Τα Σχέδια Ανάκαμψης μπορεί να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις του πολέμου

Παρέμβαση είχε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D), ως διαπραγματευτής της πολιτικής του ομάδας, στη συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης (REPowerEU) με χρηματοδότηση από τον ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η σχετική νομοθετική πρόταση ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία σήμερα από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρίδης ανέφερε τα εξής:

«Η παρούσα πρόταση στοχεύει στην στήριξη των κρατών-μελών για απεξάρτησή τους από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, παρέχοντας πρόσβαση σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από δάνεια και πρόσθετες επιχορηγήσεις στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Βασικός στόχος είναι να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να αντιμετωπίσουν τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, μειώνοντας τους υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι καταναλωτές λόγω του πολέμου και ενισχύοντας τον ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ με έργα φυσικού αερίου και διασυνοριακά έργα βάσει συγκεκριμένων προνοιών στο πλαίσιο της αναγκαίας ενεργειακής μετάβασης.»

Συνεχίζοντας, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι επιτεύχθηκε η συμπερίληψη αναφοράς που δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να αντλήσουν χρηματοδότηση για αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, σημειώνοντας:

«Είναι επίσης σημαντικό ότι τα κράτη-μέλη θα μπορούν να ζητήσουν χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Συμπεριλήφθηκε επιπλέον πρόνοια που επιτρέπει στα κράτη-μέλη να προσαρμόσουν το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης τους για αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον πόλεμο, όπως ο πληθωρισμός.»

Καταλήγοντας, τόνισε: «Με δεδομένο τον συνεχιζόμενο υψηλό πληθωρισμό και τον τρόπο που επηρεάζει τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών μας καθώς και τις περισσότερες επιχειρήσεις, χρειαζόμαστε άμεσα πρόσθετη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μαζί με την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου.»

Σε σχετική δήλωσή του ο Κώστας Μαυρίδης ανέφερε ότι «το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου θα έπρεπε να περιλαμβάνει και την στέγαση (π.χ. ιδιοκατοίκηση νεαρών ζευγαριών, φοιτητικές εστίες κ.ά.), λόγω της εκτόξευσης του οικοδομικού κόστους αλλά και της υπογεννητικότητας».


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΚυρ. Μητσοτάκης: Έκτακτο βοήθημα 200-300 ευρώ στους συνταξιούχους που δεν πήραν αυξήσεις – Ρυθμίσεις ανάσα για παλιές και νέες οφειλές
Επόμενο άρθροΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει έτοιμες παρεμβάσεις για την ελάφρυνση των καταναλωτών με την ανάληψη της διακυβέρνησης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ