500 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας από Ελλάδα προς Τουρκία και Συρία

Επιμέλεια Λ.Ν.

Περισσότερους από 500 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας έχει αποστείλει η Ελλάδα σε Τουρκία και Συρία ως έμπρακτη κίνηση αλληλεγγύης στους γειτονικούς λαούς που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις ολέθριες συνέπειες των πρόσφατων καταστροφικών σεισμών.

Από την πρώτη στιγμή του τραγικού συμβάντος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέθεσε στον Υφυπουργό Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη τον συντονισμό όλων των προσπαθειών για την συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και για την συντονισμένη αποστολή τους στις πληττόμενες περιοχές.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει το SPEAKNEWS, υπο τον συντονισμό του κ. Κατσανιώτη, την συνδρομή του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, την συνεργασία υπουργείων Υγείας, Ναυτιλίας, Εργασίας, της ΚΕΔΕ, των Περιφερειών, φορέων και παραρτημάτων διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων  η Ελλάδα έχει αποστείλει ήδη προς Τουρκία και Συρία, πάνω από 500 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας με 6 αεροσκάφη, περισσότερα από 6 πλοία και πάνω από 90 φορτηγά. Το υλικό αφορά σε πάνω από 100.000 κουβέρτες, 2.000 κρεβάτια, 1.000 σκηνές, 50 τόνους υγειονομικό υλικό.

Επίσης, κατά τις πρώτες ημέρες της τραγωδίας μετέβησαν στις πληττόμενες περιοχές προκειμένου να μετέχουν στις προσπάθειες διάσωσης 36 πυροσβέστες από την 1η και 2η Ε.Μ.Α.Κ., με τη συνδρομή 3 διασωστικών σκύλων και ειδικού διασωστικού οχήματος. 2 Αξιωματικοί – Μηχανικοί του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, 8 γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ, καθώς και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, και 30 εθελοντές διασώστες.

Να σημειωθεί ότι από τους 500 τόνους οι 300 έχουν συγκεντρωθεί και σταλεί υπο τον συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με Δήμους όλης της Ελλάδας, της ΚΕΔΕ και όλων των Περιφερειών. Περίπου 110 τόνοι έχουν αποσταλεί μέσω του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενώ το υπόλοιπο υλικό έχει σταλεί από οργανώσεις και ΜΚΟ που διαθέτουν εξειδίκευση, εμπειρία και δίκτυο για απευθείας αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας χωρίς την συνδρομή του ΥΠΕΞ.

Ειδικότερα, ελάχιστες ώρες μετά τους καταστροφικούς σεισμούς ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός του Υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος μέσω του αντίστοιχου ευρωπαϊκού μηχανισμού απέστειλε στις 8 Φεβρουαρίου ανθρωπιστική βοήθεια 80 τόνων η οποία περιελάμβανε  υγειονομικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης όπως 7.500 κουβέρτες, 1.500 κρεβάτια και 500 σκηνές οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν οικογένειες και να χρησιμοποιηθούν ως κινητά ιατρεία. Το 75% του κόστους μεταφοράς καλύφθηκε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ενώ το 25% του κόστους που αντιστοιχεί στον εγχώριο μηχανισμό Πολιτικής προστασίας καλύφθηκε ως δωρεά από την Aegean που διέθεσε 5 αεροσκάφη.

Την ίδια στιγμή αναχώρησαν για τις πληγείσες περιοχές, 36 πυροσβέστες από την 1η και 2η Ε.Μ.Α.Κ., με τη συνδρομή 3 διασωστικών σκύλων και ειδικού διασωστικού οχήματος. Την αποστολή συνόδευαν 2 Αξιωματικοί – Μηχανικοί του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, 8 γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ, καθώς και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

Το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας προετοίμασε και δεύτερη αποστολή με 3.000 κουβέρτες, 100 σκηνές και 500 ράντζα. Το υλικό παραδόθηκε στο Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας με προορισμό τη Συρία.

Επίσης, μέσω διεθνών οργανισμών και υπό τον συντονισμό των υπουργείων Εξωτερικών, Πολιτικής Προστασίας και Υγείας μεταφέρθηκε και φαρμακευτικό υλικό – περίπου 33 παλέτες –  στην Συρία.

Παράλληλα, σε Περιφέρειες και Δήμους όλης της Ελλάδας συγκεντρώθηκε ανθρωπιστική βοήθεια που προσφέρουν φορείς, σύλλογοι, σωματεία και πολίτες. Δημοτικοί υπάλληλοι και εθελοντές διαλέγουν τα είδη πρώτης ανάγκης ανάλογα με τα αιτήματα βοήθειας των τουρκικών αρχών και τα συσκευάζουν. Η συγκέντρωση, διαλογή και αποστολή του υλικού γίνεται με την οργάνωση της ΚΕΔΕ και της Ένωσης Περιφερειών και υπό τον συντονισμό του Υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη. Στόχος η συνεχής παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας με μικρότερα και μεγαλύτερα κονβόι. Ο ρυθμός και τα είδη πρώτης ανάγκης που αποστέλλονται καθορίζεται από τα αιτήματα των τουρκικών αρχών και από ανθρωπιστικές οργανώσεις που δρουν το πεδίο.

Σε αυτό το πλαίσιο την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου αναχώρησαν από το λιμάνι του Πειραιά 4 φορτηγά με είδη πρώτης ανάγκης που συγκέντρωσε η ΚΕΔΕ και οργάνωσε την αποστολή τους ο Υφυπουργός Εξωτερικών. Τα είδη 250 κυβικών μέτρων και άνω των 20 τόνων  αφορούν σε: κουβέρτες/κλινοσκεπάσματα, θερμαντικά, φαρμακευτικά υλικά/φάρμακα, είδη προσωπικής υγιεινής

Η ακτοπλοϊκή μεταφορά των 4 φορτηγών πραγματοποιήθηκε αφιλοκερδώς από την εταιρεία Neptune Lines Shipping & Managing Enterprises, ιδιοκτησίας Μελίνας Τραυλού. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πλοίο τροποποίησε την προγραμματισμένη του πορεία προκειμένου να προσεγγίσει το λιμάνι της Αλεξανδρέττας. Παράλληλα, από το λιμάνι της Πάτρας αναχώρησαν στις 17.02.2023 και στις 21.02.2023 με δύο πλοία για την Τουρκία 15 κοντέινερ με 160 τόνους ανθρωπιστικό υλικό   που συγκεντρώθηκε από Δήμους όλης της Ελλάδας και από το «Ολοι Μαζί Μπορούμε».

Επίσης, ανθρωπιστικό υλικό που συγκέντρωσε η Περιφέρεια Αττικής αναχώρησε  με 50 φορτηγά την Κυριακή 19.02.2023. Την ίδια ώρα οι Δήμοι Δωδεκανήσων με Διοικήσεις Βακουφίων Δωδεκανήσων έχουν ήδη αποστείλει 50 παλέτες τρόφιμα, ρούχα, κλινοσκεπάσματα, νερό, είδη προσωπικής υγιεινής στο Μπόντρουμ ώστε από εκεί να μεταφερθούν στις πληγείσες περιοχές.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης δήλωσε σχετικά με την αποστολή της Ανθρωπιστικής βοήθειας: “Για εμάς αποτελεί ελάχιστη πράξη ανθρωπιάς να σταθούμε δίπλα στους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται σε Τουρκία και Συρία από τους καταστροφικούς σεισμούς. Και αυτό κάναμε. Ο Ελληνικός λαός απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη αποτελούν βασικά στοιχεία του πολιτισμού μας. Η αρωγή των Ελλήνων από όλα τα σημεία της χώρας ήταν τεράστια και αυτό είναι το πιο ισχυρό μήνυμα που ξεπερνά τα σύνορα της πατρίδας μας και αναγκάζει ακόμα και εκείνους που μέχρι χθες μας απειλούσαν, σήμερα να αναθεωρούν.

Βέβαια, θα δούμε αν η συμπεριφορά τους αυτή είναι ειλικρινής και αν θα έχει διάρκεια. Για εμάς όμως η στήριξη του δοκιμαζόμενου τουρκικού και συριακού λαού είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν ζυγίζεται με διπλωματικούς ή γεωστρατηγικούς όρους αλλά με βάση τις αξίες και τις αρχές μας.  Η Ελλάδα είναι δύναμη ειρήνης, σταθερότητας και αποτροπής. Το φιλότιμο είναι ταυτοτικό στοιχείο των Ελλήνων. Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτε διαφορετικό μπροστά στο δράμα των γειτόνων μας.”


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Σχόλιο απάντηση σε Α. Γεωργιάδη και Θ.Πλεύρη
Επόμενο άρθροΝΔ: «Για τον ΣΥΡΙΖΑ φταίνε όλοι οι άλλοι για την κατάσταση των σιδηροδρόμων εκτός από τον ίδιο»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ