγελία της Τουρκίας που εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό κλπ.

Με ποιες προτάσεις θα πείσετε τις δεκάδες χιλιάδες νέων μας, που μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια, να επιστρέψουν για να συμβάλουν στην ανάπτυξη της Κύπρου;

Η ευημερία της νεολαίας αποτελεί κεντρικό κεφάλαιο του προγράμματος διακυβέρνησής μας. Χωρίς ευημερούσα νεολαία, η κοινωνία δεν μπορεί να αναπτύξει στοιχεία ανανέωσης και διάρκειας, με αποτέλεσμα να απειλείται η φυσική της επιβίωση, τουλάχιστον στον ζωτικό της χώρο.

Το ρεύμα μετανάστευσης των νέων και το φαινόμενο της διαρροής εγκεφάλων (brain drain) γιγαντώνεται με την πάροδο του χρόνου. Η επικέντρωση της οικονομίας μόνο σε παρασιτικού τύπου δραστηριότητες, ιδίως, στην εστίαση, και τον τουρισμό, αυξάνει τα ποσοστά ανεργίας και ετεροαπασχόλησης των νέων εργαζόμενων, ειδικά των καλύτερα εξειδικευμένων, συμπιέζει τους μισθούς και τα εισοδήματά τους και εν τέλει ενθαρρύνει την φυγή τους στο εξωτερικό.

Παρατηρούνται φαινόμενα υποχώρησης της ιδιοκατοίκησης και άνοδος της τιμής των ενοικίων. Η περίοδος συμβίωσης με τους γονείς παρατείνεται μέσα στη δεύτερη και την τρίτη δεκαετία της ζωής τους.  Η άνοδος του κόστους κατοικίας επιδεινώνει τους όρους ζωής των νεότερων γενεών που ζουν φτωχότερα από τις προηγούμενες.

Στόχος του πολιτικού μου προγράμματος είναι να συμβάλει στη δημιουργία εναλλακτικής οικονομίας, που θα συμβάλει στην επανασύνδεση της νεολαίας με τον τόπο της, τον πολιτισμό και την ταυτότητά της.

Είναι κρίσιμο την πενταετία 2023-2028, να εκπονηθεί ένα σχέδιο ανάταξης τομέων υψηλής προστιθέμενης αξίας: μεταποίηση τροφίμων, οικονομία των φυσικών πόρων, παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.

Στον αστικό ιστό, χρειάζεται να εντατικοποιηθεί η ανάπτυξη υψηλών τεχνολογιών, ιατρικής & φαρμακευτικής έρευνας.

Ποια μέτρα προτείνετε για την τεχνολογική εκτίναξη της νήσου;

Τα προτεινόμενα μέτρα και πολιτικές σε θέματα οικονομίας εδράζονται σε τρεις στρατηγικούς πυλώνες:

 • την αναδιάρθρωση κρίσιμων θεσμών και τομέων της οικονομίας
 • τον τεχνολογικό και θεσμικό εκσυγχρονισμό της παραγωγικής βάσης
 • την χρηματοδότηση των πιο πάνω με την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ και την πλήρη απορρόφηση των διαθέσιμων κονδυλίων ύψους 1,4 δις ευρώ.

Η ανάπτυξη της οικονομίας και η ευημερία όλων των πολιτών πρέπει να γίνει σε ένα περιβάλλον ευνομούμενο, με την προστασία της κοινωνικής συνοχής όπου η διαφθορά και η αδιαφάνεια δεν έχουν ρόλο, το Κράτος είναι σύγχρονο και προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις των καιρών και το φυσικό περιβάλλον και η υγεία και ασφάλεια των πολιτών διαφυλάσσονται.

Πώς σκέφτεστε να αξιοποιήσετε την ομογένεια μας;

Εισηγούμαι αλλαγή του πάγιου δόγματος που θέλει τους απόδημους απλούς φορείς της κυβερνητικής θέσης. Γι’ αυτό και η δική μου πρόταση είναι όπως υπό προϋποθέσεις, δοθεί το δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές σε όλους τους Κύπριους αποδήμους. Είμαι βέβαιος ότι αν συμφωνούν όλοι με αυτή την πρόταση, θα εξευρεθούν και οι πρακτικοί τρόποι για υλοποίηση της. Αυτό θα ήταν μια ελάχιστη αναγνώριση της διαχρονικής και πολύπλευρης προσφοράς των αποδήμων μας, οι οποίοι ζώντας στο εξωτερικό, αποτελούν την εμπροσθοφυλακή του αγώνα μας για απελευθέρωση.

Υποστηρίζουν παράλληλα με διάφορους τρόπους την πρόοδο και την ευημερία του κυπριακού λαού. Μόνο κέρδος για τον τόπο θα έχουμε αν υπάρξει καλύτερη αξιοποίηση της συσσωρευμένης τεχνογνωσίας και της εμπειρίας που απέκτησαν. Και μόνο κέρδος για τον τόπο θα έχουμε, αν υπάρξει καλύτερη αξιοποίηση της συσσωρευμένης τεχνογνωσίας και της εμπειρίας που απέκτησαν. Ας αξιοποιήσουμε καλύτερα τους πρέσβεις της καλής Κύπρου σε όλη την οικουμένη.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΟ γρίφος της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα
Επόμενο άρθροΣυμφέρει στην Ελλάδα η αποβολή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ και τη Δύση;

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ