Κρίση γεννήσεων στην Ιταλία: Συρρικνώνονται οι μαθητικές τάξεις

Η εθνική στατιστική υπηρεσία ISTAT ανακοίνωσε ότι οι γεννήσεις στην Ιταλία μειώθηκαν σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο κάτω από τις 400.000 το 2022, σημειώνοντας την 14η συνεχή μείωση, με τον συνολικό πληθυσμό να μειώνεται κατά 179.000 στα 58,85 εκατομμύρια.

Η μείωση και η γήρανση του πληθυσμού είναι βασική ανησυχία για την τρίτη μεγαλύτερη χώρα της ευρωζώνης, με αποτέλεσμα τη μείωση της οικονομικής παραγωγικότητας και την αύξηση του κόστους πρόνοιας.

Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι έχει καταστήσει το θέμα προτεραιότητα από τότε που ανήλθε στην εξουσία πέρυσι, δεσμευόμενη να προσφέρει στήριξη στις οικογένειες για να αυξηθεί το ποσοστό γεννήσεων.

Ο υπουργός Παιδείας Τζουζέπε Βαλντιτάρα δήλωσε ότι ο αριθμός των μαθητών θα μειωθεί στα 6 εκατομμύρια κατά το ακαδημαϊκό έτος 2033-2034 από 7,4 εκατομμύρια το 2021, με 110.000-120.000 λιγότερους μαθητές να μπαίνουν στις τάξεις κάθε χρόνο.

«Το σενάριο είναι ανησυχητικό», δήλωσε ο Βαλντιτάρα σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του σε συνέδριο για το θέμα αυτό. Ο πάπας Φραγκίσκος, που έχει προειδοποιήσει ότι η Ιταλία είναι αντιμέτωπη με «δημογραφικό χειμώνα», αναμένεται να μιλήσει στο συνέδριο αύριο.

Η απότομη μείωση των μαθητών μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των δασκάλων σε 558.000 το 2033/34 από πάνω από 684.000 σήμερα, πρόσθεσε ο Βαλντιτάρα.

Ο ίδιος προειδοποίησε επίσης ότι η μείωση είναι αποτέλεσμα της μαζικής μετανάστευσης ειδικευμένων επαγγελματιών που εγκαταλείπουν τη χώρα σε μια προσπάθεια να βρουν καλύτερη εργασία στο εξωτερικό.

«Εάν οι δημογραφικές τάσεις μείνουν ως έχουν σήμερα, σε 30 χρόνια θα υπάρχουν 5 εκατομμύρια λιγότεροι (Ιταλοί) και θα έχουμε χάσει 2 εκατ. νέους ανθρώπους», δήλωσε.

Προηγούμενο άρθροΑρτα: Ελεύθερος με όρους ο πατέρας του βρέφους μετά την απολογία
Επόμενο άρθροΤσίπρας κατά Μητσοτάκη: Θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση ακόμα και με εκβιασμούς ή αποστασίες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ