Ακάρ: Προς παράταση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά

Κοντά στην παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά είναι Ουκρανία, Ρωσία, Τουρκίας και ΟΗΕ μετά από δύο ημέρες συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι η συμφωνία θα λήξει, εκτός κι αν εξασφαλίσει εγγυήσεις ότι τα αιτήματά της θα ικανοποιηθούν έως τις 18ης Μαΐου. Το σχόλιο του Ακάρ δημοσιοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή με ανακοίνωση του υπουργείου του.

Η συμφωνία για τα σιτηρά, η οποία λήγει στις 18 Μαΐου, θα παραταθεί κατά 60 ημέρες, και η απόφαση πιθανόν να ανακοινωθεί πρώτα από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε από πλευράς της στο TASS πηγή που γνωρίζει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. “Η συμφωνία, νομίζω, θα παραταθεί για 60 ημέρες, αλλά η Ρωσία μπορεί να συμφωνήσει για τελευταία φορά. Η απόφαση για παράταση μπορεί να ανακοινωθεί “παραδοσιακά” από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του (Βλαντιμίρ Πούτιν)», ανέφερε χαρακτηριστικά η πηγή.

Η ίδια πηγή δεν απέκλεισε ότι η απόφαση μπορεί να ανακοινωθεί “σήμερα ή αύριο”. Ωστόσο, χαρακτήρισε το ενδεχόμενο παράτασης της συμφωνίας ως “χειρονομία (καλής θέλησης) από τη Ρωσία” με την ελπίδα ότι οι απαιτήσεις της, που κατοχυρώνονται στο μνημόνιο της Κωνσταντινούπολης της 22ας Ιουλίου πέρυσι, θα ληφθούν υπόψη.

Προηγούμενο άρθροΙταλία: Τρεις νεκροί και τρεις αγνοούμενοι από την κακοκαιρία στη χώρα
Επόμενο άρθροΝίκος Ανδρουλάκης: «Υπάρχει σοβαρή, προοδευτική εναλλακτική και εγγυήτρια δύναμη της δημοκρατικής και οικονομικής σταθερότητας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ