Θύελλα αντιδράσεων για τη σύλληψη του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας

Αυστηρό μήνυμα στην Αλβανία έστειλε ο πρωθυπουργός μετά την σύλληψη του ομογενή υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας Διονύσιου- Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος παραμένει υπό κράτηση στο Αστυνομικό Τμήμα Αυλώναςενώ ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή του. Ο  πρωθυπουργός, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του, «ενημέρωσε την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για τη σύλληψη, βάσει ανυπόστατων κατηγοριών».

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσποτάκης, τόνισε στις δηλώσεις του ότι «εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί».

Πρόσθεσε πως «αν η Αλβανία θέλει να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες δημοτικές εκλογές και να απελευθερώσει άμεσα αυτούς τους οποίους φυλάκισε, για να μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία».

Για το θέμα ενημέρωσε τον Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ αλλά και τον Σουηδό ΥΠΕΞ ως ασκούντα την προεδρία της ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών. Παράλληλα η πρέσβυς της Ελλάδας στην Αλβανία Κωνσταντίνα Καμίτση, μετά από σχετική οδηγία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, μεταβαίνει στο αστυνομικό τμήμα, όπου κρατείται Μπελέρης.

Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας, κατά την άφιξή του στην Άτυπη Συνάντηση «Gymnich» των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, σημείωσε πως «η σύλληψη υποψήφιου Δημάρχου δύο μέρες πριν από εκλογές, αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, συνιστά σκάνδαλο».

Υπενθυμίζεται ότι, η Ελληνίδα πρέσβυς είχε προβεί σε σχετικό διάβημα στο υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, ενώ ταυτόχρονα ενημέρωσε για την υπόθεση της σύλληψης του Φρέντη Μπελέρη, τους πρέσβεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αλβανία, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους νωρίτερα την Παρασκευή (12/5).

Να σημειωθεί ότι, οι συνεργάτες του έχουν αφεθεί ελεύθεροι, αφού τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Ο κ. Μπελέρης, είναι υποψήφιος Δήμαρχος στη Χειμάρρα, εκπρόσωπος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο συνασπισμό της αντιπολίτευσης που ηγείται το δημοκρατικό κόμμα του Σαλί Μπερίσα και συμμετέχει το Κόμμα Ελευθερίας του Ιλίρ Μέτα.

Συνελήφθη με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών που διεξάγονται στην Αλβανία στις 14 Μαΐου. Κατά την αλβανική εκλογική νομοθεσία αποτελεί εκλογικό ποινικό αδίκημα και τιμωρείται με κάθειρξη έως πέντε έτη.

Νωρίτερα επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα για τη σύλληψή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος τηλεφώνησε στον Αλβανό ομόλογό του, Μπλένταρ Τσούτσι και ζήτησε την άμεση αποφυλάκιση του ομογενούς υποψήφιου δημάρχου.

Η απάντηση του Έντι Ράμα για την σύλληψη

Είναι η πρώτη ηχηρή σύλληψη υποψηφίου Δημάρχου σε όλη τη χώρα για εκλογικό ποινικό αδίκημα. Κατά του Φρέντυ Μπελέρη είχαν προηγηθεί κατ΄επανάληψη από τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα προσωπικές επιθέσεις.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, με ανάρτησή του στο Twitter, διεκρίνησε πως «η διαμάχη μας με αυτόν τον υποψήφιο δεν έχει καμία σχέση με τις έρευνες ή τα συμπεράσματα της εισαγγελίας, επομένως, σεβόμενοι την πλήρη ανεξαρτησία των δικαστικών οργάνων, καλώ όλους να μην βιαστούν σε πολιτικά συμπεράσματα περιμένοντας υπομονετικά τον λόγο και τα στοιχεία της δικαιοσύνης».

Επίσης, «η σύλληψη του υποψηφίου της αντιπολίτευσης της Χειμάρρας Φ. Μπελέρι με εντολή της εισαγγελίας αποτελεί μεγάλη δοκιμασία για τη δικαιοσύνη παραμονές των εκλογών, πράγμα που σημαίνει ότι η παράβαση του νόμου από την πλευρά του πρέπει να αποδειχθεί και η σύλληψή του να έχει νόμιμο κίνητρο».

Ανακοίνωση Ένωσης Χειμαριωτών

Σε ανακοίνωσή της η Ένωσης Χειμαριωτών κάνει λόγο για καθεστωτικές πρακτικές του Αλβανού πρωθυπουργού. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Αυτήν την Κυριακή ο λαός της Χειμάρρας έχει αποφασίσει να εκλέξει δήμαρχο με την ψήφο του. Τα μηνύματα από τα χωριά, η συσπείρωση των κατοίκων στην Χιμάρα και η μαζική συμμετοχή από την Ελλάδα εξασφαλίζουν την νίκη του Φρέντη Μπελέρη στην κάλπη.

Ξέροντας τις καθεστωτικές πρακτικές που ακολουθεί ο Αλβανός πρωθυπουργός τόσα χρόνια, δεν είχαμε καμία ελπίδα ότι θα ήταν μια κανονική αναμέτρηση. Τις τελευταίες εβδομάδες, έχει χρησιμοποιήσει κάθε παράνομη μέθοδο εξευτελίζοντας την έννοια του πρωθυπουργού για να αλλάξει το αποτέλεσμα. Δεν θα του επιτρέψουμε να το πετύχει.

Ο λαός της Χιμάρας έχει ταλαιπωρηθεί πολύ δώδεκα χρόνια τώρα για να παρατήσει το δικαίωμά του να εκλέξει δημοκρατικά τον δήμαρχό του. Στον λαό της Χιμάρας αξίζει να έχει τον δήμαρχο που ο ίδιος επιλέγει.

Ο Μπελέρης προσήχθη βίαια χωρίς κατηγορία, με έναν και μοναδικό σκοπό: να τρομάξουν οι ψηφοφόροι του ώστε να μην κατέλθουν στις κάλπες και να αφήσουν ελεύθερη την δημαρχία στον εκλεκτό του Ράμα. Καλούμε όλους τους συμπατριώτες μας να μην υποκύψουν. Τους διαβεβαιώνουμε πως δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν. Την Κυριακή θα ψηφίσουμε μαζικά και την Δευτέρα ο Μπελέρης θα είναι δήμαρχος».

Ανακοίνωση Ανεξάρτητης Συμμαχίας για την Αττική

Σε ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική (ΑΣΑ) της Περιφέρειας Αττικής, με επικεφαλής τον βορειοηπειρώτη κ. Ανδρέα Κούρτη είπε μεταξύ άλλων:

«Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα της Βορείου Ηπείρου πληρώνει καθημερινά βαρύ φόρο από τις αυταρχικές συμπεριφορές της Αλβανίας, είτε με την αρπαγή των περιουσιών της είτε με την τρομοκρατία που ασκείται εναντίον της από αλβανικό κράτος…. (η σύλληψη του Δημάρχου Χειμάρρας) είναι μία πρωτοφανής ενέργεια που στοχεύει στην τρομοκράτηση της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, δύο μόλις μέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές της 14ης Μαΐου…».

Προηγούμενο άρθροΒαρουφάκης: O ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει ψήφους από το ΜΕΡΑ25
Επόμενο άρθροΡωσία – Ιράν: Συμφωνία για σιδηροδρομική γραμμή που θα ανταγωνίζεται τη Διώρυγα του Σουέζ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ