Εκλογές 2023: Τι σκέφτεται και αναζητά η νεολαία;

Η 21η Μαΐου του 2023 σημαίνει για τους Έλληνες πολίτες την αρχή μιας νέας κυβερνητικής τετραετίας. Η καθορισμένη ημερομηνία για τις βουλευτικές εκλογές της χώρας, είναι το έναυσμα για πολλά κομματικά ντιμπείτ, πολιτικές ομιλίες, επισκέψεις πολιτικών σε διάφορους νομούς και περιφέρειες της χώρας, αδιάκοπη ενημερωτική ανταπόκριση απο τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όπως επίσης έναυσμα για την αναποφασιστικότητα των πολιτών να βαρέσει κοκκίνο. Τι σκέφτονται όμως οι νέοι? Άτομα τα οποία δεν έχουν ξανά-υπάρξει μπροστα σε κάλπες, το δυναμικό μέλλον αυτής της χώρας? Στα πλαίσια λοιπόν της προεκλογικής περιόδου, συντάχθηκε ενα ερωτηματολόγιο με επίκαιρες ερωτήσεις που αφορούν τις ερχόμενες εκλογές, απευθυνόμενοι στο νεανικό κοινό της Θεσσαλονίκης. Τους δώσαμε με αυτόν τον τρόπο, την ευκαιρία να μοιραστούν μαζί μας τι σκέφτονται για τις βουλευτικες εκλογές και τι περιμένουν απο την μελλοντική κυβέρνηση της χώρας.

Ρεπορτάζ/Κωνσταντίνα Μάρκο


Γιώργος Π., 22 ετών, Λαρισα

Φοιτητής κτηνιατρικής ΑΠΘ

Ποιο κόμμα έχεις πρόθεση να ψηφίσεις (εφόσον ψηφίσεις) στις εκλογές της 21ης Μαιου;

Δεν έχω αποφασίσει ακόμη ποιο κόμμα θα ψηφίσω στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Θα αξιολογήσω προσεκτικά τα προγράμματα και τις πολιτικές θέσεις των κομμάτων πριν καταλήξω σε μια απόφαση. Θέλω να ψηφίσω ένα κόμμα που θα επιδιώκει τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος και θα προωθεί πολιτικές που θα ενισχύουν την απασχόληση και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Σε εκφράζει η διάσταση αριστερά /δεξιά;

Δεν θεωρώ ότι με εκφράζει ιδιαίτερα η διάσταση δεξιά -αριστερά, όχι. Οι προσωπικές μου αξίες περιλαμβάνουν τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα των δυο φύλων και την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Πόσο σημαντικά θεωρείς ότι είναι τα ζητήματα όπως το Δυστύχημα στα Τέμπη και η ακρίβεια π.χ., στη δική σου απόφαση για το ποιο πολιτικό κόμμα θα ψηφήσεις στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου;

Αυτά είναι η κατάντια που ζούμε. Η τραγωδία στα Τέμπη μας υπενθυμίζει καθημερινα τη σημασία της ασφάλειας στις μεταφορές και της συντήρησης των υποδομών. Τώρα για την ακρίβεια, η κατάσταση είναι γελοία. Δεν μπορώ να σκεφτώ το οτι εάν εμείς που μπορούμε και δουλεύουμε από δυο δουλειές και πάλι δυσκολευομαστε, πως μπορεί να είναι οι πολύτεκνοι και οι συνταξιούχοι.

Στέλλα Ι. , 19 ετών, Θεσσαλονίκη

Φοιτήτρια Ψυχολογίας ΑΠΘ

Ποιο κόμμα έχεις πρόθεση να ψηφίσεις, εαν ψηφίσεις στις εκλογές της 21ης Μαΐου;

Σκοπεύω να ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου, καθώς πιστεύω ότι αντιπροσωπεύει τις αξίες μου και είναι πιο συνεπές στις διακηρύξεις του από άλλα κόμματα. Ως αριστερός οπαδός απο την οικογένεια, εαν και δεν είμαι πολιτικός τύπος, πιστεύω ότι οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσουν να βελτιώσουν τα συμφέροντα των «λιγότερο ευνοημένων» και των αδυνάτων στην κοινωνία μας.

Τι πιστεύεις οτι πάει λάθος κυβερνητικά στην Ελλάδα;

Πιστεύω ότι η κυβέρνηση στην Ελλάδα είναι γενικά ελλειπής σε διάφορους τομείς. Στον τομέα της εκπαίδευσης π.χ., έχουμε δει μείωση της χρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια και την εκπαίδευση γενικότερα, και αυτό έχει οδηγήσει σε πολλά προβλήματα όπως έλλειψη πόρων και εξειδικευμένου προσωπικού και καταλήγουμε μετά να διδάσκει σε πανεπιστήμια ο κάθε άσχετος.

Και για την οικονομική κρίση;
Η οικονομική κρίση στη χώρα μας έχει οδηγήσει σε αυξημένη ανεργία και δυσκολίες για τους πολίτες, και αυτό έχει επηρεάσει το σύστημα υγείας μας.

Τι είναι αυτό που ψάχνεις σε ενα πολιτικό κόμμα για να διασφαλίσει την θετική σου ψήφο;

Σε ένα πολιτικό κόμμα ψάχνω να μην δίνει αόριστες υποσχέσεις «θα κάνουμε αυτό, εμείς αυτό, εμείς εκείνο», οι άνθρωποι θέλουν σιγουριά. Αμα κάποιο κόμμα μου προσφέρει σιγουριά και ότι ναι, αξίζει όντως, με πειστήρια, τότε θα έχει την θετική μου ψήφο.

Μέλινα Γ., 22 ετών, Αθήνα

Φοιτήτρια Νοσηλευτικής ΑΠΘ

Έχεις αποφασίσει τι θα ψηφίσεις στις ερχόμενες εκλογές;

Δεν είμαι σίγουρη ακόμα ποιο κόμμα θα ψηφίσω αυτή τη φορά, πρεπει να δω προσεκτικά τα προγράμματα των διαφόρων κομμάτων προτού κάνω την επιλογή μου, βέβαια απο ότι έχω δεί λίγο στις ειδήσεις πολύ χαοτική μου φαίνεται η όλη φάση αυτές τις μέρες.

Τις τελευταίες εκλογές είχες ψηφίσει και εάν ναι τι;

Ναι, ψήφισα ΝΔ στις τελευταίες εκλογές, γιατί πίστευα ότι η κυβέρνηση αυτή είχε την ικανότητα να διαχειριστεί τα προβλήματα της χώρας.

Τώρα δεν το πιστεύεις;

Όχι ιδιαίτερα, δεν ξέρω. Μετά και τα τελευταία στα Τέμπη πραγματικά δεν ξέρω.

Εφόσον το ανέφερες, πόσο σημαντικά θεωρείς ότι είναι αυτά τα ζητήματα: Δυστύχημα στα Τέμπη, διαφθορά, μεταναστευτικό και ακρίβεια, στη δική σου απόφαση για το ποιο πολιτικό κόμμα προτιθεσε να υποστηρίξεις στις βουλευτικές εκλογές;

Παρά πολύ σημαντικά, εάν δεν παρθούν μέτρα για το κάθε ένα ξεχωριστά απο όποια κυβέρνηση και να βγεί, ξεκρέμαστοι θα είμαστε όλοι.

Τι είναι αυτό που ψάχνεις σε ένα πολιτικό κόμμα για να διασφαλίσει την θετική σου ψήφο;

Ένα κόμμα που δείχνει αληθινό ενδιαφέρον για τα προβλήματα της κοινότητας και επιδεικνύει δράση για πραγματικές αλλαγές, όχι μόνο να μιλάει για αυτές. Θέλω ένα κόμμα με αρχές που βασίζονται στο συμφέρον της κοινότητας και όχι στο συμφέρον της τσέπης τούς.

Γιώργος Β.,23 ετών, Θεσσαλονίκη

Φοιτητής Πληροφορικής ΑΠΘ

Ποιο κόμμα έχεις πρόθεση να ψηφίσεις, εαν ψηφίσεις στις εκλογές της 21ης Μαΐου;

Δεν νομίζω ότι θα ψηφίσω αυτές τις εκλογές. Δεν έχω αποφασίσει ποιο κόμμα θα ψηφίσω στο μέλλον και αυτή τη στιγμή δεν βλέπω κανένα κόμμα που να αντιπροσωπεύει πλήρως τις πεποιθήσεις μου.

Ψήφισες στις προηγούμενες εκλογές;

Όχι, δεν ψήφισα ούτε στις προηγούμενες εκλογές επειδή δεν ήμουν απολύτως βέβαιος για το ποιο κόμμα ήταν πιο κοντά στις απόψεις μου και το ποιο κόμμα έλεγε τα λιγότερα ψέματα.

Τι πιστεύεις οτι πάει λάθος κυβερνητικά στην Ελλαδα (στο επίπεδο της παιδείας, οικονομίας, συστήματος υγείας);

Νομίζω το χειρότερο είναι το σύστημα εκπαίδευσης και το σύστημα υγείας, δηλαδή κάνεις το σταυρό πριν μπεις και στα δύο, η διαφθορά έχει φτάσει στο Θεό και στα δύο και μετά λένε «μα γιατί κατεβαίνει ο λαός σε πορείες».

Τι είναι αυτό που ψάχνει ο Γιώργος σε ένα πολιτικό κόμμα για να διασφαλίσει την θετική του ψήφο;

Ένα κόμμα που δεν λειτουργεί για το συμφέρον του αλλά για εμάς τους πολίτες.

Δέσποινα Κ.Ο, 22 ετών, Δράμα

Φοιτήτρια, ΠΑΜΑΚ

Δέσποινα, η πρώτη ερώτηση είναι τι θα ψηφίσεις στις εκλογές την 21ης Μαΐου, εφόσον ψηφίσεις φυσικά.

Πλεύση Ελευθερίας (το κόμμα της Κωνσταντοπούλου).

Στις τελευταίες εκλογές, είχες ψηφίσει;

Δυστυχώς δεν ψήφισα διότι δεν κατοικούσα στην Ελλάδα.

Πόσο σημαντικά είναι για εσένα τα θέματα της επικαιρότητας, όπως π.χ. το θλιβερό δυστύχημα στα Τέμπη και η διαφθορά, για την απόφαση της ψήφος σου;

Ο βασικότερος παράγοντας που λαμβάνω σχεδόν πάντα υπόψη είναι η διαφθορά καθώς την θεωρώ ρίζα του κακού. Και εννοείται ότι η απόφαση μου επηρεάζεται από τις τρέχουσες εξελίξεις όπως το δυστύχημα στα Τέμπη.

Μαρίνος Τ., 22 ετών, Κρήτη

Απόφοιτος ΙΕΚ Μηχανικών Μηχανολόγων

Τι ψήφισες στις τελευταίες εκλογές και γιατί;

Ψήφισα Σύριζα. Ψήφισα γιατί πιστεύω ότι η αριστερά προωθεί πολιτικές που φέρουν την ισότητα, τη δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη, και μιλάνε για μια κοινωνία που λαμβάνει υπόψη της τις ανάγκες όλων των ανθρώπων, ενώ ταυτόχρονα αγωνίζεται για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας.

Σε εκφράζει η διάσταση αριστερά /δεξιά;

Εγώ είμαι απο μια αριστερή οικογένεια που υποστηρίζει την αριστερή πτέρυγα, έχω μεγαλώσει με τις αξίες της αριστεράς, βέβαια δεν νομίζω οτι υπάρχει σωστό ηγετικό πλάνο σε κανένα κόμμα αλλά κάπως πρέπει να ξεγελιόμαστε.

Κατά την γνώμη σου, τι θα αλλάξει την ερχόμενη τετραετία όσον αφορά όλα τα κυβερνητικά όργανα της χώρας;

Στον τομέα της οικονομίας, ελπίζω ότι θα υπάρξει μια επιστροφή στην ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας γιατί είναι κακό να δουλεύουμε σε πράγματα που δεν έχουν να κάνουν καθόλου με το προφίλ μας μόνο και μόνο επειδή δεν έχει δουλειές για τον κλάδο μας.

Που δουλεύεις τώρα;

M: Σε μια καφετέρια, barista.

Flavia C., 22 ετών, Αλβανία

Μετανάστρια που έχει το δικαίωμα να ψηφίσει

Εργαζομενη σε καταστημα ρουχων

Έχεις αποφασίσει ποιο κόμμα θα ψηφίσεις στις ερχόμενες εκλογές;

Δεν εκφράζω συγκεκριμένο πολιτικό κίνημα, αλλά θα εστιάσω π.χ. σε θέματα που με απασχολούν πραγματικά, όπως η μετανάστευση και η ενσωμάτωση στην κοινωνία.

Τι πιστεύεις ότι πάει κυβερνητικά λάθος στην Ελλάδα;

Απο προβλήματα άλλο τίποτα σε αυτήν την χώρα. Να πω για την εκπαίδευση ή για τα νοσοκομεία που είναι αίσχος? Έκανε εγχείρηση ο πατέρας μου πριν δύο μήνες και περισσότερα δώσαμε σε φακελάκια πάρα για την εγχείρηση. Ειδικά για τους μετανάστες, εγώ είμαι απο την Αλβανία αλλά έχουμε πάρει ελληνικά χαρτιά, μας έβγαλαν την πίστη βέβαια.

Πιστεύεις οτι τυχόν καθυστερήσεις, δηλαδή γραφειοκρατικά, μπορεί να είναι εσκεμμένες;

Σίγουρα, δεν πρόκειται ποτέ να φύγει ο ρατσισμός απο τα γραφεία τους.

Τι είναι αυτό που ψάχνεις σε ένα πολιτικό κόμμα για να διασφαλίσει την θετική σου ψήφο;

Δύο πράγματα μόνο: (1) ίσες ευκαιρίες για όλους και (2) να γίνει επιτέλους κάτι ουσιαστικό για την αντιμετώπισή των διακρίσεων και της φτώχειας στη χώρα.

Τέλος θα ήθελα να μου πεις για το τι πιστεύεις ότι θα αλλάξει την ερχόμενη τετραετία όσον αφορά όλα τα κυβερνητικά όργανα της χώρας;

Ελπίζω να μην είναι τόσο αδιάφοροι με τον πόνο που υπάρχει στην κοινωνία μας.

Τι εννοείς πόνο;

Ο κόσμος είναι δυστυχισμένος, δεν βγαίνει η ζωή με τον βασικό μισθό.

Επομένως τι άλλο θα ήθελες να είναι διαφορετικό;

Θα ήθελα να δούμε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου και της Δικαιοσύνης, γιατί εκκρεμούν πολλά δικαστήρια που εν τέλη δεν γίνονται πότε.

Θωμαή Τ., 23 ετών, Θεσσαλονίκη

Εργαζόμενη σε λογιστικό γραφείο, απόφοιτος Γαλλικής Φιλολογίας

Ψήφισες τις προηγούμενες εκλογές και αν θα ψηφίσεις σε αυτές που έπονται;

Ψήφισα ναι, αλλά δεν θα ήθελα να πω τι. Και ναι, σκέφτομαι να ψηφίσω αλλά δεν έχω κατασταλάξει.

Θωμαή πόσο σημαντικά θεωρείς ότι είναι τα τελευταία γεγονότα: Δυστύχημα στα Τέμπη, διαφθορά, μεταναστευτικό, στη δική σου απόφαση για το ποιο πολιτικό κόμμα θα ψηφήσεις στις βουλευτικές εκλογές;

Τα Tέμπη τα θεωρώ πολύ σημαντικά. Η διαφθορά εντάξει είναι κακή, αλλά όπου υπάρχει συμφέρον θα υπάρχει και διαφθορά. Πιστεύω ότι θα έπρεπε να ζούμε σε μια ιδανική κοινωνία για να μην υπάρχει ούτε ένας διεφθαρμένος πολιτικός αλλά τι να κάνουμε. Εγώ απλά το αγνοώ. Το μεταναστευτικό μου φαίνεται παράξενο γιατί ενώ θέλω και πιστεύω πως πρέπει να βοηθάμε τους πρόσφυγες και να μην αφήνουμε τις περιπτώσεις εγκληματιών που έχουν έρθει ανάμεσα τους να μπούνε εμπόδιο στον ανθρωπισμό. Έχοντας αυτό υπόψην, μου φαίνεται λίγο σαν να δίνουμε κυριολεκτικά την άδεια στην Τουρκία να συνεχίσει το σωματεμπόριο και την εκμετάλλευση τους γιατί αυτό γίνεται στην ουσία, τουλάχιστον με τα δεδομένα που είδα όταν το κοίταξα τελευταία φορά.

Για την ακρίβεια;

Το γιατί δεν τυπώνουν παραπάνω λεφτά δεν είναι σωστή απάντηση έτσι; Ειλικρινά, με τρομάζει και ενώ καταλαβαίνω το γιατί γίνεται, πιστεύω πως αν ο κάθε άνθρωπος ήταν αυτοσυντηρούμενος θα είχε αποφευχθεί σε μεγάλο βαθμό. Όσο για τα κόμματα, ζούμε σε μια κοινωνία, αυτό θα πω μόνο.

Έρικα Ζ., 21 ετών, Αθήνα

Φοιτήτρια Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ

Ψήφισες στις τελευταίες εκλογές (εαν ναι, τι και για ποιόν λόγο);

Οχι, τις τελευταίες εκλογές δεν ψήφισα κανένα κόμμα.

Πιστεύεις σε εκφράζει η διάσταση αριστερά /δεξιά;

Η διάσταση αριστερά-δεξιά-κέντρο και τα λοιπά δεν νομίζω ότι με εκφράζει γιατί τα κόμματα της πολιτικής που αντιπροσωπεύουν την κάθε διάσταση δεν πιστεύω ότι εκπροσωπούν τις ιδεολογικές αρχές της αντίστοιχης διαστάσεις οπότε επειδή παρερμηνεύονται δεν πιστεύω ότι μπορώ να πω καθαρά «Είμαι δεξιά, είμαι κεντρόα ή είμαι αριστερά» και τα λοιπά.

Που πιστεύεις ότι υπάρχει πρόβλημα στην Ελληνική κυβέρνηση, σε τομείς όπως η παιδεία για παράδειγμα? Ποία είναι η άποψη σου;

Ο βασικός λόγος που πιστεύω ότι η κυβέρνηση δυσλειτουργεί στο κομμάτι διαχείρισης της παιδείας, υγείας, οικονομίας κλπ., αφορά τα ίδια τα άτομα που προσλαμβάνει και αναθέτει η κυβέρνηση να εκτελέσουν τους αντίστοιχους ρόλους. Π.χ. είναι η Κεραμέως Υπουργός Παιδείας και προκύπτουν πάρα πολλά προβλήματα στο κομμάτι αυτό και οι μαθητές και φοιτητές να αντιδρούν και να έχουνε μια αρνητική αντίδραση σε κάθε απόφαση που παίρνει. Οπότε πιστεύω ότι έχει να κάνει με τον διορισμό συγκεκριμένων ατόμων οι οποίοι επιτελούν λάθος τη λειτουργία τους και το γεγονός ότι δεν αντιλαμβάνονται πάρα πολύ καλά την συνείδηση του κόσμου και οι αποφάσεις που παίρνουν έτσι «εξοργίζουν» κατά κάποιο τρόπο τον ίδιο το λαό.

Επομένως δεν είσαι ευχαριστημένη με το πως είναι και λειτουργεί η κατάσταση τώρα. Πιστεύεις με κάποιο τρόπο έμμεσα/άμεσα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει σωστή ηγεσία του κράτους;

Νιώθω ότι η ίδια η ελληνική κυβέρνηση και τα άτομα τα οποία την εκπροσωπούν και δουλεύουν για αυτή σκέφτονται συλλογικά. Δεν μπαίνουν στη θέση του πολίτη, του μαθητή, του φοιτητή γενικότερα οποιασδήποτε ηλικίας κοινωνικού μέλους. Άρα μπορεί θεωρητικά στο μυαλό τους οι αποφάσεις και οι αλλαγές που κάνουνε να φαίνονται σωστές αλλά όταν γίνονται στην πράξη να μην εφαρμόζονται με σωστό τρόπο κι αυτό να προκαλεί αρνητική αντίδραση.

Μαρία Κ., 22 ετών, Αγρίνιο

Φοιτήτρια Πληροφορικής ΑΠΘ

Πιστεύεις σε εκφράζει η διάσταση αριστερά /δεξιά;

Όχι. Βασικά πιστεύω ότι η διάσταση αριστερά/δεξιά δεν μπορεί να γίνει σε μια συγκεκριμένη πολιτική πεποίθηση. Πιστεύω ότι οι ιδέες και οι προτεραιότητες είναι πιο σημαντικές από τον απλό διαχωρισμό αριστερά-δεξιά.

Τι είναι αυτό που ψάχνει η Μαρία σε ενα πολιτικό κομμα για να διασφαλίσει την θετική της ψήφο;

Να μην λένε αερολογίες. Εννοώ εάν ένα κόμμα έχει σαφείς και συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής για τη διαφθορά και τη μετανάστευση, θα είναι πιο πιθανό να ευνοήσω αυτό το κόμμα.

Έχεις αποφασίσει τι θα ψηφίσεις στις εκλογές της 21ης Μαΐου;

Δεν θα ήθελα να δώσω μια απόλυτη απάντηση για το ποιο πολιτικό κόμμα θα ψηφίσω στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου γιατί ούτε εγώ ξέρω ακόμα.

Τι θα ήθελες να αλλάξει την ερχόμενη τετραετία όσον αφορά τα κυβερνητικά όργανα της χώρας;

Πιστεύω ότι οι δεξιές κυβερνήσεις θα εστιάσουν στην ενίσχυση της ελεύθερης αγοράς και θα ανοιξουν θέσεις εργασίας, ελπίζω, μήπως και βελτιωθεί κάπως η οικονομική κατάσταση της χώρας. Νομίζω πρέπει να γίνει κάτι και με την εκπαίδευση. Βλέπω παιδιά 18 χρονών με τόσο πολύ άγχος που το μόνο που σκέφτονται είναι να πάνε στο εξωτερικό για ένα καλύτερο μέλλον.

Αθηνά Μ, 21 ετών, Αλβανία

Φοιτήτρια ΑΕΙ & ΙΕΚ,

Εργαζόμενη στον χώρο των πωλήσεων

Για αρχή να σε ρωτήσω, θα ψηφίσεις στις εκλογές του Μαΐου και εάν ναι τι;

Για τον ίδιο λόγο που δεν ψήφισα στις τελευταίες εκλογές, δεν θα ψηφίσω ούτε φέτος. Ξέρω ότι ακούγεται πολύ ανεύθυνο αλλά δεν είναι. Απογοητευμένη είμαι όπως όλοι. Δεν πιστεύω οτι θα γίνει κάποια ουσιαστική αλλαγή προς το καλύτερο και απλά θα ταλαιπωρηθούμε για άλλη μια φορά χωρίς λόγο.

Επομένως, τι είναι αυτό που ζητάς απο ενα πολιτικό κόμμα για να πεις, «ναι, θα το ψηφίσω»;

Αυτό που ψάχνω εγώ και νομιζώ οι περισσότεροι, ειναι η σιγουριά οτι όντως θα υπάρξει μια θετική εξέλιξη.

Αθηνά, τι πιστεύεις οτι πάει λάθος στα κυβερνητικά όργανα της χώρας;

Προσωπικά πιστεύω ότι στην Ελλάδα πάνε αρκετά πράγματα λάθος. Δεν θα μιλήσω για το καθένα ξεχωριστά, αλλά θα πω ότι γενικά, τίποτα δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε να λειτουργεί. Πλέον αν δεν υπάρχει το λεγόμενο «μέσο» δεν προχωράει τίποτα.

Αγάπη Ζ., 23 ετών, Θεσσαλονίκη

Φοιτήτρια Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ

Τι θα ψηφίσεις στις εκλογές της 21ης Μαΐου και τι ψήφισες την προηγούμενη τετραετία εαν βέβαια ψήφισες;

Σκοπεύω να ψηφίσω ενα άλλο κόμμα, πέραν απο τα γνωστά «παραδοσιακά» κόμματα. Ναι, είχα ψηφίσει βεβαια δεν θα ήθελα να πω για ποιο κόμμα.

Τι σε έκανε να επιλέξεις το κόμμα που θα ψηφίσεις? Το πολιτικό του πλάνο ίσως;

Κριτήριο μου ήταν και είναι να δώσω την ψήφο μου και σε μικρότερα κόμματα ώστε να υπάρχει πολυφωνία στην βουλή.

Θα έλεγες οτι σε εκφράζει η διάσταση αριστερά-δεξιά;

Προσωπικά ναι, με εκφράζει, πιστεύω οι διαφορές ανάμεσα στις δυο πεποιθήσεις είναι πολύ προφανείς.

Η τελευταία ερώτηση είναι: Τι πιστεύεις ότι θα αλλάξει στην πολιτική ζωή ή και στη κοινωνία ουσιαστικά μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης;

Πιστεύω ότι στην επόμενη τετραετία θα δούμε μια μεγαλύτερη ποικιλία στα κυβερνητικά όργανα, για παράδειγμα πιστεύω οτι θα δούμε περισσότερες γυναίκες στην βουλή, αλλά και μειονότητες, είτε εθνικές, είτε άτομα με κάποια αναπηρία πιθανός ή τέλος πάντων κάτι διαφορετικό.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΔένδιας: Σε ελληνοτουρκικά και Κυπριακό ουδείς πρέπει να είναι αφελής
Επόμενο άρθροΚ. Μακεδονία: Χειροπέδες σε έξι άτομα για ναρκωτικά – Η “Roxy” ξετρύπωσε χασίς και κοκαΐνη σε σπίτι 39χρονου στις Σέρρες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ