Νέες κυρώσεις από την Ουάσινγκτον κατά της Ρωσίας και στρατιωτική βοήθεια 2 δισ. δολαρίων στο Κίεβο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα, καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και των συμμάχων της, νέους ελέγχους στις εξαγωγές και δασμούς που αποσκοπούν να υπονομεύσουν την ικανότητα της Μόσχας να διεξάγει πόλεμο.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε επίσης πως θα χορηγήσει επιπρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων καθώς το τελευταίο ετοιμάζεται για μια ανοιξιάτικη επίθεση. Η βοήθεια δεν περιλαμβάνει μαχητικά αεροπλάνα F-16 που έχει ζητήσει η Ουκρανία.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα διαβουλευθεί με τους ηγέτες της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7) και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις 16:00 ώρα Ελλάδας για να συζητήσουν τι επιπλέον βοήθεια μπορεί να παρασχεθεί στους Ουκρανούς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συντάχθηκαν με τους συμμάχους τους στην G7 στα σχέδια για επιβολή κυρώσεων που θα θέσουν στο στόχαστρο 200 άτομα και οντότητες και μια δωδεκαριά ρωσικούς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς.

Οι κυρώσεις αφορούν στόχους στη Ρωσία και “παράγοντες τρίτων χωρών” στην Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή που υποστηρίζουν την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας, ανέφερε σε ενημερωτικό δελτίο ο Λευκός Οίκος.

“Θα επιβάλουμε κυρώσεις σε επιπρόσθετους παράγοντες που συνδέονται με την αμυντική και τεχνολογική βιομηχανία της Ρωσίας, περιλαμβανομένων εκείνων οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για το γεγονός ότι τα ρωσικά αποθέματα περιλαμβάνουν και πάλι είδη που υπόκεινται σε κυρώσεις, ή οι οποίοι επιτρέπουν την αποφυγή των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας”, ανέφερε.

Ο Μπάιντεν αναμένεται να υπογράψει διακηρύξεις για την αύξηση των δασμών σε ρωσικά προϊόντα που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα έχουν αποτέλεσμα αυξημένους δασμούς για περισσότερα από 100 ρωσικά μέταλλα, μεταλλεύματα και χημικά προϊόντα αξίας περίπου 2,8 εκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία.

“Θα αυξήσει επίσης σημαντικά τα κόστη για το αλουμίνιο που τήκεται στη Ρωσία προκειμένου να εισέλθει στην αγορά των ΗΠΑ ώστε να αντισταθμίσει τη βλάβη που προκαλείται στην εγχώρια βιομηχανία αλουμινίου”, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ θα προβεί σε αρκετές ενέργειες για τον έλεγχο των εξαγωγών, καταγράφοντας σχεδόν 90 ρωσικές εταιρίες και εταιρίες τρίτων χωρών, περιλαμβανομένων εταιριών στην Κίνα, για ανάμιξη στην αποφυγή των κυρώσεων προκειμένου να υποστηριχθεί ο αμυντικός τομέας της Ρωσίας.

“Θα απαγορευθεί στις στοχοποιηθείσες εταιρίες η αγορά ειδών, όπως ημιαγωγοί, είτε κατασκευάζονται στις ΗΠΑ είτε κατασκευάζονται στο εξωτερικό με τεχνολογία ή λογισμικό των ΗΠΑ”, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Το υπουργείο Εμπορίου θα ενεργήσει επίσης από κοινού με τους συμμάχους της G7 για ευθυγράμμιση μέτρων που αφορούν βιομηχανικό εξοπλισμό, προϊόντα πολυτελείας και άλλα τεμάχια και θα ανακοινώσει επίσης νέους περιορισμούς ώστε εξαρτήματα που βρίσκονται σε ιρανικά drones να μην φθάνουν στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Το Πεντάγωνο ανέφερε πως η επιπρόσθετη στρατιωτική βοήθεια αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία περιλαμβάνει περισσότερα πυρομαχικά για τα πυραυλικά συστήματα HIMARS και αριθμό διαφορετικών τύπων drones, μεταξύ των οποίων τα Switchblades και το CyberLux K8.

Τα όπλα θα προέλθουν από ένα ταμείο γνωστό ως Πρωτοβουλία Αρωγής για την Ασφάλεια της Ουκρανίας που επιτρέπει στην κυβέρνηση Μπάιντεν να παίρνει όπλα από τη βιομηχανία αντί από τα αποθέματα όπλων των ΗΠΑ.

Σε ανακοίνωση για τον ένα χρόνο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ανέφερε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν δεσμευθεί για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας τουλάχιστον 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων το περασμένο έτος στην Ουκρανία, περιλαμβανομένων 8.500 αντιαρματικών συστημάτων Javelin και 38 HIMARS.

“Ο Πούτιν νόμιζε πως οι άμυνες της Ουκρανίας θα κατέρρεαν, πως η αποφασιστικότητα της Αμερικής θα κλονιζόταν, και πως ο κόσμος θα κοιτούσε από την άλλη. Έκανε λάθος”, είπε ο Όστιν.

“Ένα χρόνο μετά, οι γενναίοι υπερασπιστές της Ουκρανίας δεν χάνουν τη δύναμή τους, ούτε και η δέσμευσή μας να τους υποστηρίξουμε όσο χρειαστεί”, είπε.

Σύμφωνα εξάλλου με αποκλειστικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να ανακοινώσουν σήμερα βοήθεια ύψους 25ο εκατ. δολαρίων για την υποστήριξη των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις και βοήθεια 300 εκατ. δολαρίων για τη Μολδαβία, εν μέρει για να βοηθήσουν το Κισινάου να αποκοπεί από την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία.

Η βοήθεια, που περιγράφεται σε έγγραφα που έχει δει το Reuters, αναμένεται να ανακοινωθεί από τη Σαμάνθα Πάουερ, επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας για τη διεθνή ανάπτυξη (USAID) κατά την πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

“Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών παραμένει δεσμευμένη στο να βοηθήσει την ουκρανική κυβέρνηση να διατηρήσει τη σταθερότητα του συστήματος ηλεκτροδότησης εν μέσω αδιάκοπων και βάναυσων επιθέσεων σε κρίσιμης σημασίας υποδομές από τις ρωσικές δυνάμεις”, αναφέρει προσχέδιο εγγράφου για τη βοήθεια ύψους 250 εκατ. για την Ουκρανία.

Τα 300 εκατ, για τη Μολδαβία περιλαμβάνουν 80 εκατ. για την υποστήριξη του προϋπολογισμού προκειμένου να αντισταθμίσει τις υψηλές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, 135 εκατ. δολάρια για σχέδια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και 85 εκατ. δολάρια προκειμένου να βελτιώσει την ικανότητά της να αντλεί ενεργειακές προμήθειες από εναλλακτικές πηγές, σύμφωνα με ένα δεύτερο προσχέδιο εγγράφου που επικαλείται το Reuters.

“Η αρωγή αυτή θα βοηθήσει τη Μολδαβία να αντιμετωπίσει επείγουσες ανάγκες που δημιούργησε ο πόλεμος του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν), ενώ θα ενισχύει επίσης τη μακροπρόθεσμη ενεργειακή ανθεκτικότητα και ισχυρότερες διασυνδέσεις με την Ευρώπη”, αναφέρει το δεύτερο έγγραφο.

 

Πάνω από 13 εκατ. οι πρόσφυγες λόγω του πολέμου

Δώδεκα μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, περισσότεροι από 13 εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν ξεριζωμένοι από τα σπίτια τους, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει σχεδόν οκτώ εκατομμύρια πρόσφυγες που βρίσκονται σε χώρες σε όλη την Ευρώπη και περίπου πέντε εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της Ουκρανίας.

Οι προοπτικές επιστροφής τους στο εγγύς μέλλον, ωστόσο, επηρεάζονται αρνητικά από τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες, την ανασφάλεια και την καταστροφή που επικρατεί στις περιοχές καταγωγής τους, σύμφωνα με δύο νέες εκθέσεις που δημοσιεύει σήμερα ο διεθνής οργανισμός.

Για να κατανοήσει τη δεινή κατάσταση των εκτοπισμένων και να διοχετεύσει καλύτερα τη βοήθεια, η Ύπατη Αρμοστεία πραγματοποίησε τον τρίτο κύκλο ερευνών, μέσω συνεντεύξεων με χιλιάδες ανθρώπους που ξεριζώθηκαν από τον πόλεμο. Με τίτλο «Lives on Hold» («Ζωές σε αναμονή») οι δύο εκθέσεις επικεντρώνονται στους πρόσφυγες και τους εσωτερικά εκτοπισμένους και παρέχουν πληροφορίες για τις εμπειρίες των εκτοπισμένων Ουκρανών ένα χρόνο μετά.

Όπως προκύπτει από τις εκθέσεις, η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων Ουκρανών (περίπου το 77% και το 79% αντίστοιχα) επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους μια μέρα, ωστόσο μόνο το 12% των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων σχεδιάζουν να το κάνουν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Οι κυριότεροι λόγοι που εμποδίζουν τους πρόσφυγες να επιστρέψουν είναι οι ανησυχίες για την ασφάλεια και την προστασία στις περιοχές καταγωγής τους. ‘Αλλες ανησυχίες που αναφέρθηκαν αφορούν στην πρόσβαση και τη διαθεσιμότητα βασικών υπηρεσιών – συμπεριλαμβανομένων του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού και της υγειονομικής περίθαλψης, των ευκαιριών εργασίας και της επαρκούς στέγασης – οι οποίες έχουν πληγεί σημαντικά από τον πόλεμο. Μεταξύ των εσωτερικά εκτοπισμένων, η πρόσβαση σε επαρκή στέγαση αποτελεί το δεύτερο κύριο εμπόδιο για βιώσιμη και αξιοπρεπή επιστροφή, μετά τις ανησυχίες περί ασφάλειας και προστασίας εξαιτίας του πολέμου.

Οι πρόσφυγες που εξέφρασαν την πρόθεση να επιστρέψουν τους επόμενους τρεις μήνες ήταν κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, όσοι είχαν αποχωριστεί την οικογένειά τους που βρισκόταν ακόμη στην Ουκρανία ή όσοι αντιμετώπιζαν προκλήσεις στην ένταξή τους στις χώρες υποδοχής. Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι για όσους έχουν ιδιαίτερες ανάγκες ή αυξημένη ευαλωτότητα, οι προοπτικές κοινωνικοοικονομικής ένταξης μπορεί να είναι πιο δυσχερείς, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την πρόθεση ορισμένων να επιστρέψουν.

Παρά τις προκλήσεις που βιώνουν οι πρόσφυγες, διαπιστώνονται ορισμένες σημαντικές βελτιώσεις. Μεταξύ μιας ομάδας προσφύγων που συμμετείχαν τόσο στη δεύτερη όσο και στην τελευταία έρευνα, το 45% διέμενε σε ενοικιαζόμενη κατοικία, έναντι 27% στην προηγούμενη έρευνα. Ο αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν εισόδημα από εργασία αυξήθηκε επίσης σε 46% από 37%. Ωστόσο, μεταξύ της ίδιας ομάδας, ενώ το ποσοστό που βασιζόταν σε κοινωνική προστασία ή χρηματική βοήθεια είχε μειωθεί από 57% σε 50%, ένα σημαντικό ποσοστό παραμένει χωρίς δουλειά. Πολλοί άλλοι έχουν βρει θέσεις εργασίας χαμηλής ειδίκευσης, ωστόσο για την πλειοψηφία το εισόδημα δεν επαρκεί για να καλύψει τις πιο βασικές τους ανάγκες.

Με βάση τα παραπάνω ευρήματα, η Ύπατη Αρμοστεία διατυπώνει στην έκθεση ορισμένες συστάσεις. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να δέχονται βοήθεια, ώστε να λαμβάνουν ελεύθερα ενημερωμένες αποφάσεις για το μέλλον τους και ότι οι χώρες υποδοχής και οι τοπικές κοινότητες υποστηρίζονται ώστε οι πρόσφυγες να έχουν πρόσβαση στα δικαιώματά τους, σε υπηρεσίες και σε αξιοπρεπή εργασία.

Η υποστήριξη των εκτοπισμένων πληθυσμών εντός της Ουκρανίας αποτελεί επίσης βασική προτεραιότητα, μέσω ενός συνδυασμού προγραμμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας, ανάκαμψης, ανάπτυξης και ιδιωτικού τομέα, ανοίγοντας τον δρόμο για οικονομική αναζωογόνηση, ανάκαμψη και ανοικοδόμηση.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΚαλαφάτης: «Επιχειρείν σημαίνει ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας, καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας»
Επόμενο άρθροΓ. Οικονόμου: Για να κρατάει ο κ. Τσίπρας τον κ. Παππά στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ καταλαβαίνουμε πόσο “κρατάει” ο κ. Παππάς τον κ. Τσίπρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ