Κρεμλίνο: Θα γυρίσει μπούμερανγκ στις ΗΠΑ η μεταφορά στην Ουκρανία κατασχεμένων ρωσικών κεφαλαίων

Την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να μεταβιβάσουν στην Ουκρανία τα περιουσιακά στοιχεία του συντηρητικού Ρώσου επιχειρηματία Κονσταντίν Μαλοφέγεφ που έχουν κατασχεθεί, επέκρινε σήμερα το Κρεμλίνο, λέγοντας  πως είναι παράνομη και θα γυρίσει μπούμερανγκ στην Ουάσινγκτον.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ ενέκρινε χθες Τετάρτη την αποστολή των περιουσιακών στοιχείων του Μαλοφέγεφ, που έχουν κατασχεθεί και η αξία των οποίων ανέρχεται σε εκατομμύρια δολάρια, για χρήση στην Ουκρανία — η πρώτη περίπτωση όπου ρωσικά χρήματα που έχουν κατασχεθεί χρησιμοποιούνται με τέτοιο τρόπο.

Απαντώντας σε ερώτηση για την υπόθεση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «έκλεψαν» τα χρήματα και πως τέτοιες αποφάσεις «θα τη χτυπήσουν σαν μπούμερανγκ».

«Αυτό υπονομεύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και ιδιοκτητών περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με κάποιο τρόπο με την Αμερική, και οπωσδήποτε δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες για τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε.

Ο Πεσκόφ είπε πως τέτοιες κινήσεις απαιτούν μιαν απάντηση αλλά δεν είπε σε τι ενέργειες μπορεί να προχωρήσει η Ρωσία. Είπε πως δεν υπάρχει πιθανότητα αμφισβήτησής της μέσω αγωγής στις ΗΠΑ επειδή «δεν έχουμε την ευκαιρία να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στο δικαστήριο».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατηγόρησε πέρυσι τον Μαλοφέγεφ για παραβίαση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν σε βάρος της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, λέγοντας ότι παρείχε χρηματοδότηση σε Ρώσους που προωθούν την αυτονομία της Κριμαίας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ δήλωσε ότι είναι η πρώτη μεταφορά από τις ΗΠΑ ρωσικών κεφαλαίων που κατασχέθηκαν προκειμένου να ανοικοδομηθεί η Ουκρανία, αλλά δεν θα είναι η τελευταία.

Η Βρετανία θα προμηθεύσει το Κίεβο με πυραύλους Κρουζ μακρού βεληνεκούς Storm Shadow

Η Βρετανία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με πυραύλους Κρουζ μακρού βεληνεκούς Storm Shadow, ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας Μπεν Ουάλας , οι οποίοι θα επιτρέψουν στις ουκρανικές δυνάμεις να πλήττουν τα ρωσικά στρατεύματα και αποθήκες καυσίμων σε βάθος πίσω από τις γραμμές του μετώπου.

Η Ουκρανία ζητούσε εδώ και μήνες πυραύλους μακρού βεληνεκούς, αλλά η βοήθεια της Βρετανίας, των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων περιελάμβανε μέχρι στιγμής μικρότερου βεληνεκούς όπλα.

«Απλώς δεν θα μείνουμε αδρανείς την ώρα που η Ρωσία σκοτώνει αμάχους», δήλωσε στο κοινοβούλιο ο Bρετανός υπουργός Αμυνας. «Η Ρωσία πρέπει να παραδεχθεί ότι οι ενέργειές της και μόνο οδήγησαν στην προμήθεια τέτοιων συστημάτων στην Ουκρανία».

Ο Μπεν Ουάλας διευκρίνισε ότι η Βρετανία προμηθεύει αυτά τα όπλα στην Ουκρανία ώστε να χρησιμοποιηθούν εντός της επικράτειάς της.

Η Βρετανία και άλλες δυτικές χώρες έχουν αυξήσει την στρατιωτική τους βοήθεια προς την Ουκρανία. Ο Μπεν Ουάλας επεσήμανε ότι ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι βρέθηκε πρόσφατα για συνομιλίες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε νωρίτερα ότι αν η Βρετανία προμηθεύσει με αυτούς τους πυραύλους την Ουκρανία, θα χρειασθεί «κατάλληλη απάντηση από τον στρατό μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ