Μητσοτάκης στο AP: «Θα τείνω χείρα φιλίας στην Τουρκία αν επανεκλεγώ, αλλά δεν είμαι αφελής»

«Χείρα φιλίας» στον νικητή των επερχόμενων εκλογών στην Τουρκία, τείνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο AP και ευελπιστεί ότι «η επόμενη κυβέρνηση θα επανεξετάσει την προσέγγισή της προς τη Δύση».

Μόλις 10 ημέρες πριν από τις εκλογές στη χώρα μας, ο Έλληνας πρωθυπουργός, δηλώνει πρόθυμος να μιλήσει με όποιον αναδειχθεί νικητής από τις κάλπες της Κυριακής 14 Μαΐου στην Τουρκία, ωστόσο, προσθέτει ότι «δεν είμαι αφελής. Γνωρίζω ότι οι εξωτερικές πολιτικές των χωρών δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη».

«Θα ήθελα να ελπίζω ότι η επόμενη τουρκική κυβέρνηση θα επανεξετάσει συνολικά την προσέγγισή της προς τη Δύση, όχι μόνο προς την Ελλάδα, προς την Ευρώπη, προς το ΝΑΤΟ και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης στο Associated Press.

Η Ελλάδα και η Τουρκία βρίσκονται σε αντιπαράθεση εδώ και δεκαετίες για ζητήματα που περιλαμβάνουν τα θαλάσσια σύνορά τους στη Μεσόγειο, σημειώνει το άρθρο, με Τούρκους αξιωματούχους να έχουν πει κατά καιρούς ότι θα μπορούσαν να εισβάλουν σε ελληνικά νησιά.

Σε απάντηση, η Ελλάδα ξεκίνησε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα στρατιωτικών προμηθειών για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεών της, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών γαλλικής κατασκευής.

«…Θα συνεχίσουμε την σταθερή εξωτερική μας πολιτική. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις αποτρεπτικές μας ικανότητες και τις αμυντικές μας ικανότητες», λέει σε άλλο σημείο του άρθρου ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Μακάρι να μην χρειαζόταν να ξοδεύω πολύ περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ της χώρας μας για την Άμυνα. Αλλά δυστυχώς, ζούμε σε μια επισφαλή γειτονιά με … μια πολύ μεγαλύτερη χώρα από εμάς που συμπεριφέρεται επιθετικά», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, ελπίζοντας στη μείωση της ρητορικής μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία τον περασμένο Φεβρουάριο.

«Είναι κρίμα. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε να χτυπήσει μια καταστροφή, ούτε είναι γραφτό να ζούμε σε κατάσταση μόνιμης έντασης», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Όμως, τόνισε, ότι οι καλύτεροι δεσμοί απαιτούν τον τερματισμό της πολεμικής ρητορικής από την Τουρκία. «Αν η τουρκική κυβέρνηση λέει κάθε λίγο και λιγάκι ότι θα έρθει νύχτα στα νησιά μας, προφανώς αυτό δεν είναι πολύ ευνοϊκό για την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης και καλής θέλησης», ανέφερε.

Σχετικά με τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι «αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια σταθερή κυβέρνηση, και κατά προτίμηση χρειαζόμαστε μια μονοκομματική κυβέρνηση».

Τέλος, σε ερώτηση για το μεταναστευτικό, τόνισε: «Ανατρέψαμε την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία είχε μια πολιτική ανοιχτών θυρών που κατέληξε να επιτρέψει σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να περάσουν στην Ελλάδα το 2015. Αυτό δεν πρόκειται να ξανασυμβεί».

Προηγούμενο άρθροKικίλιας: Για τον ΣΥΡΙΖΑ η μεσαία τάξη οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι προνομιούχοι
Επόμενο άρθροΝίκος Ανδρουλάκης για Ελένη Χρονοπούλου: Ντροπή που διέρρευσαν το όνομά της – Καταλαβαίνω γιατί έγινε

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ