Ομιλητής για την Ημέρα της Ευρώπης ο Ευρωβουλευτής Κ. Μαυρίδης στη Βουλή

Εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης (9η Μαΐου) διοργάνωσε η Βουλή της Κύπρου με κύριους ομιλητές την Πρόεδρο της Βουλής, κ. Α.  Δημητρίου, την Επίτροπο Υγείας και Τροφίμων της ΕΕ, κ. Στ. Κυριακίδου και τον κ. Κ. Μαυρίδη, Ευρωβουλευτή (ΔΗΚΟ – S&D) και Πρόεδρο της Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο.

Στην ομιλία του ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε αρχικά στο πώς δημιουργήθηκε η ΕΕ, στα οφέλη αλλά και στις απογοητεύσεις. Όπως εξήγησε, η ενοποίηση της Ευρώπης ξεκίνησε το 1950 με την Διακήρυξη Σουμάν, με αφετηρία την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα, και το όραμα για μια ενωμένη, ειρηνική κι ευημερούσα Ευρώπη μέσω μιας εξελικτικής διαδικασίας.

Στη συνέχεια, ο κ. Μαυρίδης ανέφερε: «Προβλήματα υπήρχαν και θα συνεχίζουν να υπάρχουν μαζί με διαφορετικά και ενίοτε συγκρουόμενα συμφέροντα. Αυτά δεν μπορεί να επισκιάσουν τα επιτεύγματα της Ένωσης μέχρι σήμερα και πρωτίστως την ειρήνη και την δημοκρατία. Πάντως, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η ΕΕ είναι πιο αποτελεσματική όταν δρούμε ενωμένοι και με αλληλεγγύη.»

Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε σε δύο κύριες απογοητεύσεις από την ΕΕ για την Κύπρο: στην επιβολή του βάναυσου κουρέματος καταθέσεων και στην διπλοπρόσωπη  εξωτερική πολιτική, με  έμπρακτη αλληλεγγύη προς την Ουκρανία ως θύματος παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου, αλλά χωρίς ανάλογη στάση προς την Κύπρο, που υποφέρει ακόμη από την τουρκική κατοχή και παραβίαση του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου. Ταυτόχρονα, όμως, υπογράμμισε ότι «η ένταξη μας στην ΕΕ έγινε γιατί εν μέσω προκλήσεων και προβλημάτων (κλιματική αλλαγή, περιβάλλον, μεταναστευτικό, ασφάλεια και απειλές, εμπόριο, ενέργεια, οικονομία κ.ά.) που απαιτούν παγκοσμιοποιημένες προσεγγίσεις, η Κύπρος έπρεπε να ανήκει σε ένα συνασπισμό κρατών. Ανήκουμε στην Ευρώπη, στο φυσιολογικό μας πολιτισμικό χώρο, αφού ο σύγχρονος Ευρωπαϊκός πολιτισμός εδράζεται στον αρχαίο κλασικό πολιτισμό. Ταυτοχρόνως, αυτό  εξυπηρετεί τα στρατηγικά μας συμφέροντα, παρά τις απογοητεύσεις, τα συμφέροντα και προτεραιότητες άλλων».

Ο κ. Μαυρίδης τόνισε επίσης ότι στη Συνθήκη της ΕΕ υπάρχουν κατοχυρωμένες οι ευρωπαϊκές αξίες και το δεσμευτικό κράτος-δικαίου με τα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, τα οποία ένα επανενωμένο κράτος θα πρέπει να διασφαλίζει για όλους.

Για το μέλλον, ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε στη συμμετοχή του στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και στην πεποίθηση του ότι «για να επιτύχουμε τους στόχους μας ως ΕΕ, οικονομικούς, κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς, θα πρέπει να αποκτήσουμε κοινή άμυνα και ασφάλεια με αποτελεσματικό γεωπολιτικό ρόλο. Αυτό αφορά ιδιαίτερα τη Μεσόγειο και την Κύπρο που υποφέρει από την τουρκική κατοχή, τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού καθώς κι άλλες μορφές υβριδικής επίθεσης».

Σε σχέση με την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στην Κύπρο, ο κ. Μαυρίδης  ανέδειξε την έλλειψη αποτελεσματικής απονομής δικαιοσύνης αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η απονομή δικαιοσύνης είναι ελλιπής ιδιαίτερα σε δύο τομείς ευρωπαϊκής νομοθεσίας στην Κύπρο: α) τις καταχρηστικές ρήτρες και πρακτικές που εφαρμόζουν οι τράπεζες για δεκαετίες και β) στα  εργασιακά θέματα, όπου η πολυπλοκότητα των ευρωπαϊκών νομοθεσιών και νομολογίας σε συνάρτηση με το νομικό κόστος και το μικρό μέγεθος της αγοράς εργασίας που εκθέτει τους εργαζόμενους έναντι των εργοδοτών, δεν διευκολύνει την αποτελεσματική απονομή δικαιοσύνης και γι’ αυτό χρειάζεται παρέμβαση της πολιτείας.»

Κλείνοντας, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής εξήγησε ότι ευρωπαϊστής δεν είναι εκείνος που αποδέχεται αυτόματα τις αποφάσεις των Βρυξελλών, αλλά εκείνος που συνειδητοποιεί ότι η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι και με ορθολογισμό, εποικοδομητική κριτική και δράση προσπαθεί να διαμορφώσει το συλλογικό καλό. Όπως ομολόγησε, «πολλές φορές, εγώ ο ίδιος, είμαι ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην ΕΕ, όχι για να την αποδομήσω, αλλά επειδή ακριβώς θέλω να την διασφαλίσω για τις επόμενες γενιές».

Σε σχέση με τον ρόλο της Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Κ. Μαυρίδης υπογράμμισε ότι «η παρουσία της Κύπρου μπορεί να καταστεί γέφυρα συνεργασίας, με αφετηρία την ενέργεια βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της ΕΕ στη Μεσόγειο και μέσα από τις συνεργασίες, τους λαούς της περιοχής».


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΜαραμής στο Μέγαρο
Επόμενο άρθροΠ. Μαρινάκης: Ο κ. Τσίπρας τη μία ημέρα παριστάνει τον Ανδρέα Παπανδρέου και την άλλη τον Ντόναλντ Τραμπ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ