Βήματα προς τα πίσω στην προστασία των ελληνικών δασικών οικοσυστημάτων

famelos

Η 21η Μαρτίου, η ημέρα της εαρινής ισημερίας, καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως η Παγκόσμια Ημέρα Δασών, με σκοπό την αναγνώριση της αξίας των δασών και την επαγρύπνηση των πολιτών και των κοινωνιών. Η προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και η αναγνώριση της πολύτιμης συμβολής τους αποτελεί υποχρέωση όλων μας, τόσων των πολιτών όσο και των πολιτικών φορέων.

Η αποτελεσματική προστασία των δασών προϋποθέτει τη χάραξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής και την υλοποίησή της. Με αυτόν το γνώμονα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε, κατόπιν ευρείας διαβούλευσης το 2018, για πρώτη φορά, την Εθνική Στρατηγική για τα δάση με σκοπό την αειφορική διαχείρισή τους και τη συνεισφορά τους στην οικονομία της χώρας, υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής.

Δυστυχώς, η πρωτοπόρα αυτή στρατηγική απαξιώθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τα αποτελέσματα: υποστελεχωμένες και αποδιοργανωμένες Δασικές Υπηρεσίες που, αντί να ενισχυθούν, έχουν επιφορτιστεί και με διοικητικά και οικονομικά καθήκοντα μετά την πρόχειρη μεταφορά στο ΥΠΕΝ, υπηρεσίες που στερούνται πόρων για τα καύσιμα και τη συντήρηση των υπηρεσιακών οχημάτων, απαξίωση των δασικών υπαλλήλων. Αλλά και δασικοί χάρτες που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί με θεσμικό πλαίσιο που διαρκώς μεταβάλλεται, με συνέπεια να βάλλεται η αξιοπιστία τους. Και κυρίως με απουσία σχεδίων πρόληψης πυρκαγιών.

Τα δασικά οικοσυστήματα όμως πλήττονται και από την κακή νομοθέτηση με φωτογραφικές διατάξεις της κυβέρνησης που αντίκεινται στο Σύνταγμα αφού, η προστασία τους υποχωρεί προς όφελος της εξυπηρέτησης ημετέρων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό των διατάξεων που ψηφίζονται σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Δασών έχει θέμα «Υγιή δάση για Υγιείς Ανθρώπους». Σήμερα, που η σημασία του δάσους είναι μεγαλύτερη από ποτέ, τόσο ως πηγή πρώτων υλών και υπηρεσιών όσο και ως ρυθμιστή του κλίματος, καλούμαστε να αναλάβουμε μέτρα άμεσα για την υγεία όλων!

Η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση της χώρας καλείται, με γρήγορα βήματα, να προχωρήσει άμεσα τη Δασική Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, να στελεχώσει τις δασικές υπηρεσίες, να τις στηρίξει με υλικοτεχνική υποδομή, να αναβαθμίσει το ρόλο των στελεχών τους και της δασικής επιστήμης, να ολοκληρώσει τους δασικούς χάρτες και το δασολόγιο ενισχύοντας το κράτος δικαίου, να εμπλέξει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες στην προστασία και την αξία τους και να εφαρμόσει ουσιαστικά τις συνταγματικές προβλέψεις της χώρας μας.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΑπό τις 9-12 Μαρτίου η 13η AgroThessaly στη Λάρισα – 766 εκθέτες από 34 χώρες
Επόμενο άρθροΠαναγιώτης Δουδωνής: «Την ίδια ώρα που πέντε μέρες μετά το δυστύχημα ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε τη δήθεν συγγνώμη, έπεφταν δακρυγόνα στους διαδηλωτές»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ