Τμήμα Νοσηλευτικής ΤΕΠΑΚ: Οι νοσηλευτές/ριες παραμένουν πάντα δίπλα στον άνθρωπο

Η Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτών/ριών γιορτάζεται στις 12 Μαΐου με πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτών/ριών (International Council of Nurses, ICN). Το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών/ριών τιμά κάθε χρόνο τη συμβολή του νοσηλευτικού έργου στη φροντίδα υγείας και αναδεικνύει θέματα τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη από τις κυβερνήσεις.

Tο μήνυμα φέτος είναι ‘’ Οι Νοσηλευτές/ριες μας. Το Μέλλον μας. – Our Nurses. Our Future. ’’ Αφορά σε μια παγκόσμια εκστρατεία για να καθοριστεί πώς θέλουμε τη νοσηλευτική στο μέλλον, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις στην υγεία και να βελτιωθεί η υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα μαθήματα που πήραμε από την πανδημία πρέπει να μετατραπούν σε ενέργειες για το μέλλον και είναι πλέον η χρονική στιγμή που πρέπει να κοιτάξουμε στο μέλλον και να δούμε πώς οι επενδύσεις στη νοσηλευτική θα βελτιώσουν τις υπηρεσίες υγείας και την υγειονομική περίθαλψη. Η εκστρατεία αναμένεται να ρίξει φως στους νοσηλευτές/ριες και σε ένα καλύτερο μέλλον.

Στην Κύπρο του σήμερα, τα κέντρα Υγείας και γενικότερα οι υπηρεσίες υγείας είναι υποστελεχωμένα και υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε Νοσηλευτικό Προσωπικό. Η επένδυση στη νοσηλευτική επιστήμη και στο επάγγελμα του νοσηλευτή/ριας, καθώς και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των νοσηλευτών/ριών για ασφαλές εργασιακό περιβάλλον, αξιοπρεπείς μισθούς και πλήρη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων, είναι τα κύρια θέματα του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Νοσηλευτών/ριών. Αντιλαμβανόμενοι ότι δεν υπάρχει Υγεία χωρίς υγιείς Νοσηλευτές, ως Τμήμα Νοσηλευτικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), συνεχίζουμε τις δράσεις ενδυνάμωσης των νοσηλευτών, εκπαιδευτικά και επαγγελματικά, ώστε να συνεχίσουν να διεκδικούν αύξηση πόρων και επενδύσεων, με στόχο ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον για τους ίδιους και ένα ασφαλές περιβάλλον φροντίδας για τον πληθυσμό, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Όπως άλλωστε ορίζει ο κώδικας ηθικής και δεοντολογίας ο οποίος διακηρύσσεται από το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών/ριών (ICN, 2012), οι νοσηλευτές/ριες καθημερινά καλούνται να συνηγορήσουν όχι μόνο υπέρ των δικαιωμάτων των υγειών και ασθενών ατόμων, αλλά και υπέρ των προϋποθέσεων ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος και προστασίας της ευεξίας και των δικαιωμάτων των ιδίων.

Επομένως, δεν ξεχνάμε και υπογραμμίζουμε:

1. Οι νοσηλευτές/ριες της επείγουσας και εντατικής φροντίδας κατάφεραν να στηρίξουν το σύστημα υγείας κατά την πανδημία, αλλά απαιτείται να ενισχυθούν και να προστατευτούν τα δικαιώματά τους υπό συνθήκες κρίσης.

2. Η παροχή φροντίδας στα άτομα που έχει αγγίξει η κακοήθεια σε όλο το συνεχές της ασθένειας δεν απαιτεί μόνο εξειδικευμένους νοσηλευτές ογκολογίας, αλλά προϋποθέτει και τις απαραίτητες υποστηρικτικές συνθήκες εργασίας, ώστε να μπορούν να επιτελούν αναπόσπαστα και διαχρονικά το έργο τους.

3. Ακόμα και όταν τα πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν εύκολα, οι νοσηλευτές/ριες ψυχικής υγείας συνεχίζουν να προσπαθούν. Στόχος η εξάλειψη κάθε στίγματος για νοσηλευτές/ριες και χρήστες των υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

4. Οι μαίες/υτές παρέχουν υψηλής ποιότητας περιγεννητική φροντίδα και προάγουν τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιωμάτων των γυναικών, επενδύοντας και στηρίζοντας το μαιευτικό επάγγελμα. Αναμένεται έως το 2035 να αποτραπούν περίπου τα δύο τρίτα των θανάτων μητέρων & νεογνών και των θνησιγενών γεννήσεων, σώζοντας 4,3 εκατομμύρια ζωές ανά έτος.

5. Οι νοσηλευτές/ριες παραμένουν πάντα δίπλα στον άνθρωπο: στο παιδί, τον ηλικιωμένο, τον ασθενή, αλλά και τον ευάλωτο πληθυσμό. Ήρθε η ώρα να σταθούμε δίπλα και στους ίδιους με ουσιαστικό τρόπο.

6. Οι νοσηλευτές/ριες στην κοινότητα στοχεύουν στην προαγωγή της υγείας: θεμέλιο λίθο για τη δημιουργία υγειών οικογενειών και κοινοτήτων. Ας προστατέψουμε και τη δική τους.

Τμήμα Νοσηλευτικής- Σχολή Επιστημών Υγείας

(*) Το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ παρέχει Μεταπτυχιακά προγράμματα στη Μαιευτική και στην Προηγμένη Νοσηλευτική με τις παρακάτω ειδικεύσεις: φροντίδα ψυχικής υγείας, φροντίδα στην κοινότητα, εντατική/ εντατική καρδιολογική και ογκολογική φροντίδα (έναρξη Σεπτέμβριος 2024).


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΘεοδωρικάκος για το debate: Όμηρος του ιδεοληπτικού ΣΥΡΙΖΑ ο Τσίπρας
Επόμενο άρθροΑνδρουλάκης: Κεντρική αγωνία μας είναι το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ