Ν. Χαρδαλιάς: Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο

Η Ελλάδα, ως τελευταίο προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης στην Ανατολή, θα συνεχίσει να επιτελεί τον ιστορικό της ρόλο, αυτόν του πυλώνα σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Προωθώντας και εμβαθύνοντας τη συνεργασία μας με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, καθώς και με άλλους εταίρους με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινές αρχές και αξίες, οραματιζόμαστε την Ελλάδα ως ακρογωνιαίο λίθο των δυτικών συμφερόντων ασφαλείας στην περιοχή.

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Greek Defence News Daily/DEFEA Show Daily.

Αναφορικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, εξήγησε ότι «υφίσταται προδήλως η ανάγκη να αρχίσουμε να επεξεργαζόμαστε την μεταπολεμική αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης».

Για το κυβερνητικό έργο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας είπε: «Αναπτύξαμε μια τριπλή στρατηγική, που μπορεί να συνοψιστεί ως ακολούθως: έμφαση στο προσωπικό μας, εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού και των υποδομών μας, εξέλιξη ως στρατιωτικός οργανισμός».

«Τα εμβληματικά εξοπλιστικά προγράμματα, όπως οι παραγγελίες τριών φρεγατών Belharra, είκοσι τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών Rafale και χιλίων διακοσίων Τεθωρακισμένων Τροχοφόρων Οχημάτων Μ1117, συνιστούν απλώς μια πτυχή μιας συντονισμένης προσπάθειας εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης γύρω από αυτούς τους τρεις πυλώνες» επισήμανε.

Για την ελληνική αμυντική βιομηχανία, ανέφερε: «Επί δεκαετίες, η ελληνική αμυντική βιομηχανία, τόσο η δημόσια όσο και η ιδιωτική, μαστιζόταν από διάφορα προβλήματα. Η κυβέρνησή μας πήρε αποφασιστικά μέτρα για την αντιστροφή αυτής της θλιβερής κατάστασης, κυρίως με την αξιοποίηση των πρόσφατων εξοπλιστικών προγραμμάτων. Για παράδειγμα, κατά τη σύναψη της Συμφωνίας για την Εγκαθίδρυση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για τη Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια με τη Γαλλία, επιμείναμε στη συμπερίληψη συγκεκριμένης διάταξης για την συνεργασία των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών. Με βάση αυτή τη διάταξη, υπεγράφησαν συμβάσεις μεταξύ του γαλλικού Ομίλου “Naval Group” και Ελλήνων υποκατασκευαστών, εντός του πλαισίου του προγράμματος για την προμήθεια τριών φρεγατών Belharra».

Για το όραμα του υπουργείου για τις Ένοπλες Δυνάμεις της επόμενης δεκαετίας, επανέλαβε την ξεκάθαρη εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για οικοδόμηση των ισχυρότερων Ενόπλων Δυνάμεων στη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

«Επί τέσσερα χρόνια, το υπουργείο και τα Γενικά Επιτελεία εργάζονται σκληρά για να πάρει σάρκα και οστά το όραμα αυτό.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ήδη μια ισχυρή αποτρεπτική δύναμη και ένας από τους πιο αξιόπιστους εγγυητές της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Μετά την ολοκλήρωση των εξαιρετικά φιλόδοξων προγραμμάτων εξοπλισμών, αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού, έως το 2030, πιστεύουμε ότι οι δυνατότητές τους σε όλα τα πεδία θα είναι ανώτερες από οποιονδήποτε άλλο δρώντα στην περιφέρειά μας» κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ