Ζελένσκι: Η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την αντεπίθεση

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα του χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ξεκινήσει μια πολυαναμενόμενη αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων, καθώς ο στρατός της αναμένει την παράδοση της στρατιωτικής βοήθειας που της έχουν υποσχεθεί.

Η αναμενόμενη επίθεση θα μπορούσε να είναι καθοριστική στον πόλεμο, επανασχεδιάζοντας τις πρώτες γραμμές που, για μήνες, παρέμειναν αμετάβλητες.

Θα είναι επίσης ένα κρίσιμο τεστ για την Ουκρανία, που θέλει να αποδείξει ότι τα όπλα και ο εξοπλισμός που έχει λάβει από τη Δύση μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικά κέρδη στο πεδίο της μάχης.

Μιλώντας στο αρχηγείο του στο Κίεβο, ο πρόεδρος Ζελένσκι περιέγραψε τις μάχιμες ταξιαρχίες, μερικές από τις οποίες εκπαιδεύτηκαν από χώρες του ΝΑΤΟ, ως «έτοιμες», αλλά είπε ότι ο στρατός χρειάζεται ακόμη «κάποια πράγματα», συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων οχημάτων που «έφταναν κατά παρτίδες».

«Με (αυτό που έχουμε ήδη) μπορούμε να προχωρήσουμε και, νομίζω, να είμαστε επιτυχημένοι», είπε σε συνέντευξή του στους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς που είναι μέλη των Eurovision News, όπως το BBC.

«Αλλά θα χάναμε πολλούς ανθρώπους. Νομίζω ότι αυτό είναι απαράδεκτο. Πρέπει λοιπόν να περιμένουμε. Χρειαζόμαστε ακόμα λίγο χρόνο», πρόσθεσε.

Το πότε και πού θα γίνει η ουκρανική ώθηση είναι μυστικό. Οι ρωσικές δυνάμεις, εν τω μεταξύ, έχουν οχυρώσει την άμυνά τους κατά μήκος μιας πρώτης γραμμής που εκτείνεται για 1.450 χλμ. από τις ανατολικές περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ, μέχρι τη Ζαπορίζια και τη Χερσώνα στο νότο.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ουκρανικές αρχές προσπάθησαν να μειώσουν τις προσδοκίες, δημόσια και ιδιωτικά.

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι οι ηγέτες της χώρας «καταλάβαιναν ότι έπρεπε να είναι επιτυχείς», αλλά ότι η επίθεση δεν πρέπει να θεωρείται ως «ασημένια σφαίρα» σε έναν πόλεμο που βρίσκεται σχεδόν στον 15ο μήνα του.

Ο πρόεδρος, ωστόσο, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο ουκρανικός στρατός θα μπορούσε να προχωρήσει, προειδοποιώντας για τους κινδύνους μιας «παγωμένης σύγκρουσης», την οποία, όπως είπε, «υπολογίζει» η Ρωσία.

Για το Κίεβο, οποιοδήποτε αποτέλεσμα θεωρείται απογοητευτικό στη Δύση θα μπορούσε να σημαίνει μείωση της στρατιωτικής υποστήριξης και πίεση για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Με σχεδόν το ένα πέμπτο της χώρας υπό ρωσικό έλεγχο, και τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να διακηρύσσει την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών που οι δυνάμεις του καταλαμβάνουν εν μέρει, αυτό θα περιλαμβάνει πιθανώς συζητήσεις για παραχωρήσεις γης.

«Όλοι θα έχουν μια ιδέα», είπε ο πρόεδρος Ζελένσκι. “(Αλλά) δεν μπορούν να πιέσουν την Ουκρανία να παραδώσει εδάφη. Γιατί οποιαδήποτε χώρα του κόσμου να δώσει στον Πούτιν το έδαφός της;»

Ο Ζελένσκι απέρριψε τους φόβους για απώλεια της υποστήριξης των ΗΠΑ εάν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει δεσμευτεί να στηρίξει την Ουκρανία όσο χρειαστεί, δεν επανεκλεγεί το 2024.

Η Ουκρανία, είπε, εξακολουθούσε να απολαμβάνει δικομματική υποστήριξη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. «Ποιος ξέρει πού θα είμαστε (όταν γίνουν οι εκλογές);. Πιστεύω ότι μέχρι τότε θα κερδίσουμε».

Προς το παρόν, δεν υπάρχει πραγματική πιθανότητα συνομιλιών για τον τερματισμό της σύγκρουσης, καθώς και οι δύο πλευρές λένε ότι θα παλέψουν μέχρι τη νίκη.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι πρότεινε μια ειρηνευτική πρόταση 10 σημείων, ζητώντας την επιστροφή όλων των εισβαλλομένων εδαφών, τις αποζημιώσεις για ζημιές που σχετίζονται με τον πόλεμο και τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου για τη δίωξη των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου, ένα σχέδιο που η Μόσχα απέρριψε κατηγορηματικά.

Προηγούμενο άρθροΓ. Αμανατίδης: Χαριστική βολή στη δημόσια εκπαίδευση το πρόγραμμα της ΝΔ
Επόμενο άρθροΦινλανδία: Κατέρρευσε πεζογέφυρα – Τουλάχιστον 27 τραυματίες μεταξύ αυτών πολλά παιδιά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ