Μωρό γεννήθηκε από το DNA τριών ανθρώπων για πρώτη φορά στη Βρετανία

Ένα μωρό γεννήθηκε χρησιμοποιώντας DNA τριών ανθρώπων για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, επιβεβαίωσε η ρυθμιστική αρχή γονιμότητας.

Το μεγαλύτερο μέρος του DNA του προέρχεται από τους δύο γονείς του και περίπου το 0,1% από μια τρίτη, δότρια γυναίκα, αναφέρει το BBC.

Η πρωτοποριακή τεχνική είναι μια προσπάθεια πρόληψης της γέννησης παιδιών με καταστροφικές μιτοχονδριακές ασθένειες.

Μέχρι και πέντε τέτοια μωρά έχουν γεννηθεί, αλλά δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι ασθένειες των μιτοχονδρίων είναι ανίατες και μπορεί να αποβούν θανατηφόρες εντός ημερών ή και ωρών από τη γέννηση. Ορισμένες οικογένειες έχουν χάσει πολλά παιδιά και αυτή η τεχνική θεωρείται ως η μόνη επιλογή για να αποκτήσουν ένα δικό τους υγιές παιδί.

Τα μιτοχόνδρια είναι τα μικροσκοπικά τμήματα μέσα σχεδόν σε κάθε κύτταρο του σώματος που μετατρέπουν την τροφή σε χρησιμοποιήσιμη ενέργεια. Τα ελαττωματικά μιτοχόνδρια δεν τροφοδοτούν το σώμα και οδηγούν σε εγκεφαλική βλάβη, μυϊκή απώλεια, καρδιακή ανεπάρκεια και τύφλωση.

Μεταβιβάζονται μόνο από τη μητέρα. Έτσι, η θεραπεία δωρεάς μιτοχονδρίων είναι μια τροποποιημένη μορφή εξωσωματικής γονιμοποίησης που χρησιμοποιεί μιτοχόνδρια από ένα υγιές ωάριο δότη.

Ωστόσο, τα μιτοχόνδρια έχουν τη δική τους γενετική πληροφορία ή DNA που σημαίνει ότι τεχνικά τα παιδιά που προκύπτουν κληρονομούν DNA από τους γονείς τους και ένα ίχνος από τον δότη επίσης. Αυτή είναι μια μόνιμη αλλαγή που θα περάσει στις επόμενες γενιές.

Αυτό το DNA του δότη είναι σχετικό μόνο για τη δημιουργία αποτελεσματικών μιτοχονδρίων, δεν επηρεάζει άλλα χαρακτηριστικά όπως η εμφάνιση και δεν αποτελεί «τρίτο γονέα».

Η τεχνική πρωτοχρησιμοποιήθηκε στο Newcastle και εισήχθησαν νόμοι που επέτρεπαν τη γέννηση τέτοιων μωρών στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2015.

Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν προχώρησε αμέσως. Το πρώτο μωρό που γεννήθηκε μέσω αυτής της τεχνικής ήταν σε μια οικογένεια από την Ιορδανία που υποβλήθηκε σε θεραπεία στις ΗΠΑ το 2016.

Η Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας (HFEA) λέει ότι «λιγότερα από πέντε» μωρά έχουν γεννηθεί έως τις 20 Απριλίου 2023. Δεν δίνει ακριβείς αριθμούς για να αποτρέψει την αναγνώριση των οικογενειών. Αυτές οι περιορισμένες λεπτομέρειες προέκυψαν μετά από αίτημα για την Ελευθερία της Πληροφόρησης της εφημερίδας Guardian.

Δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση από τις ομάδες στο Newcastle, οπότε είναι ακόμα αβέβαιο εάν η τεχνική ήταν επιτυχημένη.

Ο καθηγητής Robin Lovell-Badge, από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Francis Crick, δήλωσε: «Θα είναι ενδιαφέρον να γνωρίζουμε πόσο καλά λειτούργησε η τεχνική θεραπείας μιτοχονδριακής υποκατάστασης σε πρακτικό επίπεδο, εάν τα μωρά είναι απαλλαγμένα από μιτοχονδριακή νόσο και εάν υπάρχει κίνδυνος να αναπτύξουν προβλήματα αργότερα στη ζωή τους».

Υπάρχει τεχνικά κίνδυνος «αναστροφής» όπου τυχόν ελαττωματικά μιτοχόνδρια που μεταφέρονται θα μπορούσαν να αυξηθούν σε αριθμό και να οδηγήσουν σε ασθένεια.

Κάποτε είχε υπολογιστεί ότι μέχρι και 150 τέτοια μωρά θα μπορούσαν τελικά να γεννιούνται κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Προηγούμενο άρθροΆτακτος Κόσμος στο Άνετον
Επόμενο άρθροΜαραμής στο Μέγαρο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ