«Ναι» από την τουρκική βουλή για ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ – Καλωσορίζει την κύρωση ο Στόλτενμπεργκ

Η τουρκική βουλή κύρωσε το βράδυ της Πέμπτης το πρωτόκολλο για την προσχώρηση της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είναι η τελευταία χώρα μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που ενέκρινε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, μετά τη θετική ψήφο του κοινοβουλίου της Ουγγαρίας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε στα μέσα Μαρτίου την έγκρισή του για την προσχώρηση της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ανάβοντας έτσι το πράσινο φως για την κύρωση του πρωτοκόλλου από την τουρκική βουλή.

Η Φινλανδία, η οποία τηρούσε ουδετερότητα επιβεβλημένη από την Μόσχα μετά τον πόλεμο με την Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μοιράζεται με τη Ρωσία τη μεγαλύτερη συνοριακή γραμμή της Ευρώπης, μήκους 1.340 χιλιομέτρων.

Ο Ερντογάν είχε μπλοκάρει από τον Μάιο του 2022 την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στην Συμμαχία. Η Άγκυρα συνεχίζει να τηρεί αρνητική στάση απέναντι στην ένταξη της Σουηδίας του ΝΑΤΟ.

Καλωσορίζει την κύρωση ο γγ του ΝΑΤΟ

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, χαιρέτισε χθες Πέμπτη την κύρωση από το τουρκικό κοινοβούλιο των πρωτοκόλλων εισδοχής της Φινλανδίας στη στρατιωτική συμμαχία, κρίνοντας πως θα καταστήσει «την οικογένεια του NATO πιο ισχυρή και πιο ασφαλή».

«Καλωσορίζω την ψηφοφορία» στην τουρκική εθνική αντιπροσωπεία «για την επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας. Αυτό θα κάνει ολόκληρη την οικογένεια του NATO πιο ισχυρή και πιο ασφαλή», ανέφερε μέσω Twitter ο Νορβηγός.

Η φινλανδική υποψηφιότητα έχει πλέον εγκριθεί και από τα τριάντα κράτη μέλη του στρατιωτικού συνασπισμού.

Η Φινλανδία ευχαρίστησε τα 30 κράτη μέλη του NATO για την «υποστήριξή τους» στην ένταξή της στη στρατιωτική συμμαχία

Ο φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστε ευχαρίστησε τις τριάντα χώρες μέλη του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού για την «υποστήριξή τους» στην εισδοχή της χώρας του στον στρατιωτικό συνασπισμό, μετά το πράσινο φως χθες Πέμπτη το βράδυ από το κοινοβούλιο της Τουρκίας, το τελευταίο απαιτούμενο βήμα της διαδικασίας.

«Θέλω να τις ευχαριστήσω όλες για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή τους», ανέφερε σε ανακοίνωση που μεταφόρτωσε στο Twitter ο πρόεδρος της Φινλανδίας Νιινίστε, προσθέτοντας πως «αδημονούμε να καλωσορίσουμε το συντομότερο» στη συμμαχία τη Σουηδία, επίσης χώρα υποψήφια προς ένταξη στο NATO, που όμως είναι αντιμέτωπη ακόμη με το βέτο της Άγκυρας.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΓ. Οικονόμου: Ξεκίνησε η παράδοση 177.000 σετ ρομποτικής στα σχολεία της χώρας
Επόμενο άρθροΠώς τρέφονται οι αιωνόβιοι;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ