Η πολιτική αλλαγή θα έρθει και στη στηριχτεί σε μία κοινωνική συμφωνία

famelos

«Στις 21 Μαΐου θα έχουμε μία πολύ μεγάλη πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα. Από εχθές που ανακοινώθηκε η ημερομηνία των εκλογών το μήνυμα που εισπράττουμε από την κοινωνία είναι ότι αδημονεί να φύγει αυτή η καταστροφική κυβέρνηση. Εμείς οφείλουμε να ακούσουμε το μήνυμα των εκλογών και να υπηρετήσουμε την έκφραση των πολιτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ξεκάθαρα υπέρ των συμμαχιών. Όπως δήλωσε πολύ πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας, και αυτοδυναμία να είχαμε θα επιδιώκαμε συμμαχική κυβέρνηση. Εμείς θέλουμε οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα να μην εκφράζουν την μειοψηφία αλλά την πλειοψηφία των πολιτών. Και τώρα η Ελλάδα χρειάζεται μία νέα κοινωνική συμφωνία για την αλλαγή και θέλουμε την κοινωνία μαζί μας. Καλούμε τους πολίτες να αναδείξουν πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον Αλέξη Τσίπρα, ώστε να έχουμε μία ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη μέρα των εκλογών που θα λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας. Πρέπει αν επιστρέψει το δίκαιο στη ζωή μας», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» Θεσσαλονίκης και στο δημοσιογράφο, Απόστολο Λυκεσά.

Σημείωσε πως ο κος Μητσοτάκης εχθές στο Υπουργικό Συμβούλιο έκανε δύο μεγάλα λάθη. «Δήλωσε την πρόθεσή του η χώρα να οδηγηθεί σε πολλαπλές εκλογές κάτι που είναι καταστροφικό για τη χώρα και καταφέρθηκε κατά της απλής αναλογικής και των συμμαχικών κυβερνήσεων, την πλειονότητα δηλαδή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων».

Σχετικά με τα θέματα ασφάλειας είπε: «Η κυβέρνηση έχει κάνει πολλά βήματα προς τα πίσω στον τομέα της ασφάλειας. Δεν έχουμε, για παράδειγμα, περιπολίες στην ύπαιθρο της Θεσσαλονίκης όπου υπάρχει θέμα αστυνόμευσης, αλλά έχουμε τα ΜΑΤ να φρουρούν την πανεπιστημιακή αστυνομία στο κέντρο της πόλης. Αυτό είναι οπισθοχώρηση. Συνδικαλιστές των αστυνομικών μάς έχουν καταγγείλει πολλές φορές σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης στη Θεσσαλονίκη που δεν έχουν εισακουστεί από την πολιτεία. Από την άλλη η κυβέρνηση δεν δίνει απαντήσει σε κρίσιμα θέματα ασφάλειας, όπως η δολοφονία του δημοσιογράφου Καραϊβάζ και το σκάνδαλο της Greek Mafia που μάς εκθέτουν και στην Ευρώπη. Μία προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί καλύτερες συνθήκες για την ασφάλεια των πολιτών γιατί δυστυχώς με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και σε αυτόν τον τομέα η πολιτική ασκείται είτε με όρους επικοινωνίας είτε για να τακτοποιηθούν γαλάζια παιδιά».

Για τις τιμές των υγρών καυσίμων στην ελληνική αγορά που, παρά τη σημαντική μείωση σε παγκόσμιο επίπεδο, παραμένουν υψηλές, ο Σ.Φάμελλος τόνισε πως: «Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του Αλέξη Χαρίτση, έχουμε καταθέσει πρόσφατα ερώτηση που αναφέρει ότι με τις ίδιες τιμές πετρελαίου το 2018 και φέτος, γύρω στα 70 δολάρια, οι τιμές αμόλυβδης στην αντλία ήταν το 2018 1,66 ευρώ ανά λίτρο και σήμερα 1,9 ευρώ ανά λίτρο! Οι τιμές υγρών καυσίμων στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, την προηγούμενη εβδομάδα ήμασταν 3οι ακριβότεροι. Το δε περιθώριο κέρδους των διυλιστηρίων έχει τετραπλασιαστεί σε σχέση με το 2018!».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει δεσμευτεί ότι θα φορολογήσει με συντελεστή 90% και θα επιστρέψει στους καταναλωτές δισεκατομμύρια των υπερκερδών των διυλιστηρίων, το ίδιο ισχύει και για τα υπερκέρδη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. 2,6 δισεκατομμύρια από τα δύο (2) διυλιστήρια ήταν τα υπερκέρδη μόνο για το 2022 και δεν έχουν ακόμα φορολογηθεί αλλά, είναι στα ταμεία τους. Αν και μετά από δική μας πίεση ο κος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι θα φορολογήσει τα υπερκέρδη του κλάδου, μέχρι σήμερα δεν έχει φορολογήσει ούτε ένα ευρώ ενώ μαγειρεύει το  ποσό φόρων κάτω από τα 600 εκατ. ευρώ και αυτό το παραπέμπει στην επόμενη κυβέρνηση».

Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε στη συνέχεια στον τομέα της ενέργειας: «Η πολιτεία πρέπει να ελέγξει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να σταματήσουν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας και αυτό θα κάνει η προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Θα καθορίσει ανώτατο συντελεστή κέρδους στην ηλεκτροπαραγωγή, θα ενεργοποιήσει την προθεσμιακή αγορά για να μειώσει τις ποσότητες στην προημερήσια αγορά και προφανώς θα επαναφέρει το Δ στη ΔΕΗ ώστε να επανακτήσει το διαχρονικό κοινωνικό και αναπτυξιακό της ρόλο. Το όποιο ποσό θα χρειαστεί για την επαναγορά του 17% των μετοχών της ΔΕΗ από το δημόσιο είναι σε κάθε περίπτωση μικρότερο από τα δισεκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν στις εταιρείες ενέργειας ως επιδοτήσεις με χρήματα καταναλωτών, μικρότερο ακόμα και από το 50% της κρατικής επιχορήγησης των επιδοτήσεων μόνο για τον Σεπτέμβριο 2022».

«Η ενέργεια για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μπορεί να είναι ένα προϊόν κερδοσκοπίας αλλά είναι ένα κοινωνικό αγαθό απαραίτητο τόσο για την επιβίωση αλλά και για την παραγωγική δραστηριότητα. Συνεπώς πρέπει η πολιτεία να διασφαλίζει την πρόσβαση και μάλιστα σε πράσινη ενέργεια σε προσιτές τιμές. Η Ελλάδα μετά τις επιδοτήσεις είναι η δεύτερη ακριβότερη στο ρεύμα στην Ευρώπη στους μη οικιακούς καταναλωτές. Αυτό αντιμετωπίζουν οι παραγωγικοί φορείς της χώρας. Αυτό δείχνει στην πραγματικότητα πόσο αγαπάει την επιχειρηματικότητα ο κος Μητσοτάκης, την επιβαρύνει σε βάρος της βιωσιμότητάς της σε σύγκριση με την υπόλοιπη ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε ακόμη στην πρόσφατη νομοθετική προσπάθεια της κυβέρνησης να στρώσει το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού και των απορριμμάτων: «Μετά την ενέργεια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει βάλει στο μάτι και το νερό, αφού προωθεί την παραχώρηση της διαχείρισης του νερού και των αποβλήτων σε ιδιώτες. Αυτό έκανε με το νόμο που ψήφισε μόνη της την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή. Προέβλεψε την επέκταση των αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στο νερό και στα απορρίμματα κάτι που ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισής τους. Αυτή η πολιτική θα ανατραπεί από την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Ο Σ. Φάμελλος στάθηκε τέλος στην αρνητική πρωτιά της Θεσσαλονίκης με την ευρωκαταδίκη της χώρας για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στην πόλη. «Είναι δυνατόν η πόλη μας να έχει ρεκόρ και στα αιωρούμενα σωματίδια που επηρεάζουν την υγεία των κατοίκων; Παρά τη δική μας πίεση το 2018 που οδήγησε σε ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της αέριας ρύπανσης, το έργο αυτό δεν συνεχίστηκε και ακολούθησε ανεπάρκεια, υπεκφυγές και αδράνεια του ΥΠΕΝ και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αφού κανένα μέτρο δεν λήφθηκε ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα και να αποφευχθεί η καταδίκη. Τώρα εκπονείται ξανά νέα μελέτη για νέο σχέδιο χωρίς να έχει προηγηθεί καμία παρέμβαση από την πολιτεία για το κυκλοφοριακό, τη θέρμανση και τη βιομηχανία για παράδειγμα. Βέβαια πρόκειται για μία κυβέρνηση που επέλεξε να καθυστερήσει τουλάχιστον 3 χρόνια το έργο του μετρό που θα μπορούσε να λειτουργεί ήδη και να βελτιώνει την ατμόσφαιρα αλλά και την υγεία στην πόλη». ​


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΕπίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
Επόμενο άρθροΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Να δημοσιεύσει τον διακανονισμό που έσβησε 2 εκατ. χρέη με μόλις 50.000 ο κ. Παπαθανάσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ