Δημήτρης Μάντζος – Αυτό είναι το δικό μας Προοδευτικό Όραμα για το Μέλλον

του Δημήτρη Μάτζου*


Στις 21 Μαΐου καλούμαστε να αποφασίσουμε το σε ποια χώρα θέλουμε να ζούμε, ερώτημα η σημασία του οποίου ενισχύεται όσο οι ανισότητες διευρύνονται και η ανάγκη για πολιτικές κοινωνικής δικαιοσύνης στην πράξη μεγεθύνεται. Η προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είναι ο λαός ενωμένος να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του σήμερα, όχι με φτηνά δίπολα και ατάκες, αλλά με ουσιώδη συζήτηση. Να διασφαλίσουμε μια ανθεκτική, βιώσιμη και ελληνική οικονομία, με ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια, και ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος που θα δίνει ευκαιρίες σε όλες και όλους τους πολίτες.

Πρώτη προτεραιότητα μας είναι ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό, κράτος με διαφάνεια, αξιοκρατία, λογοδοσία, αποκέντρωση. Με αξιολόγηση παντού στο κράτος, χωρίς προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, και με στελέχωση των διοικήσεων οργανισμών και νοσοκομείων με ανοικτό διεθνή διαγωνισμό, προκειμένου να αποκομματικοποιηθεί η κρατική μηχανή.

Ένα σύγχρονο κράτος πρέπει επίσης να προστατεύει αποτελεσματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και αυτό επιτυγχάνεται με την αναβάθμιση του ρόλου των ανεξάρτητων αρχών ώστε να έχουν ισχυρές αρμοδιότητες που θα οδηγήσουν τη χώρα σε μια ευρωπαϊκή θεσμική κανονικότητα.

Δέσμευση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είναι σαφέστατα η μείωση του κόστους ζωής άμεσα, με φορολογική δικαιοσύνη και προστασία της μισθωτής εργασίας. Μέσα από συλλογικές συμβάσεις εργασίας που θα προσδιορίζουν έναν δίκαιο και βιώσιμο κατώτατο μισθό, αλλά και με την κατάργηση διατάξεων του νόμου Χατζηδάκη που περιορίζουν τα εργασιακά δικαιώματα.

Βασική προτεραιότητα είναι το χρέος μας για Αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ και καταρρέει στα χέρια του κ. Μητσοτάκη. Δέσμευσή μας είναι ότι θα πάρουμε 8-10% του Ταμείου Ανάκαμψης για να κάνουμε ένα ισχυρό δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και να δώσουμε σοβαρά οικονομικά κίνητρα στους γιατρούς μας για να μείνουν στην Ελλάδα.

Ζωτικής σημασίας είναι επίσης η επένδυση στη Δημόσια Εκπαίδευση, με προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας, αξιοποίηση των ψηφιακών δυνατοτήτων, εφαρμογή των ευρωπαϊκών δεικτών ποιότητας, αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης. Με ασφαλές σχολικό περιβάλλον, εξωστρεφή Πανεπιστήμια, αναβάθμιση και οικονομική στήριξη των εκπαιδευτικών.

Βασική μας προγραμματική στόχευση είναι και οι αξιοπρεπείς συντάξεις, με την καθιέρωση νέου ΕΚΑΣ για χαμηλοσυνταξιούχους, κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και ενίσχυση της ανταποδοτικότητας των συντάξεων μέσω αλλαγής των νόμων ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας.

Πάγια θέση μας είναι να δώσουμε μία δεύτερη ευκαιρία στους αδύναμους δανειολήπτες και να προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία των πολιτών, με ρυθμίσεις και διαπραγματεύσεις με τα funds στο προσκήνιο. Έχουμε χρέος ως κίνημα πατριωτικό να μην επιτρέψουμε την κερδοσκοπία, τον ξαφνικό θάνατο και τον αφελληνισμό της ελληνικής οικονομίας.

Έχουμε, επίσης, ήδη μιλήσει εδώ και μήνες για ένα νέο μοντέλο κοινωνικής στέγασης, στα πρότυπα προηγμένων χωρών της Ευρώπης, με την κατασκευή νέων κατοικιών και κίνητρα ανακατασκευής παλαιότερων κτηρίων, ώστε να δημιουργηθεί μία δεξαμενή 150.000 κατοικιών που θα στεγάσει με χαμηλό ενοίκιο χιλιάδες νέα ζευγάρια. Είναι μία προτεραιότητα ιδιαίτερα κρίσιμη στο πλαίσιο της εθνικής ανάγκης αντιμετώπισης του δημογραφικού.

Θέλουμε ένα δίκαιο προοδευτικό φορολογικό σύστημα, μεταξύ άλλων με μείωση του ΦΠΑ στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, πλαφόν στη λιανική τιμή ενέργειας, έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων σε μονοπωλιακούς τομείς της οικονομίας.

Χαρακτηρίζουμε, δε, απαραίτητη την προστασία του περιβάλλοντος και τη μετάβαση σε μία οικονομία μηδενικών ρύπων με ένα δίκαιο τρόπο, αυτό που ονομάζουμε ενεργειακή δημοκρατία. Για αυτό χρειαζόμαστε επενδύσεις στα δίκτυα, ώστε να είναι δυνατή η δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες. Με αυτό τον τρόπο προστατεύουμε τους πολίτες από τη διακύμανση των τιμών της ενέργειας και διαχέουμε την παραγωγή σε όλο τον πληθυσμό ώστε να μην είναι προνόμιο των λίγων και ισχυρών.

Έχουμε χρέος να σχεδιάσουμε ένα νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο. Με στοχευμένη αλλαγή των προτεραιοτήτων των ευρωπαϊκών πόρων και ιδιαίτερα του Ταμείου Ανάπτυξης, ώστε να στηριχτούν η εγχώρια παραγωγή, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ο πρωτογενής τομέας.

Κάνουμε επίσης το Made in Greece σημαία μας, συνδέοντας οριζόντια τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση και τον τουρισμό, για μία βιώσιμη ανάπτυξη που θα δημιουργείται στην Ελλάδα και θα μένει στην Ελλάδα.

Με αυτό το πρόγραμμα και αυτές τις προτεραιότητες, οι οποίες αποτελούν δέσμευση τιμής και ευθύνης απέναντι στο λαό μας, πορευόμαστε τώρα προς τις εθνικές εκλογές. Και με αυτές ζητούμε μία ισχυρή εντολή από τις Ελληνίδες και τους Έλληνες πολίτες, ώστε να αλλάξουμε το κράτος, να δημιουργήσουμε μία ανοικτή κοινωνία χωρίς διακρίσεις. Μία ισχυρή Ελλάδα, με αξιοπρέπεια, αυτοπεποίθηση και δικαιοσύνη.

Αυτό είναι το δικό μας Προοδευτικό Όραμα για το Μέλλον, πάντα πιστοί τις αρχές και τις αξίες της παράταξής μας, αλλά με σύγχρονες πειστικές απαντήσεις στις ραγδαίες αλλαγές της εποχής. Και αυτό, μόνο με Απόφαση Αλλαγής στις 21 Μαΐου μπορούμε να το πετύχουμε.


*Εκπρόσωπος Τύπου και υποψήφιος στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΝεφέλη Φασούλη Quintet και μεταΜέλισσες
Επόμενο άρθροΣυνάντηση Κενεβέζου με μαθητές Μαθητικού Διαγωνισμού «Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ