Νεοκλασικισμός από την ΚΟΘ

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με έργα του περασμένου αιώνα που τιμούν τα ιδεώδη του Κλασικισμού, σε μία συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Την Κ.Ο.Θ. διευθύνει ο διακεκριμένος Βούλγαρος μαέστρος Dian Tchobanov, Γενικός Μουσικός Διευθυντής της Κρατικής Όπερας της Φιλιππούπολης.

Tο κοντσέρτο για βιολί του Νίλσεν είναι δομικά ένα πρότυπο Νεοκλασικό έργο, γραμμένο πολύ πριν ο συνθέτης βαδίσει στα μονοπάτια του Μοντερνισμού στα ύστερά του χρόνια. Το ερμηνεύει η πολυβραβευμένη Βουλγάρα βιολονίστα Liya Petrova, νικήτρια του Διεθνούς Διαγωνισμού Βιολιού & Carl Nielsen του 2016. Η σύνθεση του Βλαντιγκέροφ ‘Classic and romantic’ συνδυάζει τους ιδιωματισμούς της βουλγαρικής λαϊκής μουσικής με την κλασική αισθητική, ενώ η ‘Πρώτη Συμφωνία’ του Προκόφιεφ ονομάστηκε ‘Κλασική’ από τον ίδιο, γιατί με αυτή αποτίνει φόρο τιμής στον αγαπημένο του Κλασικισμό. Φιλοδοξία του ήταν να γράψει μία συμφωνία όπως θα την έγραφε ο Χάυντν αν ζούσε στις αρχές του περασμένου αιώνα με όλες τις προσλαμβάνουσες της εποχής.

 

Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2023

ώρα 21:00

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Αίθουσα Φίλων Μουσικής (Μ1)

Βιολί: Liya Petrova

Διεύθυνση ορχήστρας: Nayden Todorov

Πρόγραμμα:

Καρλ Νίλσεν (1865-1931): Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα, έργο 33

Πάντσο Βλαντιγκέροφ (1899-1978): Classic and romantic, έργο 24 (αρ. 1: Rigadoon, αρ.2: Sarabande, αρ.7: Short march)

Σεργκέι Προκόφιεφ (1891-1953): Συμφωνία αρ.1 σε ρε μείζονα, έργο 25 (‘Κλασική’)


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΞεπέρασαν τις 500.000 οι αιτήσεις για το market pass
Επόμενο άρθροΜπλίνκεν: Μας απασχολούν πάντα οι ανησυχίες της Ελλάδας για την ασφάλειά της

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ